Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – 10 σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Θέμα λίγων ωρών είναι το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πύλης από την ΑΑΔΕ, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2023, που θα αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022. Να σημειωθεί ότι υπογράφηκε η απόφαση για τον τύπο και το περιεχόμενο των νέων των νέων εντύπων.

Φέτος στις φορολογικές δηλώσεις προβλέπονται έξτρα φορολογικές εκπτώσεις για όλους εκείνους που το 2022 πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα τις αμοιβές σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών καθώς και για τις επιχειρήσεις που αύξησαν τι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Παράλληλα καθίσταται ευκολότερη η κάλυψη του ορίου για τις αποδείξεις για τους φορολογούμενους που εξόφλησαν με ηλεκτρονικό χρήμα τις αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας.

Για τις συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις θα υπάρχουν νέοι κωδικοί στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα των δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

  1. Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.

  1. Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

  1. Όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

  1. Για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους εμπρόθεσμα έως 31/12/2023.

  1. Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

  1. Αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ. Υποχρεωτική είναι επίσης και η αναγραφή ΑΜΚΑ των εξαρτώμενων μελών. Εξαιρούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου.

  1. Για τα εξαρτώμενα μέλη (άγαμα τέκνα, ανιόντες, ανήλικοι ορφανοί συγγενείς, αδέλφια με αναπηρία κ.λπ.) η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική και για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών, αλλά και για τα εξαρτώμενα μέλη κάτω των 18, εφόσον τους έχει αποδοθεί ΑΦΜ κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

  1. Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.

  1. Η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα