Site icon NewsIT

Χατζηδάκης: Καμία άλλη παρέμβαση για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών 

10.09.2024 | 11:39
Χατζηδάκης: Καμία άλλη παρέμβαση για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών 

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024. Στην συνεδρίαση απασχόλησαν νομοσχέδια αλλά και η πρόοδος των δράσεων του Ταμείου Ανακάμψης και η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Πρόκειται για τα νομοσχέδια για τα κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των Επιτελικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και για την επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Να χαμηλώσει τους τόνους σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες και ενδεχόμενα νέα μέτρα ελάφρυνσης στην φορολόγηση τους θέλησε σήμερα (10.9.2024) ο Υπουργός οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ερωτηθείς σχετικά, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως δεν αναμένεται κάποια άλλη παρέμβαση πέραν των τεσσάρων σημειακών αλλαγών στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.

Είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με κόστος 325 ευρώ λιγότερα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία, η περίμετρος της εφαρμογής του μειωμένου τεκμηρίου 50% σε χωριά μέχρι 1500 κατοίκους και οι δύο άλλες τεχνικές παρεμβάσεις για τους ΚΑΔ και τον ανώτερο μισθό των υπαλλήλων σε σχέση με το τεκμαρτό εισόδημα.

Ο υπουργός εξήγησε πως αυτά τα μέτρα διορθώνουν κάποιες αδικίες οι οποίες είχαν διαπιστωθεί.

Ωστόσο ο υπουργός ήταν σαφής: «Είναι αυτά. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε από τη μία άκρη στην άλλη, διότι είχε γίνει συζήτηση, είχε γίνει διαβούλευση, το θέμα μας απασχόλησε επί μακρόν. Επιδιώξαμε να υπάρξουν κάποια στοιχεία δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν πράγματι ο μέσος εργαζόμενος να πληρώνει αρκετά παραπάνω από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία, ούτε είναι ανεκτό κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοί που εμπίπτουν στο τεκμήριο να δηλώνουν εισόδημα 268 ευρώ το μήνα. Μπείτε στα παπούτσια μου, σκεφτείτε τα αν είναι λογικά».

«Βεβαίως ξέραμε από τότε που παρουσιάσαμε τα μέτρα ότι κάποιοι αντιδρούν, αλλά θα πρέπει να μην υπάρχουν κάποια μόνο, όπως λέγαμε, υποζύγια που σηκώνουν το βάρος του προϋπολογισμού οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Πρέπει να κατανέμονται δίκαια, όπως λέει και το Σύνταγμά μας τα φορολογικά βάρη και αυτό είναι το οποίο επιδιώξαμε να κάνουμε θέτοντας ως τεκμήριο όχι το εισόδημα του μέσου μισθωτού, αλλά το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Δώσαμε και τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να αμφισβητήσουν αυτό το τεκμήριο και δεν το έκαναν. Το αμφισβήτησαν 263 σε όλη την Ελλάδα» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version