Site icon NewsIT
06:46 | 14.09.23

Φυσικές καταστροφές: Ποια μέτρα ενίσχυσης κόβονται λόγω της αποκατάστασης των ζημιών – Έρχεται «πράσινο χαράτσι»

Φυσικές καταστροφές: Ποια μέτρα ενίσχυσης κόβονται λόγω της αποκατάστασης των ζημιών – Έρχεται «πράσινο χαράτσι»

0.9.142

Θανάσης Παπαδής

Μία νέα στρατηγική ετοιμάζεται να χαράξει η κυβέρνηση για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, μέρος της οποίας είναι πιθανό να ανακοινώσει από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός το προσεχές σαββατοκύριακο.

Το κόστος από τις φετινές φυσικές καταστροφές (φωτιές και πλημμύρες) είναι τεράστιο κανένας δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτή την στιγμή. Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους και πόρους για να χρηματοδοτήσει όλο αυτό κόστος ανοικοδόμησης, αλλά και αποζημίωσης των ζημιών για πολίτες και επιχειρήσεις.

Με δεδομένο ότι αυτό δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, που όπως φαίνεται θα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα και στον πλανήτη γενικότερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναζητούνται λύσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Πράσινο «τέλος» για τις επιχειρήσεις

Μία από αυτές που προκρίνεται είναι η θέσπιση ενός «πράσινου τέλους» που θα επωμίζονται οι επιχειρήσεις και όχι οι πολίτες και στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας «κουμπαράς» ο οποίος και θα χρηματοδοτεί μελλοντικά αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το μέτρο δεν θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων. Είναι πιθανό το περιβαλλοντικό αυτό τέλος, είτε να πάρουν πάνω τους επιχειρήσεων από ένα ύψος τζίρου και πάνω, είτε να είναι ένα μικρό ποσοστό επί των κερδών. Δεν αποκλείεται να υπάρχει μία καλύτερη φορολογική μεταχείριση για τις επιχειρήσεις εκείνες που συνεισφέρουν εθελοντικά σε αυτόν τον «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί.

Επίσης εξετάζεται, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, η υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών, έναντι ζημιών από φυσικές καταστροφές. Θεωρείται ότι δεν είναι τεράστιο έξοδο για το κάθε νοικοκυριό και παράλληλα θα υπάρχει μία ασφάλεια και για τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δεν θα καλείται να βάζει το χέρι γερά στην τσέπη κάθε φορά που θα υπάρχει ένα ανάλογο φαινόμενο (φωτιά, σεισμός, πλημμύρα κ.λπ.).

Τα μέτρα που «κόβονται»

Βέβαια όλα αυτά είναι μελλοντικά σχέδια και επί τους παρόντος η κυβέρνηση έχει πάρει «μαχαίρι» και κόβει παροχές, που ήταν στο πλάνο να υπάρξουν για την άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας, σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Πρώτο θύμα» το Market Pass 3 που το σενάριο το ήθελε να επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ακολούθησε η μεταφορά του επιδόματος προσωπικής διαφοράς για τον Ιανουάριο, ενώ «κουτσουρεμένη» θα είναι η παρέμβαση για την θέρμανση.

Την ίδια στιγμή έρχεται και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Κωστής Χατζηδάκης που σημείωσε ότι από το συνολικό ποσό των 600 εκατ. ευρώ , τα 450 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κρατική αρωγή και τα 150 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αγροτών. Παράλληλα, προσέθεσε, ότι ήδη γίνονται προβολές με βάση τον «Ιανό» για το ύψος των ζημιών, αλλά η πρώτη επίσημη εκτίμηση θα είναι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του Οκτωβρίου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version