- Οι παγίδες της εφορίας που φουσκώνουν τον φόρο - Ο πίνακας 2 του εντύπου Ε1 και οι 20 ερωτήσεις - Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες στις φορολογικές δηλώσεις 2018
Μπορεί ακόμη στα λογιστικά γραφεία ή στα νοικοκυριά να μην έχουν αρχίσει ακόμη να ασχολούνται με την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο απομένουν 45 ημέρες μέχρι την λήξη της σχετικής προθεσμίας, εφόσον βέβαια δεν δοθεί η … παραδοσιακή παράταση. Οι παγίδες πολλές και πλέον όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πάνε στον λογιστή τους αρκετά προετοιμασμένοι, προκειμένου να προφυλαχθούν από δυσάρεστες εκπλήξεις. Το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό: πως θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και βέβαια πως να αποφύγουν το λάθος, που θα τους κοστίσει ακριβά.
Ο πίνακας 2 του εντύπου Ε1 είναι ίσως ο σημαντικότερος της φορολογικής δήλωσης 2018. Στον πίνακα αυτό, οι φορολογούμενοι δεν συμπληρώνουν κάποιο ποσό αλλά καλούνται να απαντήσουν με ένα «ΝΑΙ» σε 20 ερωτήσεις. Από την απάντησή τους θα κριθεί αν θα εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο για παράδειγμα όσοι αμείβονται αποκλειστικά με μπλοκάκι, εάν έχουν έκπτωση από τα τεκμήρια διαβίωσης οι συνταξιούχοι ή εάν απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος οι νέοι επαγγελματίες. Για το λόγο αυτό, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους φορολογούμενους. Οι πληροφορίες του πίνακα 2 λαμβάνονται υπόψη για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα του πίνακα 2 του Ε1 θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Οι κωδικοί 319-320 συμπληρώνονται από τη Φορολογική Διοίκηση, στην περίπτωση που ο/η φορολογούμενος/η είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής.
2. Οι κωδικοί 023-024 συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που εξαιρούνται από την προσκόμιση αποδείξεων για τη διατήρηση της μείωσης φόρου και συνεπώς έχουν τη μείωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ, ακόμη κι αν δεν έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών.
3. Ο κωδικός 329 συμπληρώνεται στην περίπτωση που η δήλωση υποβάλλεται από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, μεσεγγυούχο, προσωρινό διαχειριστή, σύνδικο πτώχευσης, ή δικαστικό εκκαθαριστή. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα. Σε περίπτωση διορισμού δικαστικού εκκαθαριστή κληρονομιάς, ο δικαστικός εκκαθαριστής έχει υποχρέωση να υποβάλει και τις σχετικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι την ημερομηνία θανάτου (στον ΑΦΜ του αποβιώσαντος). Για τα εισοδήματα της κληρονομιάς που αποκτώνται μετά τον θάνατο του κληρονομουμένου, ο δικαστικός εκκαθαριστής υποβάλει χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. τη δήλωση στον ΑΦΜ του κληρονόμου, ενώ παραμένει η υποχρέωση του κληρονόμου να υποβάλλει (με ηλεκτρονική υποβολή) δήλωση για τα μη κληρονομιαία εισοδήματά του.
4. Ο κωδικός 331 συμπληρώνεται στην περίπτωση που η δήλωση υποβάλλεται από κληρονόμο του φορολογούμενου που απεβίωσε.
Ο εξ απογραφής κληρονόμος δηλώνει τα εισοδήματα που προέρχονται από την κληρονομιαία περιουσία, η οποία έγινε αποδεκτή με το ευεργέτημα της απογραφής, από κοινού με τα εισοδήματα που προέρχονται από την ατομική του περιουσία (σε μια ενιαία δήλωση), αδιαφόρως εάν η κληρονομιά αποτελεί χωριστή ομάδα με πιθανότητα μερικής ή ολικής διάθεσης αυτής προς ικανοποίηση των κληρονομικών πιστωτών.
5. Οι κωδικοί 017-018 αφορούν τους νέους επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών για πρώτη φορά από 1/1/2015 και μετά. Όποιος απαντήσει θετικά σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ξέρει ότι απαλλάσσεται από το τέλος επιτηδεύματος. Δηλαδή θα κερδίσει τουλάχιστον 650 ευρώ.
6. Τους κωδικούς 019-020 θα συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι – μισθωτοί με «μπλοκάκι». Ο φορολογούμενος που θα απαντήσει θετικά θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων και θα δικαιούται την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο. Για να θεωρεί ο φορολογούμενος μισθωτός θα πρέπει να έχει σύμβαση με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δεν υπερβαίνουν τα τρία ή, εφόσον υπερβαίνουν τα τρία, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από έναν που λαμβάνουν τις υπηρεσίες «και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του».
7. Οι κωδικοί 027 – 028 συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και γεννήθηκαν μέχρι 31-12-1955 (65 ετών). Οι φορολογούμενοι εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος γιατί απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.
8. Οι κωδικοί 013-014 συμπληρώνονται από τους συνταξιούχους που έχουν γεννηθεί μέχρι 31-12-1952. Με τη συμπλήρωση τους, τα τεκμήρια διαβίωσης μειώνονται κατά 30%.
9. Οι κωδικοί 021-022 συμπληρώνονται όταν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα και ο φορολογούμενος είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, προκειμένου να υπολογιστεί η μείωση του φόρου 1.900 -2.100 ευρώ για το μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από την αγροτική δραστηριότητα.
10. Στους κωδικούς 037-038 καταχωρείται η ένδειξη ότι ο ασκών αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης σύμφωνα με την επίσημη ταυτοποίηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
11. Οι κωδικοί 029-030 συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο στην περίπτωση που έχει ακίνητα ή καταθέσεις ή οποιαδήποτε άλλη κινητή ή ακίνητη περιουσία στην αλλοδαπή, ανεξάρτητα από το αν αποκτά από αυτή εισόδημα ή όχι. Οι ανωτέρω κωδικοί συμπληρώνονται και από τους φορολογούμενους που έχουν επενδύσει, μέσω ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, σε χρηματοοικονομικά μέσα αλλοδαπού εκδότη (μετοχές, ομόλογα, λοιπά χρεόγραφα).
12. Οι κωδικοί 007-008 συμπληρώνονται από όσους φιλοξενούν ενήλικες υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στον Πίνακα 8. Τα στοιχεία που συμπληρώνονται είναι ο ΑΦΜ του φιλοξενούμενου και οι μήνες φιλοξενίας.
Του Θανάση Παπαδή