Μακρο-οικονομία

Χρήστος Γούλας: Νέοι και Εργασία – Όλα λάθος;

Η νεότερη γενιά αποτελεί την πλέον εκπαιδευμένη και προσοντούχα γενιά στην ιστορία, αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Η ποιοτική ένταξη των νεότερων γενιών στην αγορά εργασίας αποτελεί το κλειδί, αλλά και το μεγάλο στοίχημα για την ουσιαστική ανασύσταση της αγοράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο newsit.gr, o Χρήστος Γούλας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΕ / ΓΣΕΕ, PhD.

Ο ίδιος τονίζει πως χρειάζεται να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των νέων με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εργασία και ιδιαίτερα αυτών των νέων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Upαπασχόληση Σήμερα», ο κ. Γούλας αναφέρει πως είναι σημαντική η πρόβλεψη αποζημίωσης, που μπορεί να φτάσει τα 3500 ευρώ, ανάλογα τον χρόνο κατάρτισης και πρακτικής άσκησης.

Χρήστος Γούλας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΕ
Χρήστος Γούλας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΕ / ΓΣΕΕ, PhD

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους επιστημονικούς φορείς γύρω από την εργασία στην Ελλάδα. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο του και το εύρος των δραστηριοτήτων του.

Το Ινστιτούτο Εργασίας θεωρώ ότι αποτελεί για τη χώρα μας τον μεγαλύτερο φορέα επιστημονικής ανάλυσης και πολιτικού σχεδιασμού σε ζητήματα εργασίας, πολιτικών απασχόλησης, επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακών σχέσεων. Στο ΙΝΕ εργάζονται πάνω από 100 επιστημονικοί συνεργάτες, ενώ ένας ευρύς κύκλος συνεργειών και συνεργασιών με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιστημονικούς της Ελλάδας και του Εξωτερικού λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για το συνολικό παραγόμενο έργο του.

Μέσα από ένα δίκτυο 13 παραρτημάτων σε όλη τη χώρα είμαστε σε θέση να παρέχουμε καινοτόμες υποστηρικτικές υπηρεσίες σε εργαζόμενους και ανέργους, όπως τα προγράμματα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων. Παράλληλα, συνεχίζουμε να επιτελούμε τον ρόλο μας ως κύριου φορέα επιστημονικής υποστήριξης των συνδικάτων και συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών τους.

Αξιολογώντας την τρέχουσα συγκυρία σε ό,τι αφορά την εργασία και τις πολιτικές απασχόλησης ποιο μπορεί να είναι το ζήτημα-κλειδί που θα έπρεπε να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα;

Όσο ξεκάθαρο είναι ότι τα τελευταία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της ποσοτικής μείωσης της ανεργίας, άλλο τόσο ξεκάθαρο είναι ότι οι ποιοτικοί δείκτες της εργασίας δεν ακολουθούν την ίδια τάση με ανάλογο ρυθμό. Θεωρώ ότι αν μιλάμε για μακροχρόνιες και πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις, το κλειδί, αλλά και το μεγάλο στοίχημα για την ουσιαστική ανασύσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, είναι η ποιοτική ένταξη των νεότερων γενιών στην αγορά εργασίας.

Η νεότερη γενιά αποτελεί την πλέον εκπαιδευμένη και καταρτισμένη γενιά στην ιστορία, αλλά συγχρόνως και τη γενιά που δυσκολεύεται περισσότερο να βρει τη θέση της στην απασχόληση. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να ερμηνεύσεις αυτό το παράδοξο: ή θα ισχυριστείς ότι οι νεότερες γενιές είναι υπερεκτιμημένες, ότι δεν κατέχουν τις αναγκαίες δεξιότητες και, γενικότερα, θα μπεις σε μια λογική δαιμονοποίησής τους, ή θα σκύψεις πάνω από τα δεδομένα και θα προσπαθήσεις ψύχραιμα και μεθοδικά να καταλάβεις τι συμβαίνει. Στο ΙΝΕ υιοθετούμε τη δεύτερη προσέγγιση.

Με βάση και τα αποτελέσματα των ερευνών μας, θεωρούμε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι νεότερες γενιές τρέχουν και εξελίσσονται πολύ γρηγορότερα από την ταχύτητα εξέλιξης του ίδιου του παραγωγικού συστήματος. Ο τρόπος οργάνωσης της εργασίας υπολείπεται τόσο των δυνατοτήτων, όσο και των προσδοκιών των νεότερων γενιών και ιδιαίτερα της γενιάς που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε Gen-Z. Το να βάζουμε το κεφάλι στην άμμο, θεωρώντας ότι φταίνε οι ίδιοι οι νέοι που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις διαμορφούμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι απλά χάσιμο χρόνου. Καλύτερα να αρπάξουμε την ιστορική ευκαιρία να μετατρέψουμε τις νεότερες γενιές εργαζομένων σε μοχλό παραγωγικού μετασχηματισμού και ποιοτικής αναβάθμισης της εργασίας στη χώρα μας.

Ωστόσο δεν είναι όλοι οι νέοι το ίδιο. Οι κοινωνικές και οι εκπαιδευτικές ανισότητες συνεχίζουν να υπάρχουν και μετατρέπονται σε ανισότητες στην αγορά εργασίας. Τι θα μπορούσε να γίνει λοιπόν για τους νέους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες;

Η ερώτηση σας είναι εξαιρετικά εύστοχη, αλλά και η απάντησή μου θα είναι ανάλογα κατηγορηματική. Μια λέξη: «εμπιστοσύνη»! Χρειάζεται να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των νέων με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εργασία και ιδιαίτερα αυτών των νέων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Αλλά για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε νέες καινοτόμες λύσεις που να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα στερεότυπα για τη νεότητα. Χρειάζεται να ενδιαφερθούμε πραγματικά και να μάθουμε να διαβάζουμε τις ανάγκες των νέων γενιών, να σκεφτόμαστε μαζί με αυτούς αντί να σκεφτόμαστε στη θέση τους.

Στο ΙΝΕ, μεταξύ άλλων, εδώ και δύο χρόνια εργαζόμαστε στο να διαμορφώσουμε ένα πρότυπο πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ουσιαστικής ενίσχυσης των νέων. Με το πρόγραμμα «UPασχόληση Σήμερα». Πρόκειται για μια συνολική παρέμβαση που απευθύνεται σε νέους ανέργους απόφοιτους γυμνασίου, λυκείου ή ΙΕΚ, οι οποίοι θα λάβουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών που θα συνδυάζει συμβουλευτική υποστήριξη, επαγγελματική εξειδίκευση και πιστοποίηση των γνώσεών τους. Όσοι και όσες δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σημαντικά εφόδια που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν μια δυνατή επαφή με την αγορά εργασίας. Το λέμε συχνά με μια φράση που νομίζουμε ότι αποδίδει με ακρίβεια το νόημα το προγράμματος: «Σου δίνουμε τα εργαλεία για να γίνεις εσύ ο ίδιος η αλλαγή που θέλεις να δεις γύρω σου». Δεν αντιμετωπίζουμε τους νέους ως «προβλήματα» αλλά ως «δυνητικές λύσεις» σε αυτά και τους περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη που αξίζουν.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, το πρόγραμμα «UPασχόληση Σήμερα» έχει ξεκινήσει; Πως μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να αποκτήσει επαφή μαζί σας; Πόση διάρκεια έχει;

Οι αιτήσεις λοιπόν, γίνονται αποκλειστικά διαδικτυακά στην πλατφόρμα. Η διάρκεια είναι κυμαινόμενη και εξαρτάται από το εκπαιδευτικό επίπεδο του καθενός, τις επιλογές κατάρτισης, αλλά και τον προσανατολισμό τους. Από τα «θέλω» τους και τα «μπορώ» τους. Είναι έναν πρόγραμμα που στοχεύει στο να δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά και να βελτιώσει άμεσα την καθημερινή εμπειρία των νέων που θα έρθουν να δουλέψουν μαζί μας. Θεωρήσαμε σημαντικό να προβλεφθεί και μια αποζημίωση που μπορεί να φτάσει τα 3500 ευρώ, ανάλογα τον χρόνο κατάρτισης και πρακτικής άσκησης.

Ο χρόνος ενός νέου ανθρώπου είναι χρήσιμος και αξίζει να έχει πραγματικό αντίκρισμα που να βελτιώνει άμεσα την ποιότητα της καθημερινότητάς του. Για μας ένας νέος που μαθαίνει, που σχεδιάζει, που πειραματίζεται, είναι ήδη ένας νέος που «παράγει». Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Generation-Z ίσως να αποτελεί τη γενιά που θα κάνει την πραγματική τομή ξανασυνδέοντάς μας με ποιότητες και αξίες από τις οποίες οι κοινωνίες απομακρύνονται εδώ και δεκαετίες: βιώσιμη ανάπτυξη, ποιοτικές εργασιακές σχέσεις, κοινωνική δικαιοσύνη.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα