Η Βενεζουέλα παλεύει να ανταποκριθεί στις πληρωμές των διεθνών ομολόγων της σε τέτοιο βαθμό ώστε να εγείρεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας τύπου Αργεντινής, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μέλος του ΟΠΕΚ με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, προειδοποιούν με κύριο άρθρο τους οι Financial Times.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.
Η Βενεζουέλα παλεύει να ανταποκριθεί στις πληρωμές των διεθνών ομολόγων της σε τέτοιο βαθμό ώστε να εγείρεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας τύπου Αργεντινής, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μέλος του ΟΠΕΚ με τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Βενεζουέλας ενισχύονται σταθερά από τότε που το Καράκας έθεσε προς πώληση την Citgo – εταιρεία διύλισης με δραστηριότητες στις ΗΠΑ – πασχίζοντας να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να αναχρηματοδοτήσει φέτος υποχρεώσεις 7 δισ. δολ., ενώ το δημόσιο χρέος αγγίζει τα 80 δισ. δολ.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούμε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις καθ’ ολοκληρία… μέχρι το τελευταίο δολάριο» δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αργά την Τετάρτη, αφού κατηγόρησε τη διεθνή εκστρατεία σπίλωσης της χώρας. Ο Ροδόλφο Τόρες, υπουργός Οικονομικών, προσέθεσε: «Οι πόροι της Βενεζουέλας είναι τέτοιοι που επιτρέπουν στη χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της».
Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Βενεζουέλας θα γινόταν ευρέως αισθητή. Η χώρα έχει στάθμιση 7% στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία θα μπορούσε να επιβάλει ρευστοποιήσεις άλλων επενδύσεων από αμοιβαία κεφάλαια παθητικής διαχείρισης. Όπως ανέφερε και η Morgan Stanley σε έκθεσή της στα τέλη του προηγούμενου έτους: «Η Βενεζουέλα μπορεί να επηρεάσει το χαρτοφυλάκιό σας, ακόμη κι αν…. δεν έχετε αγοράσει τίτλους της».
Ο κ. Μαδούρο, που έχει αναλάβει την προεδρία εδώ και 17 μήνες, παλεύει με σειρά πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων από το 2013, όταν πέθανε ο μέντοράς του Ούγκο Τσάβες. Αυτά τα προβλήματα – από τις διαδηλώσεις μέχρι τις ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και τον πληθωρισμό που αγγίζει το 63% – έχουν διογκωθεί φέτος.
Μέχρι πρότινος, οι επενδυτές ήταν ήρεμοι λόγω των ετήσιων πετρελαϊκών εξαγωγών της Βενεζουέλας, που άγγιζαν τα 85 δισ. δολ. Η εμπιστοσύνη τους όμως, κλονίστηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων που εξέδωσε η PDVSA – η κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή εταιρεία – ξεπέρασαν το 25%. Τα CDS της Βενεζουέλας βρίσκονται πλέον σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα της Αργεντινής, παρά το ότι το Μπουένος Άιρες έχει ήδη χρεοκοπήσει, αρνούμενο να συμμορφωθεί με την αντικρουόμενη απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου που καλούσε τη χώρα να εξοφλήσει τους επενδυτές οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην τελευταία αναδιάρθρωση χρέους.
«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξετάζει σαφώς όλες τις επιλογές της για να δημιουργήσει επιπλέον ρευστότητα και να παραμείνει στην επιφάνεια, με το βλέμμα να στρέφεται σε βραχυπρόθεσμους διακανονισμούς» σχολίασε η Risa Grais – Tagow της Eurasia. Η δημοσιονομική εικόνα που παρουσιάζει η Βενεζουέλα είναι αδιαμφισβήτητα σφιχτή. Η χώρα μπορεί να έχει αποθέματα ύψους 21 δισ. δολ., εξ αυτών όμως, λιγότερα από τα 3 δισ. είναι ρευστοποιήσιμα. Η κυβέρνηση έχει επίσης περίπου 9 δισ. δολ. σε fund εκτός προϋπολογισμού, αλλά και πιθανά έσοδα από την πώληση της Citgo.
«Η διαφορά ανάμεσα στην χρεοκοπία της Αργεντινής και τη Βενεζουέλα είναι πως η Αργεντινή δεν είχε τίποτα να χάσει» εξηγεί ο Luis Vicente León της Datanalisis και συμπλήρωσε: «Η Βενεζουέλα αντιθέτως, έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό που διακυβεύονται, από την Citgo μέχρι τις πωλήσεις πετρελαίου και τα εισπρακτέα της PDVSA… Όλα αυτά συνεπάγονται ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ολέθριος».
Τα προβλήματα της Βενεζουέλας ξεκίνησαν τον Ιούλιο, όταν η Citgo, η οποία λειτουργεί τρία διυλιστήρια και 6.000 βενζινάδικα στις ΗΠΑ, τέθηκε προς πώληση με στόχο 10 δισ. δολ. – ενώ η κεφαλαιακή αποτίμηση υπολογίζεται στα 7 δισ. δολ. και τα χρέη στα 2 δισ. δολ.. Η κίνηση τρόμαξε τους επενδυτές επειδή ενδεχόμενη πώληση της Citgo θα στερούσε το τελευταίο προπύργιο ασφάλειας σε περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο «τσάρος» της οικονομίας Ραφαέλ Ραμίρεζ υποβιβάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Ρικάρντο Χάουσμαν, πρώην υπουργός Σχεδιασμού και οικονομολόγος της αντιπολίτευσης που χαίρει ευρείας εκτίμησης, έριξε λάδι στη φωτιά παρατηρώντας, αυτή την εβδομάδα, ότι η Βενεζουέλα «έχει ήδη χρεοκοπήσει σε σειρά εγχώριων υποχρεώσεων και πως αυτό θα μπορούσε τελικά να επεκταθεί στα ομόλογα».
«Η κυβέρνηση Μαδούρο επιλέγει να κηρύξει στάση πληρωμών σε 30 εκατ. Βενεζουελάνους αντί για τη Wall Street κι αυτό δεν είναι ένδειξη ηθικής ακεραιότητας. Είναι ηθική χρεοκοπία», έγραψε ο κ. Χάουσμαν σε άρθρο του.
Την Τετάρτη, η BNP Paribas συνέστησε την αγορά ομολόγων Βενεζουέλας. Άλλες επενδυτές τράπεζες επίσης εκτιμούν ότι η Βενεζουέλα έχει αρκετά κεφάλαια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της και στις πληρωμές του βραχυπρόθεσμου χρέους, αν και για να τα καταφέρει θα πρέπει να ακολουθήσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Το κλειδί για «να ανακτηθεί η μακροοικονομική υγεία της Βενεζουέλας» είναι η χαλάρωση του ελέγχου στις τιμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες δήλωσε ο Φρανσίσκο Ροδρίγκες, της Bank of America Merrill Lynch.
Στην Αργεντινή, η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες απολαμβάνει απροσδόκητη εκρηκτική άνοδο στη δημοτικότητά της παρά την χρεοκοπία και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, χάρη στην μη συμβιβαστική στάση που τήρησε ενάντια στους επενδυτές τους οποίους η ίδια χαρακτηρίζει «κοράκια». Ο κ. Μαδούρο όμως, δεν μπορεί να ελπίζει σε αντίστοιχες αντιδράσεις. Οι εκλογές έχουν οριστεί για το 2015 και η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 35%.
«Δεν νομίζω ότι η Βενεζουέλα θα χρεοκοπήσει, αν και η πιθανότητα έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Ρους Νταλέν, της Caracas Capital Markets και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα δεν είναι ο διάβολος που γνωρίζουμε, αλλά αυτός που δεν ξέρουμε».
Διαβάστε επίσης:
Σκέψεις για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%
Πηγή Euro2day