Οικονομία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι – Τι περιμένει τον… Σταϊκούρα

Αμέσως μόλις επιστρέψει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, θα δρομολογηθούν μία σειρά από θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Στην κορυφή της ατζέντας είναι το φορολογικό νομοσχέδιο που θα πάει στη Βουλή στο τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου. Παράλληλα θα συνεχιστεί η διαβούλευση με τους δανειστές, έτσι ώστε να κλειδώσει το πακέτο των φοροελαφρύνσεων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καλείται να βρει λύση στον γόρδιο δεσμό των αντικειμενικών αξιών.

Το φορολογικό

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να φέρει σημαντικές μειώσεις φόρων σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων και ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

[read4more]

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα, θα προβλέπονται σημαντικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με δύο παιδιά και άνω, καθώς και για ελεύθερους επαγγελματίες. Η νέα φορολογική κλίμακα, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Οι φορολογούμενοι αυτών των κατηγοριών θα είναι οι κερδισμένοι, ενώ για τους υπόλοιπους φορολογούμενους και την μεσαία τάξη, τα οφέλη θα είναι περιορισμένα, με στόχο να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτός είναι και ο λόγος, που οι εκπτώσεις φόρου για τις οικογένειες με παιδιά είναι μικρότερες από 1.000 ευρώ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, για όσους έχουν εισοδήματα 20.000 ευρώ, προκύπτουν μικρές ελαφρύνσεις των 17 ευρώ ετησίως (1,4 ευρώ τον μήνα) και φτάνουν τα 200 ευρώ (16,6 ευρώ τον μήνα) για τις οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Η νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει:

  • Εισοδήματα έως 10.000 θα φορολογούνται με συντελεστή 9%.
  • Εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα φορολογηθούν με
  • 22%.Εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 28% (από 29%).
  • Εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 36% (από 37%).
  • Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%.

Αντικειμενικές αξίες

Έρχεται ριζική αλλαγή στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η εξίσωση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες, προκειμένου το σύστημα να είναι δίκαιο και παράλληλα αξιόπιστο.

Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να βιαστεί και να αλλάξει εκ βάθρων, όχι μόνο τις αξίες στις περιοχές που υπήρξε δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά να αναθεωρήσει όλη την φιλοσοφία των αντικειμενικών αξιών.

Το ζητούμενο είναι με τη χρήση συγκεκριμένων στοιχείων από πραγματικές αγοραπωλησίες, να γίνει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αλλά και να θεσπιστεί ένας μηχανισμός επικαιροποιήσης των τιμών ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτόματα και όχι με πολιτική παρέμβαση.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, θα συμβάλλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που έως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Αυτή η παρέμβαση, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας (έσοδα 142 εκατ. ευρώ).

Διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει με επιτυχία το πρώτο τεστ, που ήταν η προκαταρκτική αποδοχή από την Ευρωπαϊκή του προϋπολογισμού του 2020 αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε δύο επιπρόσθετα επίπεδα με στόχο να ολοκληρωθεί επιτυχώς μέσα στον επόμενο μήνα. Δηλαδή πριν οριστικοποιηθεί το πακέτο πορισμάτων της Κομισιόν προς το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Το πρώτο μέτωπο είναι αυτό της υπέρ απόδοσης των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2019 και του 2020 τα οποία υποστηρίζει ότι έχει η ελληνική πλευρά. Πέρα από το επίδομα θέρμανσης και την έκπτωση στην προκαταβολή εταιρικών φόρων που έχουν συμφωνηθεί, η κυβέρνηση θα ήθελε να διανείμει και ένα επιπλέον ποσό, που εκτιμάται ότι θα προκύψει.  

Το δεύτερο και ίσως το πιο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, τα οποία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Περιλαμβάνουν από το νέο σχέδιο απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, το φορολογικό νομοσχέδιο (που πρέπει να έρθει έως το τέλος χρονιάς στη Βουλή και κάποιες διατάξεις χρήζουν ακόμα διαπραγματεύσεων), την προώθηση του τραπεζικού νομοσχεδίου και των παρεμβάσεων απομείωσης των κόκκινων δανείων έως την προώθηση των παρεμβάσεων στο δημόσιο, στο εργασιακό, στην αγορά ενέργειας αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων (με έμφαση στο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο Ελληνικό και στη ΔΕΠΑ).

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα