Μακρο-οικονομία

Χρυσή Βίζα: Πως συνέβαλλε στην κυριαρχία των ακινήτων στην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων

Κινητήριος «μοχλός» για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ότι είναι η αγορά ακινήτων για την ελληνική οικονομία της χώρας, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και το 2023 από τις συνολικά 4,48 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν από τους ξένους το 47% αφορούσε το real estate. Την ώρα που εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι μελλοντικά αυτά τα ποσοστά θα μειωθούν λόγω των νέων αλλαγών που έγιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας, η οποία μέχρι πρότινος έπαιζε καταλυτικό ρόλο, ώστε να επενδυθούν κεφάλαια ύψους 2,133 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Ο κύριος λόγος που τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών κατευθύνθηκαν στο real estate το 2023 ήταν η Χρυσή Βίζα, λόγω του ότι η αλλαγή που έγινε τον προηγούμενο Αύγουστο στο όριο από 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ, προκάλεσε «φρενίτιδα» αγοραπωλησιών, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θέλησαν να εξασφαλίσουν ακίνητα με το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ, προτού αυτό διπλασιαστεί. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτος σημειώθηκε μια πτώση στις επενδύσεις των ξένων, λόγω του ότι οι συμβολαιογράφοι απείχαν από τα καθήκοντα τους.

Οι αλλαγές ωστόσο που θα εφαρμοστούν και επισήμως από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2024 στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας, αναμένεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, μέχρι να εφαρμοστεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η οποία προβλέπει την εκ νέου αύξηση του ορίου επένδυσης στις 800.000 ευρώ για το σύνολο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και για όλα τα νησιά άνω των 3.100 κατοίκων, καλύπτοντας όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αναμένεται να υπάρξει μια εκτόξευση των αγοραπωλησιών καθώς οι επενδυτές θα «τρέξουν» να προλάβουν την προθεσμία και να αποκτήσουν την άδεια παραμονής με 500.000 ευρώ.

Μετέπειτα, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες της αγοράς αναμένεται μια κατακόρυφη πτώση στη ζήτηση των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά ακίνητα, καθώς το όριο των 800.000 ευρώ θεωρείται ένας έμμεσος τρόπος ώστε να κατευθυνθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον σε άλλες χώρες.

Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι θα καταγραφούν αυξητικές τάσεις τιμών ακόμη και σε περιοχές όπως η Βοιωτία, η Αργολίδα, η Κορινθία, που μέχρι πρότινος παρέμεναν προσιτές, καθώς πλέον το όριο επένδυσης θα φτάσει τα 400.000 ευρώ.

Έντονος προβληματισμός έχει δημιουργηθεί και για το επενδυτικό μέλλον των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου, όπου και εκεί το όρια της Golden Visa θα φτάσει τα 800.000 ευρώ από τις 250.000 που είναι σήμερα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς στα νησιά αυτά, θα αποθαρρυνθούν περαιτέρω οι επενδυτές από τα να επιλέγουν τα ακίνητα για παράδειγμα της Λέσβου, καθώς θα μπορούν να βρουν σε αντίστοιχο τίμημα σε άλλη περιοχή.

Ακόμη, τα εν λόγω νησιά διαθέτουν ελάχιστα ακίνητα τα οποία φτάνουν αλλά και ξεπερνούν τις 800.000. Σήμερα, εξάλλου το Βορειανατολικό Αιγαίο είναι φτηνός προορισμός με πολλά διαθέσιμα ακίνητα, αλλά οι καθυστερήσεις στις άδειες παραμεθορίου και η αλλαγή του ορίου στη Χρυσή Βίζα ρίχνουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη τους, παρά το γεγονός ότι έχουν έχει χτυπηθεί τα προηγούμενα χρόνια από το μεταναστευτικό.

Ακόμη, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι με αυτές τις αλλαγές το πρόγραμμα πηγαίνει προς μια οριστική κατάργηση καθώς το καθιστά μη ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες χώρες που είναι φθηνότερες. Κάνουν επίσης λόγο ότι η Ελλάδα ακολουθεί το αποτυχημένο μοτίβο της Πορτογαλίας, η οποία αντίστοιχα είχε πάρει τέτοια μέτρα και έφτασε στο σημείο να καταργήσει το πρόγραμμα αλλά τελικά ούτε άλλαξαν ούτε μειώθηκαν οι μέσες τιμές των ακινήτων.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα