Site icon NewsIT
14:14 | 26.11.24

Χατζηδάκης: Προϋπολογισμός με δημοσιονομική σύνεση και ανάπτυξη

Χατζηδάκης: Προϋπολογισμός με δημοσιονομική σύνεση και ανάπτυξη
Newsit Newsroom

Τη σαφή πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τις δυσκολίες, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2025. Υπογράμμισε τη σημασία της δημοσιονομικής σύνεσης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, καλώντας την αντιπολίτευση να αντικρούσει τα δεδομένα.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι η Ελλάδα έγινε Σουηδία. Αυτό που λέμε είναι ότι, ξεκινώντας από ένα δυσμενές σημείο αφετηρίας, τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε σαφή, συγκεκριμένη και χειροπιαστή βελτίωση σε όλους τους τομείς που αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς», ήταν τα λόγια του Κωστή Χατζηδάκη κατά την ομιλία του σήμερα (26.11.2024) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2025, στην οποία κατέθεσε 24 πίνακες και διαγράμματα για την πορεία των οικονομικών μεγεθών, προκαλώντας την αντιπολίτευση να διαψεύσει έστω και ένα στοιχείο από αυτά.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 συνδυάζει τρία στοιχεία: Πρώτον, την δημοσιονομική σύνεση: Να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που αντέχουμε, γιατί βρισκόμαστε σε αβέβαιους καιρούς και δεν μπορούμε να παίζουμε με το μέλλον της πατρίδας μας. «Διότι ο λογαριασμός δεν θα έλθει σε εσάς -ανέφερε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση- αλλά σε εμάς και κυρίως στους Έλληνες πολίτες».

Δεύτερον, την ανάπτυξη που αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο «διότι και επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν πλεονάσματα αλλά δεν υπήρχε ανάπτυξη».

Τρίτον, τις δράσεις κοινωνικής συνοχής και την κάλυψη εθνικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων.

Ειδικότερα:

1. Δημοσιονομική σύνεση

Η Ελλάδα θα έχει φέτος το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, 2,5% του ΑΕΠ και 2,4% το 2025 ενώ το συνολικό έλλειμμα θα αγγίξει το μηδέν. Παράλληλα έχουμε δραστική αποκλιμάκωση του χρέους, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της ευρωζώνης από 209,4% του ΑΕΠ το 2020, στο 147,5%. Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία και, μέχρι τα 5ετή ομόλογα, και από τη Γαλλία. Και έχουμε υπεραπόδοση των εσόδων κατά 3,7 δισ. εξαιτίας των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής  αλλά και της ανάπτυξης, της αύξησης των μισθών, της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

«Θυμάστε άλλη περίοδο στην πρόσφατη ελληνική ιστορία που να είχαμε τόσο μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με χειροπιαστά και συγκεκριμένα αποτελέσματα; Τα επιπλέον έσοδα πήγαν για την ενίσχυση των συνταξιούχων, το επίδομα γέννησης, την αύξηση των αποζημιώσεων για εφημερίες των γιατρών, τους προϋπολογισμούς για την υγεία, την παιδεία, την κλιματική κρίση. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γνωρίζω ότι γκρεμίζει την αντιπολιτευτική σας στάση», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης

Ειδικότερα για την κριτική αναφορικά με τη σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων ο υπουργός ανέφερε ότι οι έμμεσοι φόροι ήταν το 67% του συνόλου το 2019 και το 2024 μειώθηκαν στο 62% ενώ επανέλαβε ότι το 2023 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση των φόρων, από 42,8% του ΑΕΠ το 2022 σε 40,7% το 2023.

2. Ανάπτυξη

«Στην τριετία 2023-2025 η Ελλάδα θα έχει σωρευτική ανάπτυξη 6,9% και η ευρωζώνη 2,5%. Η διαφορά είναι 4,4 μονάδες. Αυτή είναι η πραγματική σύγκλιση που θα πετύχει η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης. Παρουσίασε δε σειρά επιμέρους στοιχείων:

  • Για την ανεργία: «Δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει, αλλά ούτε να δέχεται αδιαμαρτύρητα την καταστροφολογία, όταν η ανεργία από 17,9% το 2019 μειώνεται στο 9,7% το 2025 με μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων».
  • Για το επενδυτικό κενό: «Βεβαίως υπάρχει και γι αυτό χρειαζόμαστε φιλοεπενδυτική πολιτική. Αλλά το 2019 οι επενδύσεις ήταν στο 11% του ΑΕΠ με την Ευρώπη στο 21,7% και σήμερα στην Ελλάδα είναι 17,5% με την Ευρώπη στο 20,7%». Ειδικά οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 150%.
  • Για την απορρόφηση των πόρων: «Η Ελλάδα είναι έκτη στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και έβδομη στο ΕΣΠΑ».
  • Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: «Ναι, είναι ένα σημείο που μας απασχολεί. Αλλά θεωρούμε ότι η επιδείνωση οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους και όχι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αναμένουμε σχετική βελτίωση το 2024».

3. Κοινωνική συνοχή 

«Το πρόβλημα του πληθωρισμού και της ακρίβειας είναι υπαρκτό, αλλά είναι διεθνές. Η πορεία του δείκτη στην Ελλάδα και την ΕΕ είναι  παράλληλη. Επομένως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση με ελέγχους, πρόστιμα, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και με αύξηση των εισοδημάτων στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Σε αυτό το περιβάλλον πάντως είχαμε αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ (αφού υπολογιστεί δηλαδή η επίδραση της αύξησης των τιμών) κατά 8,5% έναντι 3,3% στην ΕΕ και του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος κατά 22,9% έναντι 18 % στην ΕΕ.

Ο μέσος μισθός ήταν 1046 ευρώ το 2019, το 2023 αυξήθηκε στα 1251 ευρώ και το 2024 εκτιμάται ότι θα πάει στα 1305 ευρώ. Και ο κατώτατος από 650 ευρώ το 2019 είναι σήμερα στα 850 ευρώ. «Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για μέσο μισθό 1500 ευρώ και κατώτατο στα 950 ευρώ. Δεν πανηγυρίζουμε φυσικά. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά που λέει η αντιπολίτευση για μισθούς Βουλγαρίας δεν είναι σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα. Διαφορετικά οι Έλληνες – όπως έκαναν την προηγούμενη δεκαετία – θα έφευγαν από τη χώρα για να βρουν την τύχη τους στη Λιθουανία, την Κροατία και τη Βουλγαρία», σημείωσε ο υπουργός.

Υπογράμμισε επίσης τη μείωση των κόκκινων δανείων από 192 δισ. το 2019 σε 70 δισ. σήμερα και τη μείωση των δεικτών κοινωνικής ανισότητας, όπου η Ελλάδα είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ από το 2019.

«Όπως και να το μετρήσετε, η Ελλάδα δεν έγινε παράδεισος αλλά έχουμε σημαντική βελτίωση η οποία δεν έγινε αυτόματα. Κάποιος πρωθυπουργός και κάποια κυβέρνηση προσπάθησαν», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης. «Προχωρούμε λοιπόν μπροστά με σοβαρότητα. Κλείνοντας τα αυτιά στους λαϊκιστές και τις πρόσκαιρα ευχάριστες λύσεις τις οποίες στο παρελθόν έχουμε πληρώσει πανάκριβα. Προχωρούμε αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, με ικανοποίηση για όσα έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα και με αίσθημα ευθύνης γιατί γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ μεγάλο βάρος να σηκώσουμε. Και αποτελεί εθνικό στοίχημα να τα καταφέρουμε».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version