Η αρχή έγινε από το ΔΝΤ που «διέρρευσε» ότι το κούρεμα του 50% δε φτάνει και η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Τώρα, έρχονται κι άλλες πιέσεις για νέο... ψαλίδι!
Όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους αλλά οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, που μέσα στον Ιανουάριο θα υπάρχει συμφωνία!
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος δημοσιεύματος των Financial Times Deutschland, που θεωρούν πολύ πιθανό να οξυνθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, μόνο και μόνο γιατί η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να παραιτηθούν από μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους.
Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημίες».
«Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση απειλούνται με νέο χτύπημα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ.
Συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δισ. με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020».
«Μπορεί η Ελλάδα στις αγορές να θεωρείται ότι στην πραγματικότητα έχει πτωχεύσει και πολλές τράπεζες να έχουν απαλλαγεί από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο η αβεβαιότητα για το ύψος του κουρέματος, θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές.
Αυτές είναι πολύ δυσοίωνες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η καινούργια χρονιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο τρίμηνο είναι εξαιρετικά αποφασιστικό για το εάν η ευρωζώνη θα παραμείνει στη σημερινή της μορφή ή εάν θα διαλυθεί με απρόβλεπτες συνέπειες», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Τα δημοσιεύματα για μείωση 75% έρχονται λίγες μέρες μετά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ πως το κούρεμα του 50% δεν αρκεί και είτε θα χρειαστεί το ποσοστό να αυξηθεί είτε οι υπόλοιπο της ευρωζώνης να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μόνο που αυτό δεν το θέλει κάνεις!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία που ακόμη κι όταν δέχεται να δώσει κάτι παραπάνω ζητάει επιτόκιο πάνω από 5%…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΝΤ: το “κούρεμα” δεν αρκεί, η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία
Οι 80 ημέρες που θα κρίνουν το μέλλον – “Σκληρή δουλειά για να αποφύγουμε την επιστροφή στη δραχμή”
“Έφαγαν” την Ελλάδα σε τρεις μυστικούς δείπνους
Θέλουν να “κουρέψουν” τα συνταξιοδοτικά προγράμματα οι ασφαλιστικές εταιρείες