Οικονομία

Financial Times: Να ποιά χώρα ”τραβάει” τις κυπριακές καταθέσεις

''Κύπριοι δικηγόροι με Ρώσους πελάτες αναφέρουν ότι τράπεζες από τη Λετονία ήρθαν σε επαφή μαζί τους λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε το πακέτο στήριξης'' αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Τα ιμάτια της Κύπρου διεκδικεί η Λετονία

”Καθώς τα κράτη με ανταγωνιστικούς τραπεζικούς τομείς σπεύδουν να προσελκύσουν τη ρωσική ρευστότητα που έχει εγκλωβιστεί στην Κύπρο, ένα όνομα ξεχωρίζει: η Λετονία. Κύπριοι δικηγόροι με Ρώσους πελάτες αναφέρουν ότι τράπεζες από τη Λετονία ήρθαν σε επαφή μαζί τους λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε το πακέτο στήριξης.

Οι αρχές της Λετονίας προσπαθούν απεγνωσμένα να υποβιβάσουν το θέμα και την προοπτική εισροής των κεφαλαίων από την Κύπρο, καθώς η χώρα προσπαθεί να γίνει το 18ο μέλος του ευρώ – παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν αρκετοί εντός της ευρωζώνης.

«Προς το παρόν δεν έχουμε δει εισροή κυπριακών κεφαλαίων στη Λετονία. Η χώρα παρακολουθείται και δεν θα ανταγωνιστούμε γι’ αυτά τα κεφάλαια», δήλωσε ο Valdis Dombrovskis, πρωθυπουργός της Λετονίας, μιλώντας στους Financial Times.

Με κάποιους τρόπους, όμως, ήδη υπάρχει μαζική εισροή κυπριακών συμβολαίων στις τράπεζες της Λετονίας. Η Λετονία δεν μοιάζει με την Κύπρο, δεν έχει μεγάλο χρηματοοικονομικό κλάδο ούτε μεγάλο βάρος δημόσιου χρέους, καθώς έφερε σε τάξη τα δημοσιονομικά της όταν έλαβε το πακέτο στήριξης των 7,5 δισ. ευρώ το 2008. Το κοινό της σημείο με την Κύπρο είναι η δίψα για τις ρωσικές τραπεζικές καταθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Φεβρουαρίου, καταθέσεις ξένων υπηκόων αντιστοιχούσαν στο 49% του συνόλου, που είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. Περίπου το 80% – 90% των καταθέσεων που δεν ανήκουν σε κατοίκους της Λετονίας προέρχεται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και αναπτύσσονται ραγδαία. Μόνο το 2012, οι καταθέσεις που δεν ανήκουν σε κατοίκους της Λετονίας αυξήθηκαν κατά 17%.

«Εκτιμάται ότι πρόκειται εν μέρει για καταθέτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ανακατανέμουν τα κεφάλαιά τους από χώρες της ευρωζώνης όπου οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, και κυρίως από την Κύπρο», δήλωσε το ΔΝΤ

Ο όγκος της ρευστότητας από κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που έχει εισρεύσει στη Λετονία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των αρχών που μάχονται τη διαφθορά, καθώς υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι λετονικές τράπεζες εμπλέκονται και στη φερόμενη απάτη που αποκάλυψε ο Sergei Magnitsky, ο Ρώσος δικηγόρος, όπως επίσης και στην υπόθεση Kyrgyz.

«Για τη Λετονία τα πράγματα ήταν εύκολα εδώ και καιρό», δήλωσε ο Tom Mayne, αναλυτής της Global Witness, μιας ομάδας κατά της διαφθοράς με έδρα στο Λονδίνο και συμπλήρωσε: «Η Λετονία φαίνεται πως θα δεχόταν με χαρά αυτά τα κεφάλαια που έρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, από μέρη με μεγάλο κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος. Αυτό πρέπει να είναι σημείο ανησυχίας μετά την Κύπρο».

Οι αρχές στη Ρίγα αναφέρουν ότι έχουν κάνει πιο σκληρή τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος τα τελευταία χρόνια, καθώς οι τραπεζικές αρχές επέβαλαν αυστηρότερους κεφαλαιακούς κανόνες στις τράπεζες που έχουν υψηλά ποσοστά από καταθέσεις ξένων υπηκόων.

Το θέμα είναι ευαίσθητο, όχι μόνο λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, αλλά κι επειδή η Λετονία ζήτησε τον Ιανουάριο να γίνει μέλος του ευρώ. Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να γνωμοδοτήσουν σχετικά τον Ιούνιο, αλλά διαπιστώνεται νευρικότητα σε αρκετά κράτη-μέλη.

Η Λετονία περνάει με ευκολία τα αυστηρά κριτήρια για την ένταξη στο ευρώ, όπως τα όρια που τίθενται για τον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος, καθώς ακολούθησε ένα από τα πιο σκληρά προγράμματα λιτότητας με τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Ορισμένα κράτη-μέλη του ευρώ, όμως, ανησυχούν για το θέμα της βιωσιμότητας, φράση που ακούγεται κατ’ επανάληψη και χρησιμοποιείται για να εκφράσει τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων μετά την εισαγωγή του ευρώ όπως επίσης και για τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός κλάδος.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν δημιουργούμε μία ακόμη προβληματική ζώνη στην Ευρώπη. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτή είναι η περίπτωση της Λετονίας», δήλωσε ένας Ευρωπαίος πρέσβης στη Ρίγα. Η ΕΚΤ έχει επικοινωνήσει με την κεντρική τράπεζα της χώρας για το θέμα των καταθέσεων ξένων υπηκόων «και έχει λάβει εγγυήσεις», είπε Λετονός αξιωματούχος. Η Κομισιόν προειδοποίησε τον Ιανουάριο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον τραπεζικό κλάδο.

Πολλοί αναφέρουν ότι η χώρα που εγείρει τις περισσότερες ενστάσεις είναι η Γαλλία, αν μη τι άλλο λόγω της στάσης που έχει κρατήσει η Λετονία ως θερμός υποστηρικτής της λιτότητας. Ο κ. Dombrovskis θα μεταβεί στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας σε μία προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με τη Γαλλία.

Το Παρίσι στηρίζει την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ επί της αρχής, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο. «Η Γαλλία θεωρεί απολύτως θεμιτές τις προσδοκίες της Λετονίας να γίνει μέλος της ευρωζώνης», δήλωσε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η χρονική συγκυρία αποτελεί ζήτημα. «Η Γαλλία δεν στηρίζει κατ’ ανάγκην και την ένταξη της Λετονίας τον Ιανουάριο».

Ο κ. Dombrovskis είναι αισιόδοξος. «Έχουμε τη δυνατότητα να αποδείξουμε τη βιωσιμότητα της μακροοικονομικής μας κατάστασης και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε εστία ανησυχίας», δήλωσε”.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα