Μακρο-οικονομία

Χατζηδάκης: Tο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% για το 2025

«H ελληνική οικονομία αναμένεται -παρά το δυσμενές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον- να συνεχίσει να υπεραποδίδει και τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, ο κος Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι: «Για το 2025, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% έναντι 1,4% που εκτιμάται για την Ευρωζώνη».

«Το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028 προβλέπει ότι θα έχουμε μία πολύ σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους στο 133,4% του ΑΕΠ το 2028, χάρη στους υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ρυθμούς ανάπτυξης, που θα οδηγήσουν το ΑΕΠ της χώρας στα 272 δισ. ευρώ την ίδια χρονιά.», προσέθεσε.

Ακόμα, ανέφερε: «Αντίστοιχες θετικές εξελίξεις θα έχουμε στον τομέα της ανεργίας».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία οικονομική πολιτική που στηρίζεται:

  • Στη δημοσιονομική σοβαρότητα.
  • Στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε συνάρτηση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
  • Στην προσπάθεια για εύρωστο τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
  • Στην ενίσχυση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, με την αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αποκρατικοποιήσεις και δράσεις για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.
  • Στη θέσπιση κινήτρων για καινοτομία και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 επιβεβαιώνει την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024 και τις θετικές προοπτικές για την επόμενη χρονιά.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος αναγνωρίζει κάθε θετικό βήμα στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Και αυτή η αναγνώριση δεν μένει στα λόγια, αλλά όλο αυτό το διάστημα έχει μεταφραστεί σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, σε νέες θέσεις εργασίας και σε αυξημένα φορολογικά έσοδα. Σε αυτό το πλαίσιο, και πάντα σε συνάρτηση με την πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, αναμένουμε να συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα οι παρεμβάσεις μείωσης της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα», ανέφερε.

Επιπλέον, η κ. Εφραίμογλου πρότεινε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων ενάντια στις έντονες διακυμάνσεις του ενεργειακού κόστους, «καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας, που θα συνεχίσει να μας απασχολεί, εφόσον οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται».

Ακόμη, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ μίλησε για την ανάγκη προσήλωσης σε μία δημοσιονομική πολιτική υπεύθυνης και ταυτόχρονα φιλικής προς την ανάπτυξη, που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, της αποτελεσματικότερης πάταξης της φοροδιαφυγής και τον ριζικό εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στα θέματα της φορολογικής διαφάνειας και της ψηφιοποίησης της φορολογικής διοίκησης, σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα μπροστά, μπορούν όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα, με έμφαση στην καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων.

«Είναι σημαντικό να αποκτήσουν σταδιακά οι φορολογικές Αρχές κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία και μεθοδολογία, ώστε να ελέγχουν αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και να περιοριστεί η ανάγκη για οριζόντιες παρεμβάσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία αποτελούν διαχρονικά προβλήματα για την ελληνική οικονομία. Είναι, ταυτόχρονα, οι πιο σκληρές μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των συνεπών επιχειρήσεων και επαγγελματιών», είπε χαρακτηριστικά η κ. Εφραίμογλου.

Επίσης, επεσήμανε ότι το κρίσιμο ζητούμενο για την αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι η επίτευξη ταχύρρυθμης και ταυτόχρονα διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οποία δημιουργεί εθνικό πλούτο, υποστηρίζει την άνοδο των εισοδημάτων και την αποτελεσματική λειτουργία του κοινωνικού κράτους.

Για να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο ρυθμός απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς τον ιδιωτικό τομέα, με έμφαση σε μακροχρόνιες επενδύσεις σε τομείς υψηλής παραγωγικότητας και προστιθέμενης αξίας.

Επιπρόσθετα, χρειάζεται να ενισχυθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων σε πηγές και εργαλεία χρηματοδότησης, με χρήσιμα προγράμματα, όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, αλλά και με διεύρυνση των χρηματοδοτικών επιλογών μέσω της αξιοποίησης θεσμών, όπως οι μικροπιστώσεις, καθώς και με τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος μικρότερων τραπεζών, που θα ενισχύσει την προσφορά στην αγορά. Στην ίδια λογική, χρειάζεται να εξεταστούν και πολιτικές για την αύξηση της εθνικής αποταμίευσης, με στοχευμένα κίνητρα, σύμφωνα με την κ. Εφραίμογλου.

«Η οικονομία, όσο και οι επιχειρήσεις, έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Είναι κάτι που λίγοι θα περίμεναν, με δεδομένες τις κρίσεις που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Ωστόσο, κανείς μας δεν έχει την πολυτέλεια να εφησυχάζει. Ο δρόμος μπροστά μας είναι ακόμη μακρύς. Και πρέπει να τον βαδίσουμε, μέσα σε συνθήκες διεθνούς αστάθειας και αβεβαιότητας. Χρειάζεται σε όλα τα επίπεδα συνέχεια, συνέπεια και επιμονή. Εμείς, ως Επιμελητήριο θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, να καταθέτουμε υπεύθυνα τις προτάσεις μας και να στηρίζουμε κάθε θετική πρωτοβουλία», κατέληξε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025