Στα επίπεδα των 91,7 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις που προγραμματίζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση των υποδομών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ένα εγχείρημα που ήδη έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το ΤΑΙΠΕΔ.
Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024 – 2023, περιλαμβάνουν δράσεις όπως η αναβάθμιση λιμενικών υποδομών ύψους 18,2 εκατ. ευρώ, η διαχείριση σιτηρών/δημητριακών ύψους 27 εκατ. ευρώ, η διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων ύψους 44,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλες επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα επόμενα «βήματα» ανάπτυξης προβλέπουν, σύμφωνα με σχετική παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΔ, τα εξής:
- Έως το τέλος του 2025 δημιουργία 1 σιλό δυναμικότητας 10 τόνων και συνολικά 5 έως το 2032.
- Εντός του 2025 εξοπλισμός φορτοεκφόρτωσης φορτίων από το σιλό στο πλοίο.
- Έως το τέλος του 2027 βαγόνι και ιμάντας μεταφοράς για τη μεταφορά φορτίων στα σιλό.
- Έως το τέλος του 2025 1 γερανογέφυρα (40 ton / 40 m) για την φορτοεκφόρτωση containers από πλοία και 1 ακόμα έως το τέλος του 2030.
- Έως το τέλος του 2027 2 φορτωτές για την φορτοεκφόρτωση containers από φορτηγά/τρένα.
- 2027 – 2033: 3 ανυψωτές για τη διακίνηση άδειων εμπορευματοκιβωτίων και άλλων φορτίων και 2 γερανών για τη μεταφορά containers σε αποθηκευτικούς χώρους.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η επικαιροποίηση Master Plan του ΟΛΑ (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης), ώστε να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες και ανάγκες περιβαλλοντικής και χωροταξικής αδειοδότησης, τα έργα για την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό που είναι ήδη υπό κατασκευή (4 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση βαθών (εκβάθυνση) λιμενολεκάνης και διαύλου ναυσιπλοΐας του λιμένα ύψους 14,2 εκατ. ευρώ.
Επίσης, συμπεριλαμβάνονται η ολοκλήρωση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων του εμπορικού προβλήτα κόστους 1,2 εκατ. ευρώ, όπως και η συνεργασία με τον όμιλο Gastrade για την εξυπηρέτηση FSRU – παραχώρηση αποθηκευτικών και λιμενικών χώρων.
Σε εξέλιξη είναι και διαβουλεύσεις με βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες (τσιμεντοβιομηχανία και logistics) για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΛΑ, όπως και η διερεύνηση δυνατότητας υποστήριξης στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.