Το ράλι στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στο συρτάρι για την ώρα τα όποια σενάρια για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, αλλά και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα.
Χθες συνολικά η κυβέρνηση είχε μία θέση για τον συγκεκριμένο θέμα που αποτυπώνονταν σε λίγες λέξεις, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα θέμα για μείωση του ΦΠΑ και του φόρου στα καύσιμα. Στη κυβέρνηση δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να βάλουν σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών που με τόσο κόπο έχει αποκτήσει η χώρα.
Παράλληλα η πορεία των εσόδων τον πρώτο μήνα του έτους, τον Ιανουάριο δηλαδή, δεν ήταν η αναμενόμενη και στην κυβέρνηση δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό με το καλημέρα του 2022.
Στην κυβερνητική ατζέντα είναι η απόκτηση της επενδυτικής αξιολόγησης και όπως σημειώνουν τα κυβερνητικά στελέχη, την εμπιστοσύνη θα προφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού.
«Εθνικός στόχος η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα»
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης σε συνέντευξή του τόνισε ότι είναι «εθνικός στόχος για το 2023 η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα».
Σημείωσε επίσης με έμφαση «επενδυτική βαθμίδα σημαίνει προφανώς ξεκλειδώνουμε και τρισεκατομμύρια από αποταμιευτές και από επενδύσεις παγκοσμίως οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα γιατί δεν είμαστε ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Επενδυτική βαθμίδα, όμως, είναι και για τους ακροατές και τηλεθεατές μας μία σφραγίδα ότι η Ελλάδα ανήκει στο club των σοβαρών χωρών και ότι τακτοποιεί τα του οίκου της από μόνη της, χωρίς μνημόνια, χωρίς εξωτερική παρέμβαση».
Στο συγκεκριμένο θέμα και στο ζήτημα της αξιοπιστίας στέκεται ιδιαίτερα ο Αλ. Πατέλης αναφέροντας ότι «η αξιοπιστία μας είναι κάτι το οποίο διατηρούμε και θα προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού και θα είναι πολύ σημαντικό να μην πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. Η χώρα αυτή, όπως ξέρουμε, έχει περάσει διάφορες περιπέτειες στο παρελθόν. Δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε σε έναν τέτοιο κίνδυνο και δεν θα επιστρέψουμε».
Πριν από λίγες ημέρες στέλεχος των δανειστών έστειλε ένα μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήταν αυστηρή ως προς τον τόνο της.
Το παραπάνω σε συνδυασμό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε ακόμη και το 2,5%, σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την τιμή που είχε πριν από μερικούς μήνες.
«Άκυρο» στη μείωση του ΦΠΑ και του φόρου στα καύσιμα
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ΦΠΑ και του ΕΦΚ, έχει συζητηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με την συμμετοχή αξιωματούχων από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Γραφείο του Πρωθυπουργού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω μέτρο αν τελικά υιοθετηθεί, μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που ενδεχομένως θα λύσει.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Πατέλη που τόνισε εν πολλοίς ότι δεν προκρίνει ένα τέτοιο μέτρο.
«Δε μπορώ να καταλάβω πως ξεκίνησε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ»
Χαρακτηριστικά τόνισε «τη δεκαετία του ’80, όπως ξέρετε, είχαμε διψήφιο πληθωρισμό. Δεν υπήρχε τότε μία πρόταση για μείωση στο ΦΠΑ, ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Και ομολογώ ότι ως οικονομολόγος δεν μπορώ να καταλάβω πως έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Μία μείωση του ΦΠΑ θα είχε μόνο προσωρινό όφελος και πολύ πιθανό να μην μετακυλείτο στις τιμές αλλά να το κρατούσανε οι επιχειρήσεις. Και φυσικά δεν έχει σχέση με το ρυθμό αύξησης των τιμών, με την έννοια του ότι πληθωρισμός είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Οπότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει με σύνεση. Έχει στηρίξει αρκετά τα εισοδήματα μέχρι στιγμής και έτσι θα πορευτούμε».
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το εν λόγω μέτρο είναι το έσχατο που μπορεί να ληφθεί. Ωστόσο προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης και επειδή κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η υπόθεση «πληθωρισμός», αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, παρά το γεγονός ότι δεν πιστεύουν ότι το εν λόγω μέτρο μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Χαρακτηριστικά μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «εάν υπάρξει πρόσθετος χώρος, αυτός θα αποδοθεί στην κοινωνία. Έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομική πολιτική μας».
Αμυδρές ελπίδες αποκλιμάκωσης
Την ίδια στιγμή υπάρχουν κάποιες αμυδρές ελπίδες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ή στην χειρότερη περίπτωση να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Κορυφαίο στέλεχος αναφέρει ότι «θεωρώ ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει», αν και κρατάει μία μικρή επιφύλαξη τι θα συμβεί στο μέτωπο Ρωσίας Ουκρανίας, ειδικά μάλιστα αν υπάρξει πολεμική εμπλοκή.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ανάσα στα νοικοκυριά θα δοθεί, εκτός από το πακέτο της στήριξης απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Μάλιστα ο Αλ. Πατέλης προέτρεψε τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε λελογισμένες αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «οι εργοδότες προφανώς θα πρέπει στο μυαλό τους να έχουν ότι έχουμε αφήσει την κρίση πίσω και ότι σε μία εντός εισαγωγικών κανονικότητα δίνονται και αυξήσεις μισθών».