Άνοδο της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ σημείωσαν οι φοροαπαλλαγές στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα, η οποία δημοσιεύτηκε χθες (8.4.2024).
Ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει την ανάγκη περιορισμού των φοροαπαλλαγών καθώς συνολικά το προηγούμενο έτος το ύψος τους ανήλθε σε 15,5 δισ. ευρώ από 12,88 δισ. ευρώ το 2022 ενώ ο αριθμός τους σε 1.064 από 1.047.
Όπως επισημαίνει ο Κεντρικός Τραπεζίτης, χρειάζεται μία νέα αξιολόγηση των περιπτώσεων που δίνονται οι φοροαπαλλαγές για την ορθότερη εξέταση της κοινωνικής χρησιμότητας τους, με παράλληλη ενίσχυση των ελέγχων ως προς τη χρήση των ειδικών εκπτώσεων η οποία και θα στηρίζει τη φορολογική δικαιοσύνη.
Το όφελος από αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, θα μπορούσε να είναι διπλό, οδηγώντας παράλληλα σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ως εκ τούτου, σημειώνεται πως η φορολογική πολιτική που εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να έχει περισσότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό, με μια πιο δίκαιη και αναλογική κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των φορολογουμένων.
Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η επαναξιολόγηση των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών θα πρέπει να εστιάσει στην κοινωνική τους χρησιμότητα και στην κατάλληλη στόχευση. Καθώς τόσο το πλήθος όσο και το κόστος των φοροαπαλλαγών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μια επαναξιολόγηση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να διαπιστωθεί η αναγκαιότητά τους στην τρέχουσα συγκυρία και να διασφαλιστεί η επίτευξη του σκοπού τους (στήριξη ευάλωτων ομάδων, ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προώθηση της καινοτομίας κ.ά.).
Μια τέτοια προσέγγιση, συνδυαστικά με την αύξηση των ελέγχων ως προς τη χρήση των φοροαπαλλαγών, θα ενίσχυε τη φορολογική δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Με αυτό τον τρόπο η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, κατανέμοντας παράλληλα το φορολογικό βάρος πιο δίκαια και αναλογικά».