Site icon NewsIT

Financial Times: Η Πειραιώς και το «χάραμα» της επόμενης μέρας στην Ελλάδα

20.03.2014 | 09:58
Financial Times: Η Πειραιώς και το «χάραμα» της επόμενης μέρας στην Ελλάδα

''Η έκδοση της Πειραιώς είναι σημαντική για την Ελλάδα, μια χώρα που κόντεψε να διαλύσει την ευρωζώνη, αλλά η επιστροφή της τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου μετά από απουσία πέντε ετών, ίσως σηματοδοτεί επίσης το σημείο καμπής στην αντιμετώπιση της περιφερειακής Ευρώπης'' γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Η Πειραιώς και το «χάραμα» της επόμενης μέρας στην Ελλάδα

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας βάση ενεργητικού, το ναδίρ της κρίσης της ευρωζώνης εκδηλώθηκε το φθινόπωρο 2012, όταν η επιδείνωση του ισολογισμού επέβαλε την άντληση έκτακτων κεφαλαίων. Ανακοινώθηκε επενδυτική παρουσίαση στο Λονδίνο. Δεν πήγε κανένας.
«Οι μόνοι που δέχονταν να με δούνε ήταν οι τύποι των hedge-funds» σχολιάζει ο Άνθιμος Θωμόπουλος, επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς. «Κανένας άλλος δεν άγγιζε την Ελλάδα».

Όταν η Πειραιώς ανακοίνωσε πρόσφατα νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς και την πρώτη έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης σε πέντε χρόνια, στις αρχές του μήνα, η αντίδραση στο City ήταν εντελώς διαφορετική. «Είδα εκατό επενδυτές σε μια εβδομάδα… Ήταν το καλύτερο road-show της ζωής μου», δηλώνει ο κ. Θωμόπουλος, παραθέτοντας μια λίστα με επενδυτές από αναδυόμενες αγορές, macro funds και θεσμικούς διαχειριστές κεφαλαίων. «Οι επαφές μου έχουν στραφεί, από την βιομηχανία hedge fund στους πιο καθιερωμένους επενδυτές. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο ευρύ επενδυτικό πεδίο».

Η έκδοση της Πειραιώς είναι σημαντική για την Ελλάδα, μια χώρα που κόντεψε να διαλύσει την ευρωζώνη, αλλά η επιστροφή της τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου μετά από απουσία πέντε ετών, ίσως σηματοδοτεί επίσης το σημείο καμπής στην αντιμετώπιση της περιφερειακής Ευρώπης.

Οι επενδυτές συρρέουν στις τράπεζες της περιφέρειας με όλο μεγαλύτερη ορμή, καθώς αντιμετωπίζουν πολύ αναιμικές αποδόσεις σε άλλες επενδύσεις. Μέχρι στιγμής στο έτος, τα ομόλογα των τραπεζών της ευρωπεριφέρειας, ως ποσοστό επί του συνόλου των εκδόσεων της ευρωζώνης, εχουν αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 26,7% ή 32,2 δισ. δολ. σύμφωνα με την Dealogic.

«Εδώ δεν έχουμε ένα ράλι που λέμε «ας παίξουμε κι εμείς» αγοράζοντας ένα ομόλογο την Κυριακή και πουλώντας το την Δευτέρα: Είναι μια διαρθρωτική μεταβολή όσον αφορά τις τράπεζες της νοτίου Ευρώπης», σχολιάζει ο Nikhil Srinivasan της Generali, που επένδυσε στο ομόλογο της Πειραιώς. «Δεν περιμένω ταχεία ανάκαμψη, αλλά πάντως ξεπεράσαμε το σημείο ανάφλεξης: Η κρίση έπιασε πάτο και πηγαίνουμε σε σωστή κατεύθυνση».
Το τριετές ομόλογο 500 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς προσέλκυσε παραγγελίες άνω των 3 δισ. ευρώ. Λογικό, αφού με κουπόνι 5% δίνει αρκετά μεγαλύτερη απόδοση από τα αντίστοιχα ομόλογα που εξέδωσαν πρόσφατα η ισπανική Bankia και η πορτογαλική BCP.
«Οπωσδήποτε πρόκειται για αναζήτηση απόδοσης, αλλά οι επενδυτές αγοράζουν επίσης επειδή δεν υπάρχουν πολλά ακόμη μέρη στην Ευρώπη με μεγάλα περιθώρια αποδόσεων», σχολιάζει άλλος λονδρέζος τραπεζίτης. «Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με πολύ μεγαλύτερο spread σε σχέση με άλλες περιφερειακές τράπεζες και, όποιος είναι αισιόδοξος περιμένει ότι τα spreads θα μειωθούν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο».

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, που κατέχει μεγάλο κομμάτι των προνομιακών μετοχών της Πειραιώς, θα ακολουθήσει στην συνέχεια του έτους, εκδίδοντας το πρώτο κρατικό ομόλογο μετά την κρίση.
Η ελληνική τράπεζα Alpha πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ότι θα εκδώσει το δικό της ομόλογο μετά την κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ με την συμφωνία που οδηγεί σε εκταμίευση δόσης 10 δισ. ευρώ μεταξύ των Αθηνών και των διεθνών πιστωτών, προβλέπεται να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική ανάκαμψη.

Και αυτή είναι καλή εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες, που ετοιμάζονται να αναζητήσουν 6,4 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια ώστε να εξασφαλίσουν συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας core tier one στο 8%, στον απόηχο της αξιολόγησης που πραγματοποίησε η BlackRock εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Προσθέτως στην ΑΜΚ 1,75 δισ. ευρώ της Πειραιώς, η Alpha Bank έχει ανακοινώσει έκδοση 1,2 δισ. ευρώ. Και οι δύο τράπεζες θα αποπληρώσουν προνομιακές μετοχές που εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση όταν ξέσπασε το 2008 η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση».
«Προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν την θετική ψυχολογία και την εύρωστη ζήτηση για ενεργητικά της περιφέρειας,» σχολιάζει ο Πάρης Μαντζαβράς της Pantelakis Securities στην Αθήνα.
Δεν είναι, βεβαίως, όλα ρόδινα. Οι άλλες δύο μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να καλύψουν τις πολύ μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες τους για 2,9 δισ. και 2,2 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Η Eurobank ελπίζει να αντλήσει 3 δισ. ευρώ σε δανεισμό κυρίως από long-only funds και private equity funds, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου. «Αντιλαμβανόμαστε σημαντικό ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της Eurobank από ξένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και βασικοί επενδυτές της τράπεζας,» συμπλήρωσε.
Η Fairfax, η Fidelity και η York Capital περιλαμβάνονται στα funds που εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για την έκδοση της.
Η Εθνική Τράπεζα έχει αποκλείσει προσώρας την έκδοση μετοχών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα καταφύγει σε πώληση μεριδίου της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank και πιθανόν θα εκδώσει μετατρέψιμο ομόλογο που θα συνυπολογιστεί στην κεφαλαιακή της βάση.
Οι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες πρέπει να είναι υπομονετικοί.
«Και οι τέσσερις τράπεζες προβλέπεται να εμφανίσουν ζημίες φέτος και πολύ μικρό ή καθόλου κέρδος το 2015. Δεν πρόκειται να μπουν σε διαδικασία χορήγησης δανείων αν δεν αρχίσουν να επιστρέφουν οι καταθέσεις», δηλώνει ο κ. Μαντζαβράς.

Είναι πιθανό να ακολουθήσει νέος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου στην συνέχεια του έτους, όταν η ΕΚΤ θα διεξαγάγει τα stress tests. Οι 4 μεγάλες τράπεζες θα χρειαστούν 3 δισ. ευρώ επιπλέον σύμφωνα με τους αναλυτές, για να αντεπεξέλθουν στο δυσμενές σενάριο των stress tests της ΤτΕ, ένα μέγεθος που επίσης θα θέσει σε δοκιμασία τις «ορέξεις» των, πεινασμένων για απόδοση, επενδυτών.

Ο κ. Θωμόπουλος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια αδύναμη εθνική οικονομία, που σε αυτό το στάδιο δεν θα μπορέσει να στηρίξει τις τράπεζές της, αν εκδηλωθεί κι άλλη περίοδος μεταβλητότητας… Υποθετικά τότε η Ελλάδα θα χρειαζόταν να επιστρέψει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και να ζητήσει περισσότερα κεφάλαια στήριξης».

Διαβάστε επίσης:
Αυστηρές προειδοποιήσεις από την τρόικα για τις ελληνικές τράπεζες

Μόνιμη η έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος!

Σοβαρή εμπλοκή με το Ελληνικό! 430 εκατ. ευρώ προσέφερε ο Όμιλος Λάτση – 700 εκατ. ζητά το ΤΑΙΠΕΔ

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version