Site icon NewsIT
10:39 | 14.07.22

Φυσικό αέριο: Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια

Φυσικό αέριο: Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια
Newsit Newsroom

Ο εκβιασμός της Ρωσίας στην Ευρώπη με τον Nord Stream και το φυσικό αέριο είναι… «ωμός» και δεδομένος. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να κλείσει οριστικά τη… στρόφιγγα μετά τις 20 Ιουλίου.

Με το πρόσχημα των εργασιών συντήρησης, η Ρωσία έκλεισε έως τις 20 Ιουλίου τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream και κανείς δεν ξέρει αν θα τον ανοίξει ξανά, ενώ χθες η Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή του λειτουργία. Το ενδεχόμενο να κοπεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία τρομοκρατεί την Ευρώπη και γι’ αυτό όλες οι κυβερνήσεις (μεταξύ τους και η ελληνική) βρίσκονται να αναβρασμό και προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.

Σήμερα (14.07.2022) θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου άλλη μια σύσκεψη για τα ενεργειακά, την επάρκεια της χώρας και το ενδεχόμενο μέτρων αν σταματήσει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και απαιτηθεί κάποια παρέμβαση. Άλλωστε, όλοι περιμένουν και την ευρωπαϊκή αντίδραση, στις 20 Ιουλίου, όταν συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η Ε.Ε. αναμένεται να αποφασίσει κοινή αντίδραση για τις τιμές της ενέργειας, με σημείο αιχμής την κοινή αγορά LNG ώστε να “πέσουν” οι τιμές. 

Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και η γγ Ενέργειας Αλέξάνδρα Σδούκου.

Από την πλευρά των φορέων της αγοράς θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Ρίτα Γκάλι και ο Παντελής Κάπρος καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης.

Το plan B της Ελλάδας

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη καταστρώσει Plan B για να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το χειρότερο σενάριο, αυτό της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δηλαδή, γίνει πραγματικότητα. Σε αυτό προβλέπεται η λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο και τη λειτουργία τον Σεπτέμβριο και νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5).

Το plan B της Ελλάδας έχει τρία σημεία

  • Την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αέριου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας με δύο πλοία ταυτόχρονα.
  • Την τροφοδοσία της χώρας από την Ιταλία μέσω του αγωγού  ΤAP, με αντίστροφη ροή.
  • Την πρόβλεψη για λειτουργία πέντε μονάδων φυσικού αερίου με πετρέλαιο (ντίζελ) αλλά και επιστροφή στο λιγνίτη με τη λειτουργία νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ελλάδα κινδυνεύει λιγότερο σε περίπτωση που ο Πούτιν κόψει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη και αυτό, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, γιατί:

  • Η εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη. Τον χειμώνα κινήθηκε στο 40% και τον Ιούνιο έπεσε στο 3%, λόγω και των αυξημένων φορτίων LNG.
  • Η προμήθεια της Ελλάδας από τη Ρωσία δεν γίνεται μέσω του “Nord Stream”, με τον οποίο απειλεί την Ευρώπη ο Πούτιν, αλλά μέσω του Τουρκικού αγωγού “Turkish Stream”
  • Έχει εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου τον αγωγό που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, με προορισμό την Ιταλία.  Εφόσον χρειαστεί, η Ελλάδα μπορεί να παρακρατήσει ποσότητα φυσικού αερίου.
  • Και κυρίως έχει τον τερματικό σταθμό αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσας. Το 60% των ποσοτήτων στη Ρεβυθούσα σήμερα προέρχεται από τις Η.Π.Α., ενώ κάνει εισαγωγές και από 5 χώρες της Αφρικής (Αλγερία, Αίγυπτος κ.α.)

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Τσικρίκα

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version