Πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένεται να ανακοινώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το πρόγραμμα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το νέο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του ertnews.
Οι εκδόσεις νέων ομολόγων θα γίνουν σε μια δύσκολη χρονιά για την Ευρωζώνη καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες των χωρών μελών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, αναμένεται ότι θα είναι πολύ αυξημένες.
Δανειακές ανάγκες Ευρωζώνης 2025
Χώρες ευρωζώνης: 670 δισ. ευρώ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 160 δισ. ευρώ
Πρόγραμμα δανεισμού Ελλάδας 2025
Νέα ομόλογα: 6 δισ. ευρώ
Επανεκδόσεις ομολόγων: 2 δισ. ευρώ
Σύνολο: 8 δισ. ευρώ
Νέα μείωση κατέγραψε για έναν ακόμα μήνα ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI που καταρτίζεται από την S&P Global για την Εμπορική τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) υποχώρησε στις 45,2 μονάδες τον Νοέμβριο από 46 που ήταν τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, με τη μεταποίηση στην ευρωζώνη να παραμένει σε αρνητικό έδαφος (κάτω του 50) από τα μέσα του 2022.
Δείκτης μεταποίησης PMI στην Ευρωζώνη
- Νοέμβριος: 45,2 μονάδες
- Οκτώβριος: 46 μονάδες
Πηγή: S&P Global, HCOB
Συνολικά δε στην ευρωζώνη, με την πτώση της ζήτησης τα εργοστάσια μείωσαν το προσωπικό τους με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή της πανδημίας. Ο υποδείκτης της απασχόλησης υποχώρησε στο 45,2 από το 46,2 καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2022.
Δείκτης Απασχόλησης Ευρωζώνης
- Νοέμβριος: 45,2 μονάδες
- Οκτώβριος: 46,2 μονάδες
Πηγή: S&P Global, HCOB
Είναι σαν η ύφεση της μεταποίησης στην ευρωζώνη να μην πρόκειται να τελειώσει ποτέ καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν γρήγορα και με επιταχυνόμενο ρυθμό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης σύντομα. Η ύφεση είναι εκτεταμένη, πλήττοντας και τις τρεις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.
Ο δείκτης ουσιαστικά έρχεται να αποτυπώσει τον αναβρασμό που επικρατεί στις μεγάλες βιομηχανίες της ευρωζώνης και δη στη Γερμανία με ένα κύμα απολύσεων να βρίσκεται προ των πυλών.