Site icon NewsIT
10:25 | 09.03.17

“Φωτιά” στο Χίλτον μετά τις δύο το μεσημέρι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Διαπραγμάτευση φωτιά στις 2 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Χίλτον ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο. Στο τραπέζι μπαίνουν το ύψος των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, καθώς και πόσο θα περικοπεί το αφορολόγητο.

Θα συζητηθούν επίσης τα εργασιακά, αλλά γι΄ αυτά υπάρχει το παράθυρο της μετάθεσης στο μέλλον, καθότι οι διαφορές, για λόγους εμβληματικούς, κρίνονται πολύ μεγάλες ως χαώδεις, ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ, ενώ οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν σχεδόν αμίλητοι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα τρία φορολογικά ζητήματα το λιγότερο δύσκολο είναι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις, αφού υπάρχει συμφωνία για μείωση, αλλά διαφωνία ως προς το πόσο θα μειωθούν. Πηγές αναφέρουν στο newsit.gr ότι το ΔΝΤ τοποθετεί το συντελεστή φορολογίας στην περιοχή του 20% από 29% που ισχύει τώρα, ενώ η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μείωση κάτω από 25%, αυτή τη στιγμή, διότι θα κινδυνεύσει η επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και επομένως θα αναγκαστεί τότε, μετά το 2019, να λάβει πρόσθετα τα οποία θα επιβαρύνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Οι πιο ακανθώδεις διαφορές στα φορολογικά είναι το αφορολόγητο ασφαλώς, το οποίο δεν συζητήθηκε χθες, καθώς και ο υψηλός συντελεστής, που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, καθώς το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης, καθώς και η κατανομή αυτής εξαρτάται ευθέως τόσο από το αφορολόγητο όσο και από τους συντελεστές και τα κλιμάκια.

Εδώ η διαφορά είναι σχεδόν χαώδης, αφού η απόκλιση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την κυβέρνηση παίρνει ταξικά και φιλοσοφικά χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ ζητά να μειωθούν πάρα πολύ οι υψηλοί συντελεστές, πράγμα που με την περικοπή του αφορολόγητου θα μεταφέρει βάρη από τα υψηλά εισοδήματα στα χαμηλά.

Την ανατροπή αυτή δεν αποδέχεται με τίποτα η κυβέρνηση, τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και πολιτικούς.

Οικονομικούς γιατί θεωρεί ότι πρόκειται για ένα εξόχως υφεσιακό μέτρο, αφού στερεί πόρους από την κατανάλωση, ενώ δεν λειτουργεί ούτε ως κίνητρο επενδυτικό, αλλά θησαυρισμού των υψηλών εισοδημάτων.

Πολιτικά δεν μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση και δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία, μία φορολογική ανατροπή που μεταφέρει βάρη στους φτωχούς και ελαφρύνει τους πλούσιους. Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη είχε προαναγγείλει την απόρριψη ενός τέτοιου μέτρου και τη σύγκρουση με το ΔΝΤ στην περίπτωση που επιμείνει.

Όσον αφορά στα εργασιακά, μόνο ένας πολύ μεγάλος συμβιβασμός στη βάση του πορίσματος των σοφών που αναγνωρίζει και αποδέχεται τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Αλλά αυτό προϋποθέτει μεγάλες υποχωρήσεις από το ΔΝΤ και κάποιες μικρότερες από την κυβέρνηση, πράγμα που δεν είναι ορατό στον ορίζοντα.

Οπότε μάλλον τα εργασιακά οδεύουν προς παραπομπή στο μέλλον, για συζήτηση με το χρέος, όπως ανέφερε διαρροή από του Μαξίμου και αναζήτηση πολιτικής λύσης, καθότι το θέμα κρίνεται ως εξόχως πολιτικό.
 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version