Πλήρης ασυμφωνία που συντηρεί την απειλή για πρόσθετα μέτρα το 2016. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για φέτος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο σκληρός της παρέας, εκτιμά πως ανέρχεται σε 1,8 δις. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι δανειστές το υπολογίζουν στα 900 εκατ. ευρώ και η ελληνική πλευρά, χωρίς να έχει κάνει κάποια ρητή αναφορά, από τις διάφορες τοποθετήσεις προκύπτει πως δεν αποδέχεται ούτε τη μία, ούτε την άλλη εκτίμηση.
Βεβαίως, να υπενθυμίσουμε αν τελικά στις συνομιλίες καταλήξουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, τότε θα πρέπει να ληφθούν και ανάλογου ύψους εισπρακτικά μέτρα ή περικοπές δαπανών ώστε να καλυφθεί η “μαύρη τρύπα”. Το ζήτημα θα λυθεί όταν κουαρτέτο έρθει στην Αθήνα, σύντομα όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, άγνωστη όμως η τελική ημερομηνία αφού ελέω χιονιά στις ΗΠΑ δεν ξεκίνησαν να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια που εξετάζουν τα δημοσιονομικά.
Από την ελληνική πλευρά ακούγονται πολλά επιχειρήματα. Το πρώτο είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν δήλωσε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει τέτοιο ζήτημα – δηλαδή κενό 1,8 δις – από το ΔΝΤ.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν ο πρωθυπουργός και άλλοι υπουργοί που υποστήριξαν ότι το 2015 τα έσοδα ήταν περισσότερα κατά 1,9 δις. ευρώ, καθώς και ότι αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που προβλέπεται από το μνημόνιο θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ και η ύφεση θα είναι πολύ χαμηλότερη από την προβλεπόμενη, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθεί και ελαφρώς αυξητικός ρυθμός του ΑΕΠ.
Με τα επιχειρήματα αυτά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποκρούσει το δημοσιονομικό κενό και τη λήψη πρόσθετων μέτρων, τα οποία σημειωτέον θα δυσκολέψουν την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.