Τετάρτη, 27 Νοε.
17oC Αθήνα

Financial Times: Ελλάδα,ο πιό επιθετικός παραβάτης

Στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αφιερώνει σήμερα το κύριο άρθρο της η …

εφημερίδα “Financial Times”. Το παραθέτουμε αυτούσιο.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, έχει περάσει τις λίγες ημέρες που ασκεί τα καθήκοντά του, δεχόμενος όλο και πιο σκληρές επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος της χώρας του αλλά και την μη αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που καταθέτει στις αρμόδιες αρχές της Ένωσης.

Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά άσχημες, ακόμη και εάν στηριχθεί κάποιος στα λανθασμένα στατιστικά μελέτη. Ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου παράξενο που οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών αλλά και η Κομισιόν ενισχύουν τις πιέσεις ενάντια στην Ελλάδα, προκειμένου να βελτιώσει την δημοσιονομική της κατάσταση.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας είχε προβλέψει ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί από 6% έως 8% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν προβλέπει, πλέον, ότι θα φθάσει στο 12,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 12,2% του ΑΕΠ το 2010. Το χρέος της χώρας θα αγγίξει σχεδόν το 113% του ΑΕΠ, έναντι 99,2% (εξίσου υψηλό ποσοστό) που ήταν το 2008.
Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της Ένωσης η οποία έχει έλλειμμα πολύ υψηλότερο του 3% που είναι το «όριο» που έχει τεθεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ακόμη και η Γερμανία –ο πρωτοπόρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας- αναμένεται ότι θα έχει έλλειμμα αρκετά πιο υψηλό από το 3% φέτος. Όμως η Κομισιόν δεν μπορεί να διευρύνει τις πιέσεις και να επιβάλλει σε όλους μέτρα για μείωση του ελλείμματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης. Αντίθετα προτιμά να ασχοληθεί με τον περισσότερο «επιθετικό» παραβάτη.
 
Για την Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμη πιο άσχημη. Η κατάστασή της υπογραμμίζει την αποτυχία μίας σειράς κυβερνήσεων να λάβουν μέτρα και να προχωρήσουν στην μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα αλλά και των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.
Με δεδομένη τη δύσκολη θέση της χώρας είναι ενθαρρυντικό ότι το yield των ελληνικών 10ετών ομολόγων βρίσκεται μόλις στο 4,66%, δηλαδή μόλις 133 μονάδες βάσης υψηλότερα από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο.
Αλλά ακόμη και γι’ αυτό δεν υπάρχουν λόγοι για πανηγυρισμούς: ένας από τους βασικούς παράγοντες που «κρύβονται» πίσω από αυτή την εικόνα έγκειται η αντίληψη –αν και βάσει των κανόνων της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει «οικονομική στήριξη και διάσωση μίας χώρας»- ότι οι εταίροι της στην ευρωζώνη σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Είναι προς το συμφέρον όλων να μην συμβεί κάτι τέτοιο, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα και τις έντονες πιέσεις που ασκούνται προς την ελληνική κυβέρνηση για να λάβει άμεσα μέτρα.
Η νέα κυβέρνηση έκανε μία καλή αρχή, υποσχόμενη ότι θα βελτιώσει την στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας. Επίσης υποσχέθηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 θα είναι «σφιχτός». Δηλαδή σε αυτόν θα περιλαμβάνονται αυστηρά μέτρα για μείωση της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς, ιδιαίτερα σε υγεία και αμυντικό τομέα. Επίσης θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρά μέτρα μείωσης των δαπανών.
Όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι δεν πρόκειται να αφήσει το όποιο πολιτικό κόστος να τον επηρεάσει και ότι θα εφαρμόσει μη δημοφιλή μέτρα μείωσης των δαπανών, ευελπιστούμε ότι θα το πράξει. Άλλωστε η χώρα του το έχει απόλυτη ανάγκη.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε