Site icon NewsIT

Financial Times: Άνθρωποι με μάσκες κινούν τα νήματα της οικονομίας

15.03.2014 | 12:46
Financial Times: Άνθρωποι με μάσκες κινούν τα νήματα της οικονομίας

Οι Financial Times αποκαλύπτουν αυτούς που τρομάζουν τις διοικήσεις των τραπεζών και υποκινούν τάσεις για θέματα όπως το ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Οι άνθρωποι με τις μάσκες που κινούν τα νήματα στη Wall Street

Είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις στη σύγχρονη οικονομική ιστορία. Η εξουσία της Wall Street έχει περάσει στα χέρια λίγων ανθρώπων που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ δημοσίως, αλλά απλώς γράφουν μέσα στο σκοτάδι.

Αυτοί οι τύποι γράφουν στο Twitter, στα blog τους και στο Facebook. Δημιουργούν προβλήματα, τρομάζουν τις διοικήσεις των τραπεζών και υποκινούν τάσεις για θέματα όπως το ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

Δεν φανταζόμουν κάτι τέτοιο πριν από δύο δεκαετίες, όταν άρχισα να καλύπτω τον τραπεζικό κλάδο και παρακολουθούσα πονηρούς τραπεζίτες με σάρκα και οστά (που επικρατούσαν λόγω της προτίμησης που έδειχνε ο κλάδος στο καλό φαγητό). Αυτές οι φωνές χωρίς σώμα, όμως, έχουν γιγαντωθεί και έχουν γίνει πολύ σημαντικές. Μάλιστα, προσελκύουν πλέον τόσο πολύ την προσοχή του χρηματοοικονομικού κλάδου που η ζωή τους έχει γίνει πιο δύσκολη.

Ένας από τους πρώτους που έπεσαν ήταν ο GSElevator ή αλλιώς ο άνθρωπος που αποκάλυπτε όλα όσα λέγονται στους ανελκυστήρες της Goldman Sachs. Λειτουργούσε ανωνύμως και απέκτησε περισσότερους από 100.000 ακόλουθους στο Twitter -και μία συμφωνία έκδοσης βιβλίου- μεταφέροντας μικρά αποσπάσματα από συζητήσεις που υποτίθεται ότι διεξάγονταν στα άδυτα της τράπεζας.

Τελικά όμως, αποδείχθηκε ότι ο GSElevator δεν προσέφερε πραγματικά στοιχεία για τις συζητήσεις στην Goldman αλλά μάλλον μία μορφή πορνό για την τράπεζα – δηλαδή φαντασιώσεις ως προς το τι συζητούν όλοι αυτοί οι φρικτοί άνθρωποι εκεί.

Οι New York Times αποκάλυψαν ότι ο μυστηριώδης άνδρας ήταν ο John Lefevre, ένας 34χρονος που ζούσε στο Τέξας. Εργαζόταν ως trader ομολόγων στη Citigroup, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη κι αν ο κ. Lefevre είχε καταφέρει να βρεθεί σε κάποιο ασανσέρ της Goldman, οι συνεπιβάτες του στον ανελκυστήρα θα έπρεπε να μιλήσουν πολύ πιο αργά για να τους καταλάβει (ένα αστειάκι για τους φίλους μου στη Citi).

Ο αντίκτυπος όσων έγραφε στο Twiter όμως, ήταν προφανής. Ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster υπαναχώρησε από τη συμφωνία που είχε με τον κ. Lefevre για την έκδοση βιβλίου με τον τίτλο «Straight to Hell: True Tales of Deviance and Excess in the World of Investment Banking». Με την ειρωνεία ενός νικητή λέγοντας «οι ανελκυστήρες ανεβαίνουν, αλλά επίσης κατεβαίνουν».

Οι αποκαλύψεις για το μυστηριώδη λογαριασμό του κ. Lefevre, όμως, επηρεάζουν και άλλους. Ποιος θα πιστεύει τώρα tweet για όσα συμβαίνουν στα ασανσέρ της JPMorgan ή της Jefferies;

Ένα ακόμη πλήγμα ήταν η προσπάθεια του περιοδικού Newsweek να αποκαλύψει τον «πραγματικό» Satoshi Nakamoto, στον οποίο αποδίδεται ότι είναι ο πατέρας του bitcoin.

Εάν υπήρχαν αφίσες για τους σταρ του οικονομικού κόσμου, ο κ. Nakamoto θα ήταν σίγουρα ένας από τους πρώτους που θα φιγουράριζε σε αυτές, αν και μέχρι πρότινος ήταν γνωστός μόνο μέσα από τα γραπτά του. Το περιοδικό Newsweek, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι ο 60χρονος άνδρας με καταγωγή από την Ιαπωνία και πλήρες όνομα Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, ο οποίος ζει σε προάστιο του Λος Άντζελες με τη μητέρα του και μία συλλογή από παιδικά τρένα, είναι ο πατέρας του bitcoin.

Ο ίδιος αρνείται ότι δημιούργησε το ψηφιακό νόμισμα και οι υποστηρικτές του bitcoin αντέδρασαν στο δημοσίευμα με οργή – γεγονός που δεν ευνόησε καθόλου τον «πραγματικό» Nakamoto, όπου κι αν βρίσκεται.

Στον κόσμο του finance, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν η εύκολη και ανοιχτή επικοινωνία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική. Κλείνοντας τους δεσμούς τόσο αποφασιστικά, η αδελφότητα του bitcoin ενισχύει τις αμφιβολίες για το νόμισμα που ήδη δέχθηκε μεγάλο πλήγμα με την κατάρρευση ενός ισχυρού ανταλλακτηρίου, του MtGox και τη σύλληψη ενός βασικού υποστηρικτή του νομίσματος με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Το κατεστημένο της Wall Street είναι σαφές ότι ανησυχεί. Αρκεί να δει κανείς την απάντηση που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, James Gorman, όταν ρωτήθηκε για το Bitcoin σε συνέντευξή του στο Fox Business Network.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το καταλαβαίνω» είπε. «Δηλαδή, είναι πραγματικά σουρεαλιστικό. Ποιος είναι ο ιδρυτής; Είναι αυτός ο τύπος στο Λος Άντζελες; Τι γίνεται στο MtGox; Υπάρχουν τόσο πολλές μεταβλητές. Ας πούμε μόνο ότι νομίζω και ελπίζω πως οι ρυθμιστικές αρχές ελέγχουν τι γίνεται».

Εάν ήμουν υποστηρικτής του bitcoin, τέτοιες δηλώσεις θα ήταν πηγή ανησυχίας. Όταν ο διευθύνων σύμβουλος μίας μεγάλης τράπεζας βγαίνει σε τηλεοπτικό δίκτυο του Μurdoch για να πει ότι θέλει μεγαλύτερο ομοσπονδιακό έλεγχο του κλάδου, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Οι σκοτεινοί τύποι της Wall Street χρειάζεται να γυρίσουν σελίδα και να κάνουν καινούργιους φίλους. Χρειάζεται να βγουν έξω. Χρειάζεται να χαμογελάσουν.

Διαβάστε επίσης:

Έκλεισε το θέμα των τραπεζών – Απανωτές συναντήσεις με την τρόικα για τα ανοιχτά μέτωπα

Σκορδάς: Έχουμε το πιο ολοκληρωμένο δίκτυο προστασίας υπερχρεωμένων πολιτών

Ο Βενιζέλος προτείνει να μην πάρουν από το πλεόνασμα οι ένστολοι!

Πηγή Euro2day

Tags:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version