Οικονομία

Φυσικό αέριο: Εγκαινιάζεται σήμερα ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB – Πως αλλάζει τον ενεργειακό «χάρτη» της Ευρώπης

Σήμερα στις 10:30 το πρωί στη Σόφια η υποδοχή των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Κομοτηνή, μέσω του αγωγού IGB.

Πρόκειται για τα εγκαίνια του Ελληνικοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού που θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο προς την νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας τη χώρα μας κόμβο μεταφοράς ενέργειας, κάτι που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Το έργο, μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για την Ελλάδα, «σπάει» το ρωσικό μονοπώλιο στο αέριο, και ενδεικτικό της σημασίας που έχει για την Ευρώπη, είναι η παρουσία στη Σόφια της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ραντεφ έχει προσκαλέσει τους προέδρους της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικόλαε Τσιούκα και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τη Ρωσία

Ο αγωγός IGB, μήκους 182 χιλιόμετρων, που μεταφέρει αέριο με αφετηρία το Αζερμπαϊτζάν, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγορά.

Στη συνέχεια από εκεί, μέσω διασυνδετήριων αγωγών προωθείται η μεταφορά στην υπόλοιπη Βαλκανική: στη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, με την προοπτική αργότερα να τροφοδοτήσει κι άλλες χώρες.

Σε αυτή την πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ φυσικού αερίου, αλλά η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Από τα τέλη 2023, στον αγωγό που συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία θα εισάγονται και ποσότητες από το υγροποιημένο LNG της Αλεξανδρούπολης… Θα φτάνει σε παγοκολώνες με δεξαμενόπλοια και θα επαναεριοποιείται στις υπό κατασκευή πλωτές εγκαταστάσεις FSRU.

Απάντηση στον ενεργειακό “στραγγαλισμό” της Ευρώπης που επιδιώκει ο Πούτιν

Για την Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη, αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, που ενισχύει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα.

Καθίσταται πύλη εισόδου ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρώτο σταθμό τη Βουλγαρία, η οποία είναι από τις πρώτες χώρες που υπέστησαν ενεργειακό “στραγγαλισμό” από τον Πούτιν, λόγω της στάσης της υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο άγγιζε το 90%, όπως εξίσου μεγάλη είναι η εξάρτηση και των άλλων χωρών της Βαλκανικής.

Το επόμενο ενεργειακό δίκτυο στο οποίο και πάλι η Ελλάδα θα αποτελεί “κόμβο” είναι ο άξονας Θεσσαλονίκη – Σκόπια. Θα μεταφέρει αέριο προς τη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί βορειότερα στη Σερβία, το Κόσοβο κ.α..

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα