«Η ελληνική οικονομία κερδίζει το στοίχημα της σταθεροποίησης και ετοιμάζεται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ανάκαμψης και το τραπεζικό σύστημα κερδίζει και αυτό το δικό του μεγάλο στοίχημα και αποκαθιστά την δύναμή του» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
«Η ψήφος εμπιστοσύνης από τα ιδιωτικά κεφάλαια και οι επικουρικές δράσεις που υλοποιούνται ενισχύουν την κεφαλαιακή επάρκεια σε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά επίπεδα και δημιουργούν αξιόλογο μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε να προσβλέπουμε με σχετική αισιοδοξία και στα αποτελέσματα της άσκησης αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού και των επερχόμενων τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΕΚΤ» πρόσθεσε.
«Θεσμικές εξελίξεις και η νομισματική στρατηγική σε επίπεδο ευρωζώνης δημιουργούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που αυξάνει την εμπιστοσύνη για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Η ΕΚΤ αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις σταδιακά αναγνωρίζουν ότι το διακύβευμα της ισόρροπης ανάκαμψης της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά σημαντικό με την ΕΚΤ να γίνεται -με τη βοήθεια και του χαμηλού πληθωρισμού- όλο και πιο τολμηρή αναγνωρίζοντας ότι η συμβατική νομισματική εργαλειοθήκη έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν βοηθά κυρίως αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η περαιτέρω θεσμική ωρίμανση της ευρωζώνης με τη σταδιακή ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, παρά τις ατέλειές της, εμπνέει επίσης ένα μεγαλύτερο αίσθημα συστημικής σταθερότητας» εκτίμησε ο κ. Ζανιάς.
Επισήμανε επίσης ότι «σε αυτό το περιβάλλον ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας διερχόμενος μια παρατεταμένη περίοδο πρωτόγνωρης δοκιμασίας που προήλθε από την κρίση και τη πρωτόγνωρη ύφεση τείνει να ολοκληρώσει το πλέγμα στρατηγικών που τον επανατοποθετούν σε ισχυρή θέση, συν-δημιουργό της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ζανιάς: Επέστρεψαν 19 δισ ευρώ στις ελληνικές τράπεζες
“Ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις”, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΤ
Αυστηρό μήνυμα Χατζηδάκη στις τράπεζες: Ρίξτε χρήμα στην αγορά
Ζανιάς: Οι επιπλέον φόροι και οι μειώσεις εισοδημάτων δεν συνάδουν με ταχεία ανάπτυξη