Οικονομία

Φρενάρει το ενδιαφέρον των φορολογουμένων για ένταξη στη ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων

Μπορεί να έγινε ποδαρικό με το δεξί, ωστόσο το ενδιαφέρον των φορολογούμενων δείχνει να εξασθενεί. Έτσι ενώ στις πρώτες 48 ώρες είχαν γίνει πάνω από 15.000 αιτήσεις, η προσέλευση μειώθηκε και σχεδόν μία εβδομάδα μετά έχουν υποβληθεί μόλις 27.0000 αιτήσεις για την ένταξη στην ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Από αυτούς που ήδη έχουν υποβάλλει αίτηση οι 22.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 4.500 επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι οφειλέτες ρυθμίζουν σε 24 δόσεις τις τακτικές οφειλές τους από  ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ τις οποίες είχαν αφήσει αρρύθμιστες ενώ υπάρχουν και οι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στην 12αρα ρύθμιση μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 και μεταπήδησαν τώρα στην νέα ρύθμιση για να κερδίσουν διπλάσιο αριθμό δόσεων.

Πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάρα πολλοί οφειλέτες που μπαίνουν στην πλατφόρμα, βλέπουν πόσα χρωστούν και το ποσό της μηνιαίας δόσης που τους υπολογίζει το σύστημα αλλά δεν πατούν ακόμα το κουμπί της υποβολής για να ενταχθούν στη ρύθμιση. Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων περιμένουν ότι όσο περνούν οι μέρες θα αυξάνεται και ο αριθμός των οφειλετών που θα ακολουθήσουν την νέα πάγια ρύθμιση για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και να  αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα.

Άλλωστε αυτή τη στιγμή πάνω από 1,2 εκατ. οφειλέτες είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις και το χέρι της Εφορίας αργά ή γρήγορα θα φθάσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι οφειλέτες  έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία  μέσω του δικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) στη διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/aitisi-rythmisis-ofeilon.

Στην πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι είχαν αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά και όσοι έχουν εντάξει τα χρέη τους στη ρύθμιση των 12- 24 δόσεων από τις 2 Νοεμβρίου 2019 έως και 25 Φεβρουαρίου 2020  και θέλουν να μεταπηδήσουν στις 24 – 48 δόσεις.

 Όταν ο φορολογούμενος εισέλθει στην εφαρμογή θα πρέπει:

  • Ανάλογα με το είδος της οφειλής να διαλέξει τη ρύθμιση των 24 δόσεων (τακτικές οφειλές) ή των 48 δόσεων (έκτακτες οφειλές).
  • Εφόσον επιλέξει τη ρύθμιση έως 24 δόσεις και προέρχεται από μετάπτωση δηλαδή μεταφέρεται από την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στη νέα ρύθμιση θα εμφανισθούν δύο επιλογές.

Επιτόκιο

Η πρώτη επιλογή αναφέρει επιτόκιο 5,32% για αποπληρωμή οφειλών έως 12 δόσεις και η δεύτερη επιλογή έως 24 δόσεις με επιτόκιο 6,82%.

  • Ο ενδιαφερόμενος στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων
  • Στην επόμενη σελίδα πρέπει να συμπληρώσει τον IBAN καθώς και να «κλικάρει» ότι δεν έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Τέλος θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης.  Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης η οποία θα πρέπει να γίνει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
  • Εφόσον πρόκειται για φόρο κληρονομιάς τα χρέη μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 48 δόσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα εμφανίζει αμέσως το φορολογητέο εισόδημα και με βάση αυτό θα καθορίζεται το ποσό της κάθε δόσης και κατ’ επέκταση ο αριθμός των δόσεων.

Τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ μπορούν να εξοφληθούν σε έως 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ενώ οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, φόροι που προκύπτουν μετά από έλεγχο) ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων ότι:

  • Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
  • Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ.
  • Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα