Site icon NewsIT
09:33 | 06.05.14

Financial Times: Σε μονόδρομο ανάκαμψης η Ελλάδα

Financial Times: Σε μονόδρομο ανάκαμψης η Ελλάδα
Newsit Newsroom

''Μετά από τέσσερα χρόνια εξοστρακισμένη, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την συνειδητή επιλογή πολλών διεθνών επενδυτών –και όχι μόνο των hedge funds.Η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στις διεθνείς αγορές ομολόγων και οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας προσελκύουν ξένες επενδύσεις'' αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: H νέα στρατηγική της Pimco μέσω … Eurobank

Όταν το μεγαλύτερο fund ομολόγων του πλανήτη, καβαλάει το κύμα των αγορών μετοχών και ακινήτων στην ευρωζώνη, το …boom είναι βέβαιο. Τι σημαίνει η στροφή της Pimco στις τράπεζες –και όχι μόνο- της Ελλάδας και του υπόλοιπου Νότου.

Πολλές ήταν οι εκπλήξεις στην επιτυχή άντληση κεφαλαίων την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική τράπεζα Eurobank.

Το μέγεθος, κατ’αρχήν, είναι εντυπωσιακό. Οι επενδυτές διοχέτευσαν 2,9 δισ. ευρώ στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η αντιστροφή της ψυχολογίας είναι εξίσου εντυπωσιακή. Ένα χρόνο μετά την παρά λίγο κρατικοποίησή της, η Eurobank επιστρέφει εν πολλοίς στα ιδιωτικά χέρια.

Δύο ακόμη ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης διεξάγει επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίων, σκορπίζοντας την κρατική ιδιοκτησία από πάνω τους. Και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα ακολουθήσει σύντομα.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στις διεθνείς αγορές ομολόγων και οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας προσελκύουν ξένες επενδύσεις. Μετά από τέσσερα χρόνια εξοστρακισμένη, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την συνειδητή επιλογή πολλών διεθνών επενδυτών –και όχι μόνο των hedge funds.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η κλισαρισμένη «αναζήτηση επένδυσης», μέσα σε ένα περιβάλλον επίμονα χαμηλών επιτοκίων. Καθώς αυξάνεται η πίστη ότι ακόμη και οι πλέον περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση, οι φουσκωμένες, ακόμη, αποδόσεις που προσφέρονται στην περιοχή έχουν προσελκύσει ένα κύμα από ξένο χρήμα σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και λοιπά. Το ελληνικό χρηματιστήριο, ειδικότερα, που έχει ενισχυθεί 28% στην τελευταία χρονιά, έχει προσελκύσει κάθε είδους νέο επενδυτή.

Τίποτα δεν καταδεικνύει καλύτερα το νόημα, από την παρουσία της Pimco ανάμεσα στους κορυφαίους επενδυτές της άντλησης κεφαλαίων της Eurobank. Ο τεράστιος αμερικανικός οίκος επενδύσεων σε ομόλογα, πληγωμένος από την εμφάνιση του κύριου fund σταθερού εισοδήματος πέρσι, έχει λάβει μερίδιο περίπου 1% σύμφωνα με άτομα που πρόσκεινται στην συμφωνία. Το ποσοστό αυτό, τοποθετεί την Pimco μεταξύ της μισής περίπου ντουζίνας των κορυφαίων μετόχων, λίγο μετά την, πιο αναμενόμενη, κοινοπραξία της οποίας ηγείται ο καναδέζικος ασφαλιστικός όμιλος Fairfax.

Η Pimco ποτέ δεν φημιζόταν για αγορές μετοχών. Από τα συνολικά υπο διαχείριση κεφάλαιά της ύψους 1,94 τρισ. δολάρια, στις μετοχές αντιστοιχούν μόνο 9 δισ. δολ. και οπωσδήποτε είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε μια σημαντική θέση σε μια συγκριτικά υψηλού κινδύνου άντληση κεφαλαίων.

Ισως όμως αυτό είναι το νέο «playbook». Αφού φλέρταρε με την διεύρυνση του franchise μετοχών για 1-2 χρόνια, η Pimco δείχνει να παίρνει την ιδέα πιο σοβαρά, υπό την ηγεσία της επικεφαλής χρηματιστηρίων Virginie Maisonneuve, που πρόσφατα διορίστηκε αναπληρώτρια chief investment officer.

Η Pimco βλέπει καλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη. Αν και ο οίκος παραμένει αγκιστρωμένος στις ΗΠΑ, η κα Maisonneuve έχει την βάση της στο Λονδίνο. Αναμένονται κι άλλες αποφασιστικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές, κατά το παράδειγμα της Eurobank. Η εταιρία παρακολουθεί στενά κι άλλες τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ των οποίων η επιχείρηση της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena να αντλήσει 5 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια και η ελληνική Εθνική Τράπεζα.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης –ειδικά οι σχετικά απλές τράπεζες με εγχώριο επίκεντρο- δείχνουν ιδιαίτερα ελκυστικές για τους επενδυτές αυτή την περίοδο. Η επιθεώρηση ενεργητικών που διενεργεί η ΕΚΤ, εξυπηρετεί τρεις ευσεβείς σκοπούς.

Πρώτον, προκαλεί αντλήσεις κεφαλαίων, δημιουργώντας προσφορά νέων μετοχών. Δεύτερον, συνιστά αυτό που οι τραπεζίτες περιγράφουν ως «δωρεάν και επιμελή μελέτη due diligence στο σύνολο του κλάδου» που εν καιρώ μπορεί να προκαλέσει εξαγορές και συγχωνεύσεις με παραγωγή καλών προμηθειών. Τρίτον, η επιθεώρηση ενεργητικών AQR – σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση των βαρών των επισφαλών δανείων που διενεργείται μέσω των εθνικών «κακών τραπεζών» στην Ιρλανδία (Nama) και την Ισπανία (Sareb) – προκαλεί εκτίναξη στις πωλήσεις ενεργητικών μεγάλης κλίμακας.

Αυτή είναι μια ουσιώδης περιοχή την οποία ένας fund manager με ταχεία διασπορά όπως η Pimco κινείται να κατακλύσει. Πέρσι ήταν ο κορυφαίος επενδυτής σε ένα νέο ιρλανδικό real estate investment trust, το Green Reit. Πιο πρόσφατα αγκίστρωσε ένα ισπανικό reit, το Grupo Lar. Γίνονται επίσης πολλές εξαγορές τραπεζικών χαρτοφυλακίων «εκτός ραντάρ».

Συνολικά τα ενεργητικά πλην σταθερού εισοδήματος της Pimco –η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων σε τέτοιου είδους «εναλλακτικές»- ήταν 230 δισ. δολ. στα τέλη Μαρτίου, με άνοδο σχεδόν 33% σε 15 μήνες. Αυτού του είδους οι επενδύσεις σήμερα αντιστοιχούν στο 12% των συνολικών ενεργητικών υπό διαχείριση, σε σύγκριση με 9% στα τέλη του 2012.

Όταν και το μεγαλύτερο ομολογιακό fund του πλανήτη, μπαίνει στο κύμα των αγορών μετοχών και ακινήτων στην ευρωζώνη, είναι βέβαιο ότι υπάρχει άνθιση.

Οι αισιόδοξοι θα θεωρήσουν τον συνδυασμό από ορεξάτους αγοραστές ενεργητικών και πρόθυμους πωλητές στην Ευρώπη, ως αντίδοτο στην απογοήτευση που επικρατεί στην περιοχή από το 2009. Αυτό, σύμφωνα με την αισιόδοξη άποψη, θα επιτρέψει με την σειρά του στις ανακεφαλαιωμένες τράπεζες να στηρίξουν την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη.

Η «παγίδα» είναι η αβεβαιότητα, που εξακολουθεί να υπάρχει, για το τι θα συμβεί στον πλανήτη ότι το «φάρμακο» της οικονομικής στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες θα εκλείψει- ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, όπου τα φθηνά δολάρια έχουν στηρίξει τις ανόδους των τιμών ενεργητικών.

Η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη ευρωζώνη, μπορεί να δείχνουν ότι βρίσκονται σε μονόδρομο ανάκαμψης. Αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι πέρσι η χώρα αναταξινομήθηκε ως αναδυόμενη αγορά.

Διαβάστε επίσης:
“Καρότο” το… χρέος και το μαστίγιο στα χέρια του Eurogroup

Χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στη ναυτιλία

”Φουλάρει” η Εθνική Τράπεζα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ

Πηγή Euro2day

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version