Μερική αισιοδοξία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση εξαιτίας της πορεία των τιμών στα βασικά ενεργειακά προϊόντα, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα που παρουσιάζουν σημαντική αποκλιμάκωση.
Ακόμη όμως και στο πετρέλαιο που κινείται αντίθετα στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, μετά την τελευταία μείωση της παραγωγής από τον OPEC+, εντούτοις η διεθνής τιμή του πετρελαίου δεν έχει παρουσιάσει την εκτιμώμενη αύξηση.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται μερικώς αισιόδοξοι, αν και δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι το περιβάλλον είναι τόσο ευμετάβλητο, που η καλή εξέλιξη σήμερα, μπορεί να γίνει αρνητική αύριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Δευτέρα (17.10.2022) η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε σημαντική πτώση κατά 13,26% και διαμορφώθηκε στα 123,165 ευρώ η μεγαβατώρα. Αν αναλογιστεί μάλιστα κάποιος ότι στο τέλος Αυγούστου η τιμή ήταν στα 350 ευρώ, γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ενώ θα έχει – αν διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ή και χαμηλότερα – επίπτωση και στα δημόσια έσοδα αφού ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με πρόβλεψη για υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Επίσης και η τιμή του ρεύματος έχει παρουσιάσει τελευταία σημαντική αποκλιμάκωση. Συγκεκριμένα μετά από τις τρεις συνεχείς ημέρες που παρέμεινε κάτω από την ζώνη των 200 ευρώ η μεγαβατώρα, επέστρεψε οριακά πάνω από αυτό το επίπεδο, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου ή του προπερασμένου μήνα.
Έτσι στις τιμές που θα ανακοινωθούν από τους παρόχους ηλεκτρισμού μεθαύριο 20 του μήνα, οι λιανικές τιμές θα είναι σημαντικά μειωμένες, κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερη επιβάρυνση για τον Νοέμβριο και βέβαια μικρή ανάσα για τις επιχειρήσεις, που καλούνται να καλύψουν μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης.
Στα νοικοκυριά αυτή η εξέλιξη δεν θα φανεί και αυτό διότι η κάλυψη φτάνει το 90% του επιπλέον κόστους.
Η πορεία πάντως της χονδρικής τιμής του ρεύματος, πριν δύο ημέρες διαμορφώθηκε στα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Συγκεκριμένα ανήλθε στα 166,12 ευρώ η MWh σημειώνοντας πτώση κατά 44% σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη 13 του μηνός. Τότε ήταν στα 298,97 ευρώ η MWh και κατέγραψε κάμψη 132 ευρώ η MWh.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς η πτώση οφείλεται αφενός στο διπλασιασμό της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη της ζήτησης και αφετέρου στη μείωση της κατανάλωσης που σημειώνεται τα Σαββατοκύριακα. Ρόλο βέβαια έχει διαδραματίσει όπως είναι φυσικό και η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Έτσι στις 13 Οκτωβρίου οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά αντιπροσώπευαν το 34,4% της ενέργειας, ενώ στις 16 Οκτωβρίου άγγιξαν το 68%. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσουν θεαματικά οι θερμικές μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο αντιστοιχούσε χθες αντιστοιχούσε μόλις στο 8,55% και ο λιγνίτης στο 4,74% του ενεργειακού μίγματος, όταν στις 13 Οκτωβρίου τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν στο 31,42% και 8,83%.