Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Financial Times: Σε τροχιά κρατικοποίησης οι ελληνικές τράπεζες

Financial Times: Σε τροχιά κρατικοποίησης οι ελληνικές τράπεζες

”Όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα ανήκουν κατά 90% στο κράτος.Με αυτή την έννοια, είναι καθαρή σοφιστεία να επιμένει κάποιος ότι το υπόλοιπο 10% θα προέρχεται από την αγορά” εκτιμούν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Κάποιος από εκεί επάνω έριξε ένα φως στην Ελλάδα.

Από τα τέλη του Ιουνίου, το χρηματιστήριο Αθηνών έχει ενισχυθεί 100% και πλέον, με καλύτερη εμφάνιση από του δείκτη FTSE Eurofirst 300 κατά 50% και πλέον, όσον αφορά την συνολική απόδοση. Είναι ένα μέγεθος που στην ουσία μάλλον αποκρύπτει την πραγματικότητα, που είναι ότι οι μη τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα απολαμβάνουν εκτίναξη, ενώ οι τράπεζες έχουν υποδεέστερη εμφάνιση.

Ο τηλεπικοινωνιακός ΟΤΕ έχει ενισχυθεί 250% στο εξάμηνο, η Folli Follie 170% και ο ΟΛΘ έχει διπλασιαστεί. Είναι σίγουρο ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι τώρα πια θέμα συζήτησης. Υπάρχει όμως μια μύγα μέσ’το γάλα: ο τραπεζικός κλάδος.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι η αιτία της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης της Ελλάδας (σε αντίθεση με την Ιρλανδία ή την Ισπανία), Έχουν όμως πιαστεί στην ίδια παγίδα: Την απελπισμένη ανάγκη για κεφάλαια μέσα σε περιβάλλον απόλυτης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης.

Καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία στα τέλη Απριλίου για την ανακεφαλαίωση των μεγαλύτερων τραπεζών, έχει αποκαλυφθεί ο πιο αδύναμος κρίκος της διαδικασίας: Το 10% από τα φρέσκα κεφάλαια 27 δισ. ευρώ που χρειάζονται, θα πρέπει να προκύψει από τους ξένους επενδυτές (τα υπόλοιπα προέρχονται από το πρόγραμμα διάσωσης.) Ένα τμήμα από αυτά έχει ήδη δοθεί από τις ξένες τράπεζες οι οποίες εξέρχονται από την Ελλάδα –η Crédit Agricole και η Société Générale διοχέτευσαν κεφάλαια στις ελληνικές θυγατρικές τους καθώς τις πωλούσαν.

Όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα ανήκουν κατά 90% στο κράτος. Με αυτή την έννοια, είναι καθαρή σοφιστεία να επιμένει κάποιος ότι το υπόλοιπο 10% θα προέρχεται από την αγορά.

Με δεδομένη την κλίμακα των ζημιών που έχουν υποστεί όλοι οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικοί θεσμοί με την κατάρρευση, οι ιδιώτες μέτοχοι και ομολογιούχοι των τραπεζών θα ήταν εύλογο να έχουν «σβηστεί» μέχρι τώρα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι θύματα της κρίσης.

Η βουτιά 50% των τραπεζικών μετοχών στο τελευταίο 6μηνο, ενώ όλη η υπόλοιπη Ελλάδα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, δείχνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι δεν έχει αποκλειστεί το γεγονός να συμβεί αυτό”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε