Επιπλέον φορολογικά μέτρα απαίτησαν οι δανειστές ζητώντας να μειωθούν στο ελάχιστο οι φοροαπαλλαγές. Ουσιαστικά οι δανειστές απαιτούν μέτρα στο 1% του ΑΕΠ για να μειωθεί το δημοσιονομικό κενό.
Τα σενάρια για τη μείωση του αφορολόγητου ρίχνουν την έκπτωση του φόρου ως και κάτω από το 50% με το επικρατέστερο να θέλει μείωση από τις 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στις 7.000 κάτι που με τη σειρά του θα σημάνει μείωση της έκπτωσης του φόρου από τα 2.100 στα 1.500 ευρώ. Στο χειρότερο μάλιστα σενάριο που θέλει μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου η έκπτωση φόρου πέφτει στα 1.000 ευρώ.
Κάπως έτσι, ακόμη και με το καλλίτερο σενάριο για τους φορολογούμενους υπάρχει μια αύξηση στον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ.
Παράλληλα και με τη μείωση του αφορολόγητου στις 7.000 ευρώ σημαίνει πως θα πληρώνουν φόρο άνθρωποι με ελάχιστο εισόδημα της τάξης των 600 ευρώ.
Ουσιαστικά και με τα σημερινά δεδομένα μιλάμε για σημαντική αύξηση του φόρου για όσους έχουν εισόδημα από 7.000 ως και 25.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή όλους εκείνους που είχαν ουσιαστική μείωση από την ύπαρξη του αφορολόγητου.
Οι αλλαγές αφορούν ουσιαστικά όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Με απλά λόγια για κάποιον με σύνταξη ή μισθό της τάξης των 800 ευρώ υπάρχει μια επιβάρυνση της τάξης των 80 ευρώ το μήνα, καθώς θα φορολογηθεί για επιπλέον 4.550 ευρώ με συντελεστή 22%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για τα εισοδήματα από 30.000 ευρώ/ χρόνο και άνω προκύπτει μια ελάφρυνση, ωστόσο υπάρχει η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και κάπως έτσι η όποια ελάφρυνση εξανεμίζεται.
Εάν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν με την αλλαγή στις κλίμακες φόρου και την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση) τότε μιλάμε για μεγάλη φορολογική επιβάρυνση για όλους, όχι μόνον μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που δικαιούνται αφορολόγητο.
Η πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται πάντως να μην αποδέχεται αυτή την πρόταση, καθώ γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο θα τινάξει στον αέρα τους ήδη βεβαρημένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Παράλληλα, η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά προτείνει τη θέσπιση νέων φορολογικών συντελεστών με περισσότερες κλίμακες για τη φορολογία εισοδήματος τόσο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο να επιβαρυνθούν όσοι έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.
Πάντως, η νέα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ενώ την Παρασκευή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ενώ θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τα κλειστά επαγγέλματα (14.30) και για τη σύσταση του νέου φορέα Δημοσίων Εσόδων (18.00).