Την ανάγκη για άμεσες και σημαντικές επενδύσεις θα επισημάνει για μία ακόμη φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, κατά την διάρκεια της σημερινής (01.07.2019) παρουσίασης της έκθεσης για την νομισματική πολιτική. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θέτει τους τρεις άξονες της γνώσης που πρέπει να προσανατολιστεί η νέα κυβέρνηση: παιδεία, έρευνα και καινοτομία.
Την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων υπογραμμίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος καλεί την επόμενη κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την περαιτέρω τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
[read4more]
Δεν παραλείπει δε, να αναγνωρίσει τη θετική στάση των αγορών έναντι των προοπτικών της οικονομίας και τάσσεται υπέρ μίας δημόσιας διοίκησης χωρίς κομματισμούς και παρεμβάσεις.
«Αυτήν τη στιγμή η αντίδραση των αγορών στις προοπτικές της οικονομίας είναι ένας πολύ θετικός παράγοντας, ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί» τονίζει χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
«Η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα πρέπει να δώσει έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς επίσης και στη θωράκιση της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των Θεσμών, στο Κράτος Δικαίου, που αποτελούν βασικούς παράγοντες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων» σπεύδει να επισημάνει, στη συνέχεια.
Κατά τον ίδιο, μάλιστα, ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση μίας δημόσιας διοίκησης με ψηφιοποιημένες διαδικασίες και μειωμένη γραφειοκρατία.
«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει στο τρίγωνο της γνώσης: Παιδεία, Έρευνα, Καινοτομία» καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.
Δημοσιονομικά
Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της οικονομίας, ο Γ. Στουρνάρας θα επιμείνει στις τελευταίες του εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης στο 1,9%, έναντι εκτίμησης κυβέρνησης για ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Επίσης θα σημειώσει ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% αντί για 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος, εξαιτίας της έντονης παροχολογίας και των μέχρι σήμερα εξελίξεων στο έτος.
Ο Γ. Στουρνάρας θα τονίσει ότι ο στόχος για το πλεόνασμα μέχρι το 2022 πρέπει να αλλάξει σε συνεννόηση και συμφωνία με τους πιστωτές και η οικονομική πολιτική να υιοθετήσει ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να είναι φιλικότερο προς τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
Click4more: Προειδοποίηση Στουρνάρα για δημοσιονομική εκτροπή
Ο διοικητής της ΤτΕ θα αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων σημειώνοντας ότι είναι πολύ ενθαρρυντικές λόγω της μείωσης των αποδόσεων. Προκειμένου αυτή η τάση να συνεχιστεί θα πει ο διοικητής της ΤτΕ, απαιτείται η άσκηση μίας συνεπούς οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στη δημοσιονομική υπευθυνότητα σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων για την εδραίωση ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου, το επιχείρημα για μείωση των στόχων του πλεονάσματος ενισχύεται.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το επενδυτικό κενό της χώρας είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τα 100 δισ. ευρώ που εκτιμά ο ΣΕΒ, αλλά μπορεί να καλυφθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και με ρεαλιστικούς ρυθμούς επενδύσεων (5% ετησίως εξαιρουμένων των επενδύσεων σε ακίνητα), εφόσον οι επενδύσεις επικεντρωθούν στους πλέον παραγωγικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας. Για το σκοπό αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη στο προσεχές διάστημα να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες περιορίστηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς αυτές ενθαρρύνουν την ανάληψη πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλικό προς τις επενδύσεις και αυτό οφείλεται κυρίως στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στην εκτεταμένη γραφειοκρατία, στην ύπαρξη εμποδίων και προσκομμάτων που αποδεδειγμένα παρεμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων και, εν τέλει, επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς και στις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.