Τετάρτη, 28 Αυγ.
29oC Αθήνα

Υπ. Οικονομικών: Πού στοχεύει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο

Υπ. Οικονομικών: Πού στοχεύει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο

Το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα κίνητρα καινοτομίας και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Χρίστο Δήμα, καθώς και από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ σκιαγράφησαν τον στόχο του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων που είναι η ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας και η γεφύρωση του κενού που χωρίζει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, στη χώρα μας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για Έρευνα και Ανάπτυξη ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου (0,73% έναντι 1,48%).

Παράλληλα, σύμφωνα με το EuropeanInnovation Scoreboard 2024, οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα «Direct and indirect government support of businessR&D» είναι στο 62% σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, γεγονός που συμβάλλει στην κατάταξη της χώρας στην 20ηθέση όσον αφορά συνολικά το Innovation Performance.

Το οικονομικό επιτελείο με το εν λόγω νομοσχέδιο φιλοδοξεί να καλύψει το «κενό» παρέχοντας κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα με ευρύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες στην κατεύθυνση της καινοτομίας.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις