Οικονομία

Financial Times: Η τελευταία είδηση πριν κλείσει η ΕΡΤ

''Καθώς η κυβέρνηση έκλεινε την πόρτα στην κρατική ραδιοτηλεόραση ο οίκος χρηματιστηριακών δεικτών MSCI πέταγε έξω από την πόρτα των ανεπτυγμένων αγορών την Ελλάδα, για λόγους μεγέθους και προσβασιμότητας επενδυτών'' γράφουν σε κύριο θέμα τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Η υποβάθμιση της Ελλάδας και η νέα οπτική γωνία

”Η τελευταία είδηση που έμαθαν οι Έλληνες από την TV είναι η εξής: Ζείτε πλέον σε μια αναδυόμενη αγορά.

Καθώς η κυβέρνηση έκλεινε την πόρτα στην κρατική ραδιοτηλεόραση προχθες τα μεσάνυχτα, ο οίκος χρηματιστηριακών δεικτών MSCI πέταγε έξω από την πόρτα των ανεπτυγμένων αγορών την Ελλάδα, για λόγους μεγέθους και προσβασιμότητας επενδυτών.

Η κίνηση δεν είναι εντελώς αρνητική, αλλά δείχνει το πόσο αβέβαιο είναι το επενδυτικό κλίμα προς τη χώρα και δίνει μια πρόσθετη διάσταση στην αποτυχία μιας μεγάλης ιδιωτικοποίησης, λίγες ημέρες πριν.

Το χρηματιστήριο Αθηνών έχει βουλιάξει πάνω από 80% από το ζενίθ τού Ιανουαρίου 2008 και περίπου 50% από τότε που έγινε η διάσωση της χώρας τον Μάιο του 2010. Το ιρλανδικό χρηματιστήριο, αντιθέτως, έχει ενισχυθεί 50% μετά τη διάσωση της Ιρλανδίας.

Κι αυτό δείχνει τις εντελώς αντίθετες αντιλήψεις που έχουν οι επενδυτές για τις δύο χώρες, καθώς και τις ελπίδες τους για την ανάκαμψή τους.

Επιπλέον, ο MSCI λέει ότι το αθηναϊκό χρηματιστήριο δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές. Οι πρακτικές stock lending και short selling, για παράδειγμα, δεν αντιστοιχούν σε επίπεδα ανεπτυγμένων αγορών. Επίσης, είναι πολύ μικρό. Η κεφαλαιοποίηση των 60 μετοχών του γενικού δείκτη του Χ.Α. είναι μόλις 14 δισ. ευρώ, ενώ των 44 μελών του ISEQ στο Δουβλίνου είναι 54 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα λείπουν πολλά από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τις αναδυόμενες αγορές ελκυστικές για τους επενδυτές, όπως η δυναμική ανάπτυξη και η μεγάλη λίστα των εταιριών που περιμένουν να εισέλθουν. Η αγορά της συρρικνώνεται – η Coca-Cola 3Ε μετέφερε τη βασική χρηματιστηριακή της έδρα από την Αθήνα στο Λονδίνο. Ούτε μοιάζει η Ελλάδα εξίσου ελκυστική επενδυτική με τη Νότιο Κορέα, για παράδειγμα.

Ωστόσο, θα υπάρξουν και πλεονεκτήματα από τον επανασχεδιασμό. Παρά τη μεγάλη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές, οι ροές κεφαλαίων προς αναζήτηση αποδόσεων σε πιο ριψοκίνδυνες αγορές πιθανότατα θα παραμείνουν εύρωστες. Τα ελληνικά ενεργητικά δεν είναι ελκυστικά, όπως απέδειξε η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Η επανακατηγοριοποίησή τους δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη δεδομένα. Αλλά ίσως αλλάξει το πώς τα βλέπουν οι επενδυτές”.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα