Οικονομία

Φορολογικό: Εξόντωση για τους μισθωτούς – ασυλία για τους συνήθεις φοροφυγάδες

Στις πλάτες των μισθωτών ρίχνει το βάρος της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα η κυβέρνηση, καθώς με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι μισθωτοί οι οποίοι δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους θα πληρώσουν αυξημένους φόρους, ενώ όλοι όσοι είναι γνωστοί φοροφυγάδες θα παραμείνουν στο απυρόβλητο.

Οι μισθωτοί μετά τα σκληρά μέτρα με περικοπές επιδομάτων και δώρων, θα έρθουν αντιμέτωποι με τους νέους φορολογικούς συντελεστές, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών δίνει παράταση χρόνου σχεδόν δύο χρόνια.

Αυτοί οι επαγγελματίες είναι περισσότεροι από 250.000 που θα συνεχίσουν να φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και όχι με βάση το πραγματικό εισόδημα που έχουν. Για άλλη μία χρονιά από τα φορολογικά βάρη εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες επαγγελματιών: Ταξί, τα Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, τα Λεωφορεία ΚΤΕΛ, τα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, τα Κάμπινγκ, οι Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες, οι Λιανοπωλητές, τα Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, τα Βενζινάδικα και τα Περίπτερα.

Σήμερα ένας ιδιοκτήτης ταξί στην Αθήνα φορολογείται με τεκμαρτό εισόδημα, που σημαίνει με ένα εισόδημα που καθορίζεται από την πολιτεία και το οποίο είναι 16.000 ευρώ ανεξαιρέτως των πραγματικών ετήσιων εισοδημάτων του. Με αυτό το τεκμαρτό πληρώνει φόρο 1.200 ευρώ ενώ με το πραγματικό του εισόδημα που υπολογίζεται περίπου στα 40.000 με 50.000 ευρώ θα έπρεπε να καταβάλει φόρο από 10.000 έως 12.500 ευρώ. 

Ένας πράκτορας ΠΡΟΠΟ που με το ισχύων καθεστώς όταν έχει τζίρο 70.000 ευρώ θα πληρώνει θα πληρώσει φόρο 3.000 ευρώ, ενώ εάν τηρούσε λογιστικά βιβλία θα έβαζε βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και θα πλήρωνε 16.900 ευρώ, δηλαδή 13.900 ευρώ περισσότερο φόρο.

Συγκεκριμένα, από την 01-01-2011 εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων. 

Αυτός ο λογιστικός προσδιορισμός αφορά επαγγελματίες ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλές κατηγορίες από τους συνήθεις ύποπτους για φοροδιαφυγή. Για άγνωστους λόγους η κυβέρνηση αποφάσισε να τους “ελέγξει” από το 2011 και μετά δίνοντάς τους μία “ομπρέλα” στην φοροκαταιγίδα.

Διαβάστε επίσης:

Κωδικοποιημένες οι αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Αλλάζουν όλα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας

Φορολογία Επιχειρήσεων

Αντιμετώπιση Φοροδιαφυγής

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε στάση αναμονής ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου λόγω των αμερικανικών δασμών
Αν δεν υπήρχαν οι δασμοί, η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν σε χρονιά - ρεκόρ, αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς
Extra virgin olive oils on the shelf
Scope Ratings για δασμούς Τραμπ: Το μεγαλύτερο σοκ στο εμπόριο εδώ και πάνω από 100 χρόνια – Τα 3 σενάρια και ο κίνδυνος των capital controls
Βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ με σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο προβλέπει ο οίκος Scope για την επιθετική δασμολογική πολιτική του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ 2