Οικονομία

Φοροέλεγχοι και μέσω… Facebook! Η τεχνολογία στην “υπηρεσία” της ΑΑΔΕ!

Ακόμα και την τεχνολογία επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για να πιάσει τους φοροφυγάδες! Από κόσκινο θα περάσουν το επόμενο διάστημα ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Θα ελέγχονται ακόμη και τα σχόλια των πελατών ή οι κριτικές στα social media. Φοροέλεγχοι και στα… ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Κανείς δεν γλιτώνει από την εφορία, αυτό είναι δεδομένο. Το επόμενο διάστημα κανείς δεν θα γλιτώσει και από την… ΑΑΔΕ, που ετοιμάζει φοροελέγχους παντού και θα περάσει από «κόσκινο» 1,2 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Για να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή μάλιστα, η Αρχή επιστρατεύει ακόμα και το Facebook κι όχι μόνο!

Στο στόχαστρο των ελέγχων της ΑΑΔΕ θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία για τις χρήσεις της τελευταίας πενταετίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται νέα κριτήρια για τους φορολογικούς ελέγχους που… έρχονται.

[read4more]

Οι ελεγκτές προτίθενται να κάνουν τους ελεγχόμενους… φύλλο και φτερό, ψάχνοντας όχι μόνο τις χρήσεις από το 2014 και μετά αλλά ακόμα και τις πωλήσεις μέσω internet. Ο έλεγχος θα φθάνει μέχρι τον αριθμό των μελών και φίλων της επιχείρησης, των σχολίων πελατών και των κριτικών στην ιστοσελίδα ή ενδεχομένως και στη σελίδα στο Facebook και άλλες πλατφόρμες συναλλαγών και δικτύωσης.

Και δεν είναι μόνο το Facebook που μπαίνει στην… «υπηρεσία» της ΑΑΔΕ. Οι ελέγχοι αναμένεται να επεκταθούν ακόμα και σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών πορτοφολιών όπως το Paysafe και το Paypal, αλλά και τυχόν σύνδεση συσκευών POS/e-POS με ξένες τράπεζες.

Μετά την έκδοση της σχετικής εντολής, θα εξετάζονται:

  1. Αν έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις για κάθε είδους φορολογία.
  2. Εάν είχαν διαπραχθεί φορολογικές παραβάσεις, εάν υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία ή άλλα έγγραφα ή στοιχεία από τα οποία πιθανολογείται ότι προκύπτει φοροδιαφυγή.
  3. Στοιχεία διασταυρώσεων, δελτία πληροφοριών και λοιπά στοιχεία από οργανισμούς, τράπεζες και λοιπές υπηρεσίες ή αρχές.
  4. Στοιχεία που αφορούν εκδότες πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, καθώς και λήπτες εικονικών φορολογικών στοιχείων ή εξαφανισμένους εμπόρους.
  5. Ενδείξεις για άρση τραπεζικού απορρήτου.
  6. Στοιχεία για τη σύνθεση της συνολικής εικόνας του ελεγχόμενου από τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα.
  7. Η υποβολή των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών.
  8. Τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχομένου, με σκοπό τη συνδρομή του τομέα του φορολογικού ελέγχου προς τον τομέα της είσπραξης των εσόδων.
  9. Στοιχεία που υπάρχουν στο internet για τη λήψη περαιτέρω πληροφοριών αναφορικά με την ηλεκτρονική δραστηριοποίηση του ελεγχόμενου προσώπου.

Επίσης, κατά τους φοροελέγχους της ΑΑΔΕ θα εξετάζονται τα έγγραφα σύστασης ή νομιμοποίησης της επιχείρησης, η ορθή τήρηση των βιβλίων και η έκδοση των φορολογικών στοιχείων, ενδείξεις ή διαφορές που προκύπτουν από διασταυρώσεις καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπουν και πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία. Θα εξετάζονται, μέσω των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών, μεμονωμένες αγορές ή δαπάνες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε σχέση με τα δεδομένα του προσώπου που δέχεται τον έλεγχο, ιδίως από προμηθευτές με τους οποίους δεν υπάρχουν συστηματικές συναλλαγές, καθώς επίσης και φορολογικά στοιχεία, ιδιαίτερα αυτά με μεγάλη αξία, για τυχόν πλαστότητα, εικονικότητα ή νόθευσή τους.

Στις περιπτώσεις που ο επιχειρηματίας κάνει συναλλαγές μέσω internet, θα ελέγχονται και θα επαληθεύονται:

  • Η ύπαρξη τυχόν άλλων διαδικτυακών τόπων που σχετίζονται με το ελεγχόμενο πρόσωπο, καθώς και το όνομα του φυσικού/νομικού προσώπου στο οποίο έχουν κατοχυρωθεί.
  • Το κόστος της παρουσίας και δραστηριοποίησής του στο internet, συμπεριλαμβανομένης και της διαφημιστικής του δαπάνης. Μεταξύ άλλων, ερευνώνται και στοιχεία όπως ο αριθμός των μελών/φίλων, σχολίων πελατών, κριτικών κ.λπ.
  • Η ύπαρξη συμβάσεων και συμφωνιών με courier.
  • Η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη λήψη και καταχώρηση της παραγγελίας, την πληρωμή, καθώς και την αποστολή των αποθεμάτων ή την παροχή υπηρεσιών.
  • Οι τρόποι πληρωμής των ηλεκτρονικών και εξ αποστάσεως συναλλαγών, όπως πληρωμή μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, αντικαταβολών μέσω επιχειρήσεων ταχυδρομικών υπηρεσιών, ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος, ηλεκτρονικών πορτοφολιών, Paysafe, Paypal κ.λπ.
  • Η τυχόν σύνδεση των συσκευών POS/e-POS με ξένες τράπεζες.

Πηγή: Καθημερινή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα