Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να προσφέρουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση ένα πακέτο κινήτρων για να την πείσουν να εμμείνει στην τρέχουσα συμφωνία διάσωσης μετά τις εκλογές της Κυριακής, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων διάσωσης (σ.σ.: των δανείων από την Ευρωζώνη) καθώς και πόρους της ΕΕ που θα δοθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να τονωθούν οι επενδύσεις σε δημόσια έργα.
Παρά τις παραχωρήσεις που ετοιμάζουν, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι παραμένουν αντίθετοι σε μεγαλύτερες αλλαγές -που επιδιώκουν πολλοί στην Ελλάδα- στο μνημόνιο, όπως στην αλλαγή ή επιμήκυνση των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα, προσθέτει το δημοσίευμα.
Οι ίδιοι επιμένουν, επίσης, ότι το πακέτο των παραχωρήσεων θα δοθεί υπό τον όρο ότι πρώτα η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει ότι θα εμμείνει σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης θα ήταν μία σημαντική παραχώρηση από την πλευρά της Ευρωζώνης, σε μία εποχή που η κοινή γνώμη σε πολλές χώρες- μέλη της έχει γίνει πιο σκληρή έναντι της Ελλάδας. Η τρέχουσα συμφωνία, που έγινε τον Φεβρουάριο, μείωσε τα επιτόκια σε επίπεδα, τα οποία είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, χαμηλότερα από το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανείστριες χώρες χάνουν χρήματα για κάποια από τα δάνεια αυτά.
Οι Ευρωπαίοι ευελπιστούν ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ θα φανεί ελκυστικό στη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων βραχυπρόθεσμης εργασίας, εφόσον υλοποιηθεί γρήγορα και σε σημαντική έκταση.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το ύψος του επενδυτικού προγράμματος δεν έχει ορισθεί, αλλά με βάση κάποια από τα σχέδια που εξετάζονται, οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις θα στόχευαν στην αναβάθμιση της κρατικής περιουσίας, ώστε να γινόταν πιο ελκυστική για πώληση, με βάση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.
Η ΕΤΕπ διέθεσε πέρυσι το ποσό- ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε να βρει μεγάλα προγράμματα για χρηματοδότηση, επειδή πρέπει σε αυτά να συμμετέχουν και ιδιώτες επενδυτές, κάτι που αποδείχθηκε πολύ δύσκολο στη σημερινή ελληνική συγκυρία.
Η ΕΤΕπ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ένα σχέδιο για τη χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Το σχέδιο αυτό ακόμη ετοιμάζεται, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κείμενο στα ελληνικά στη γερμανική έκδοση των Financial Times: “Αντισταθείτε στον δημαγωγό”
Ντράγκι: ‘Ετοιμη η ΕΚΤ να στηρίξει τις τράπεζες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολάντ-Μόντι: Να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ – Να σταματήσουν τα τελεσίγραφα προς την Αθήνα