Site icon NewsIT
07:06 | 13.02.23

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Θανάσης Παπαδής

Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αρκετά νωρίς μάλιστα όπως και πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι οι σχεδόν 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έχουν χρονική άνεση για την συμπλήρωσή τους.

Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ηλεκτρονική πύλη για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει πριν από τις 25 Μαρτίου και σημείωσε ότι στην ΑΑΔΕ έχουν ανεβάσει ταχύτητες για την πρεμιέρα.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, τα νέα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2 και Ε3) είναι έτοιμα ενώ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην απόφαση με την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των κωδικών της νέας φορολογικής δήλωσης.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, οι φορείς του Δημοσίου και οι τράπεζες να έχουν στείλει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν εισοδήματα, φόρους που παρακρατήθηκαν, τόκους καταθέσεων και δάνεια. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2023 αλλά και για τις διασταυρώσεις που θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι έως τις 30 Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Ο φόρος που θα προκύψει θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

Ταυτόχρονα «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση «φορολογικού διαζυγίου» για τα ζευγάρια εκείνα που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι ακόμη και εκείνοι που υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν και εφέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα έως το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των νέων φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Νέοι φορολογούμενοι: Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση. Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:

  • Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.

  • Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.

  • Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

  • Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους

  • Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

  • Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση

Οι μόνοι 18αρηδες που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

  1. Σύζυγοι: Οι σύζυγοι υποβάλουν χωριστή δήλωση εφόσον το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

  2. Σύμφωνο συμβίωσης: Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

  3. Κάτοικοι εξωτερικού: Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2022, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2023.

  4. Δηλώσεις αποβιωσάντων: Για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα έως 31.12.2023.

  5. Ανήλικο τέκνο: Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

  6. Δηλώσεις με επιφύλαξη: Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Δ.Ο.Υ. προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.

  7. Τροποποιητικές δηλώσεις: Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

  8. Εισφορά αλληλεγγύης: Μπορεί οι τίτλοι τέλους της εισφοράς αλληλεγγύης να έπεσαν οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2023 για όλους τους φορολογούμενους αλλά το φορολογικό έτος 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις.

  9. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τον κωδικό 049-050 που αφορά τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν φέτος:

  • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.

  • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

  • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

  • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

  • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

  • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

  • Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα καθώς και οι φυλακισμένοι.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version