- Τσ. Νταλάρα: 9 στις 10 τράπεζες λένε ΝΑΙ στο κούρεμα - Απο Δευτέρα ξεκινά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων - Η τελευταία μας ευκαιρία να μείνουμε στο ευρώ - Ασφυξία! Πώς θα επιβιώσουμε σε μία δεκαετία σκληρής λιτότητας -"Δεν σας έσωσε το κούρεμα, έχετε χρεοκοπήσει" λένε διεθνείς οίκοι και σύμβουλος του Σόιμπλε
‘Ενας ολόκληρος “στρατός”, που θα έχει δύναμη απο 80 έως 100 άτομα φτάνει στην Αθήνα. Πρόκειται για τη λεγόμενη Επιτροπεία για την οποία η κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις οτι της εκχωρεί την εθνική μας κυριαρχία. Οπως μάλιστα μας προετοιμάζει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ πολλές απο τις απαιτούμενες αλλαγές δεν θα είναι αρεστές την κοινωνία.
Οι επίτροποι θα είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα είναι αρμόδια για την τεχνική βοήθεια και θα εγκατασταθεί στα υπουργεία. Η δεύτερη θα περιλαμβάνει την “δημοσιονομική” εποπτεία και θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα.
Σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής ο κ. Ράιχενμπαχ παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών δεν θα φανούν μέσα σε μια μέρα, και χαρακτηρίζει τις απαιτούμενες αλλαγές ευεργετικές για την οικονομία και κατά συνέπεια για τους πολίτες.
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ευνοικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με ταχυτατη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να αρχίσουν αν υπάρχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα.
ΝΑΙ στο κούρεμα λένε 9 στις 10 τράπεζες
Αισιόδοξος οτι οι τράπεζες είναι έτοιμες να δεχτούν εθελοντικά την κατά 50% απώλεια των ελληνικών κρατικών ομολόγων εμφανίζεται ο διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. “Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι (ποσοστό) άνω του 90% των τραπεζών θα συμμετάσχουν”, σημείωσε ο Τσάρλς Νταλάρα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας εκ μέρους του τραπεζικού τομέα και ιδιωτών κατόχων ομολόγων, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Απο Δευτέρα ξεκινάει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων
Ο υφυπουργός οικονομικών Φ. Σαχινίδης, μιλώντας την πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε οτι η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενώ πολλές λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων θα περιλαμβάνει ένα μείγμα μετρητών και νέων ομολόγων.
“Δεν έχουμε διαμορφώσει τις τελικές προϋποθέσεις της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Από Δευτέρα ξεκινάμε. Θα καλέσουμε όλους τους κατόχους των ομολόγων να συμμετάσχουν” είπε ο κ. Σαχινίδης και πρόσθεσε οτι η συμφωνία προβλέπει ότι ένα μέρος των ομολόγων θα αποπληρωθεί σε μετρητά και το υπόλοιπο με την έκδοση νέων ομολόγων.
Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας στο ευρώ – Η ευρωζώνη υψώνει τείχη και απομονώνει τη χώρα μας
Ολα δείχνουν οτι η Ευρώπη βάζει την Ελλάδα σε καραντίνα! Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, που επικαλείται τραπεζικούς παράγοντες, “η Ευρωζώνη υψώνει προστατευτικά τείχη και απομονώνει την Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση.
Τα στελέχη τονίζουν ακόμη στην εφημερίδα ότι “με τα μέτρα που σχεδιάζουν για την Ισπανία και την Ιταλία οι Ευρωπαίοι θωρακίζουν την Ευρωζώνη από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάς που θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που προβλέπει η συμφωνία δεν γίνει εθελοντικά και υπάρξει πιστωτικό γεγονός”.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της χώρας να παραμείνει στην Ευρωζώνη ενώ όσο η χώρα απομονώνεται, η ενδεχόμενη αποχώρησή της θα προκαλέσει λιγότερους τριγμούς και κινδύνους για τους υπόλοιπους.
“Δεν φτάνει το κούρεμα, έχετε χρεοκοπήσει”
Οικονομικοί παράγοντες αμφιβάλλουν ότι το “κούρεμα” 50% του ελληνικού χρέους θα είναι αρκετό. Δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων που διεξήγαγε το Reuters, έδειξε ότι ένας στους δύο συμμετέχοντες κρίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερο “κούρεμα” ώστε το χρέος να είναι διαχειρίσιμο.
Την ίδια γνώμη φαίνεται να έχει και η Γερμανία καθώς σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών λέει ότι οι αποφάσεις είναι ανεπαρκείς. Ο κ. Φουστ λέει ότι η λύση που βρέθηκε για την Ελλάδα δεν είναι οριστική και ότι θα υπάρξει ανάγκη στο μέλλον είτε για νέο κούρεμα, είτε για περαιτέρω δανεισμό της χώρας.
Την ίδια στιγμή οι οικοι αξιολόγησης μιλούν ήδη για “πιστωτικό γεγονός” πράγμα που σημαίνει ότι θεωρούν ότι η χώρα μας για αυτούς είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας.
Ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής του οίκου Κρις Πράις, αναφέρει, μιλώντας στην Real News: “Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η Ελλάδα έχει πλέον χρεοκοπήσει. Κούρεμα του ελληνικού χρέους σημαίνει στην ουσία αναδιάρθρωση, με λίγα λόγια είναι αυτό που επιχειρείτο να αποφευχθεί το προηγούμενο διάστημα. Τελικά αυτό δεν έγινε εφικτό.
Διαβάστε επίσης
Ραγδαίες εξελίξεις: 9 στις 10 τράπεζες λένε ΝΑΙ στο κούρεμα
Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας στο ευρώ – Η ευρωζώνη υψώνει τείχη και απομονώνει τη χώρα μας