Site icon NewsIT

Χατζηδάκης: Οι 4 άξονες της μεταρρύθμισης του Υπερταμείου

26.07.2024 | 16:03
Χατζηδάκης: Οι 4 άξονες της μεταρρύθμισης του Υπερταμείου

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της επερώτησης προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και 31 βουλευτών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με θέμα "Αδιαφανής, μεροληπτική υπέρ λίγων και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος η χάραξη και εκτέλεση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας", Παρασκευή 5 Απριλίου 2024.

Μεταρρύθμιση που αλλάζει την εικόνα του Υπερταμείου, κάνοντάς το να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα μέσω των θυγατρικών του εταιρειών τον απλό Έλληνα πολίτη, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης το νέο νομοσχέδιο.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τους τέσσερις κεντρικούς άξονες της μεταρρύθμισης, καλώντας την αντιπολίτευση να απαντήσει αν είναι ή όχι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και αν θα τις υπερψηφίσει ή όχι. 

Σύμφωνα με την ομιλία του υπουργού, οι άξονες των παρεμβάσεων είναι:

  1. Το Υπερταμείο ενισχύεται οργανωτικά μέσω της απορρόφησης σε αυτό του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ. «Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρώσει μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις και το ΤΧΣ έχει τελειώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη δουλειά του που ήταν η αποεπένδυση από τις τράπεζες. Εσείς θέλετε να υπάρχουν ξεχωριστά όργανα, διοικητικά συμβούλια και αμοιβές;», διερωτήθηκε ο υπουργός. Στο ίδιο πλαίσιο, αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης με την σύσταση Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, στο οποίο συμμετέχουν οι δανειστές, με περιορισμένες αρμοδιότητες, αντί για το Εποπτικό Συμβούλιο που υπάρχει σήμερα.
  2. Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των θυγατρικών του Yπερταμείου με στόχο να γίνουν «μικρές ΔΕΗ» σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας τους, τον τρόπο πρόσληψης υψηλόβαθμών στελεχών και υπαλλήλων, τις προμήθειες.
  3. Η σύσταση του νέου Εθνικού επενδυτικού ταμείου με αρχικό κεφάλαιο τα χρήματα που κατέβαλε το Δημόσιο για την επαναπόκτηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι γίνονται επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από τον αραβικό κόσμο προκειμένου να συμβάλουν και αυτά στο νέο ταμείο. Στόχος είναι να καλυφθεί το επενδυτικό κενό σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς και όχι να υποκατασταθούν μεγάλοι ξένοι επενδυτές ή τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.
  4. Παρέχεται στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα, που δεν είχε, να αξιοποιεί το 50% των εσόδων που εισπράττει από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών προκειμένου να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση των Master Plan άλλων λιμένων στο χαρτοφυλάκιό του. Με το προηγούμενο πλαίσιο το σύνολο των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ κατευθύνονταν αποκλειστικά στη μείωση του χρέους.

     

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version