Site icon NewsIT

Χατζηδάκης: Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός

06.09.2024 | 14:44
Χατζηδάκης: Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του "4th Thessaloniki Metropolitan Summit", στην Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

«Η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό μπορεί να είναι αδιάφορο για τους κήρυκες του μηδενισμού», αναφέρει σήμερα (6.9.2024) σε ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από τη Θεσσαλονίκη έπειτα από την ομιλία του στο συνέδριο «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε το σχόλιο αυτό αναφερόμενος στα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία «η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το 2ο τρίμηνο του έτους κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, αλλά αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει διακτινιστεί για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης μετά το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε την περασμένη δεκαετία, είμαστε πάντως μία από τις χώρες με τις υψηλότερες ταχύτητες σε όλη την ΕΕ».

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι το μείγμα της πολιτικής που στηρίζει αυτήν την προσπάθεια είναι το τρίπτυχο οικονομική ελευθερία, ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, κοινωνική δικαιοσύνη.

«Όταν μιλάμε για οικονομική ελευθερία αναφερόμαστε κυρίως σε μειώσεις φόρων. Στην αυριανή (7.9.2024) τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα υπάρχουν περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πράγμα που θα είναι θετικό για τους πολίτες και την οικονομία», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Υπενθύμισε επίσης ότι έχουν ήδη γίνει περίπου 50 μειώσεις φόρων όπως στον ΕΝΦΙΑ, στη φορολογία για τις οικογένειες με παιδιά, τις δωρεές – κληρονομιές και γονικές παροχές, για τα νομικά πρόσωπα, τα μερίσματα, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τα έντοκα γραμμάτια.

«Το 2023 χωρίς να αυξήσουμε κανένα φόρο είχαμε αύξηση εσόδων κατά 9% λόγω ανάπτυξης και μείωσης της φοροδιαφυγής. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 με πληθωρισμό κάτω από 3% είχαμε αύξηση των εισπράξεων κατά 10,5%. Που σημαίνει ότι το 7% προέρχεται από την ανάπτυξη και τη μείωση της φοροδιαφυγής. Εδώ είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και οι 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που εκτυλίσσονται σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε ο υπουργός.

Σε σχέση με την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε:

  • Στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που πραγματοποιείται με παρεμβάσεις τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
  • Στον εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε επί των ημερών του στο υπουργείο Εργασίας, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα.
  • Στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας και την προώθηση των συγχωνεύσεων προκειμένου οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ενώ στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης υπογράμμισε τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως και την μέριμνα για τους εργαζόμενους, ιδίως εκείνους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος μισθός όπως είπε αυξήθηκε την τελευταία τετραετία κατά 27%, ποσοστό που υπερβαίνει τον πληθωρισμό, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση για το μέσο μισθό.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε εξάλλου ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και στη συμφωνία για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. «Οι τράπεζες έχουν περάσει σε καινούργια φάση, έχουν θετικές αξιολογήσεις από τις εποπτικές αρχές και η αποεπένδυση του ΤΧΣ προχώρησε θετικά και αντιμετωπίστηκε με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές», υπογράμμισε ο υπουργός και κατέληξε:

«Μας ενδιαφέρει να υπάρχει υγιές και εύρωστο τραπεζικό σύστημα αλλά ταυτόχρονα να λειτουργεί υπέρ της οικονομίας, των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γι αυτό προωθήσαμε τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα. Υπήρχε μια 12ετής εκκρεμότητα με την Τράπεζα Αττικής, τον Ιούλιο το ζήτημα έκλεισε με τη συμφωνία για συγχώνευση με την Παγκρήτια που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη διαφάνεια και καθαρότητα, προς όφελος του τραπεζικού συστήματος, της οικονομίας και των καταναλωτών». 

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version