Site icon NewsIT
17:22 | 27.06.22

Γαλλία: Ακτιβιστές για το κλίμα «κόλλησαν» τα χέρια τους στην είσοδο του ΔΝΤ

Γαλλία: Ακτιβιστές για το κλίμα «κόλλησαν» τα χέρια τους στην είσοδο του ΔΝΤ

Activists attend an action "Debt for climate" to demand from the G7 the cancellation of the debt for countries of the Global South, in front of the International Monetary Fund (IMF) offices in Paris, France, June 27, 2022. REUTERS/Sarah Meyssonnier TPX IMAGES OF THE DAY

Newsit Newsroom

Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τα χέρια τους στις πόρτες, αποκλείοντας για αρκετές ώρες την είσοδο στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Παρίσι, ζητώντας «να διαγραφεί το χρέος των χωρών του Νότου», όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«H G7 είναι υπεύθυνη, το ΔΝΤ ένοχο, να ακυρώσουμε το χρέος, για έναν βιώσιμο πλανήτη» έγραφαν στο πανό που είχαν απλώσει οι ακτιβιστές μπροστά στο κτίριο.

Μερικές δεκάδες μέλη των οργανώσεων Extinction Rebellion, Youth for Climate, Attac και 350.org έβαλαν στο «στόχαστρό» τους το κτίριο του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας «Χρέος για κλίμα» που οργανώνουν με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία. Ζητούν κυρίως να διαγραφεί το χρέος των φτωχότερων χωρών ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.

Ορισμένοι από τους ακτιβιστές κόλλησαν το ένα χέρι τους στη γυάλινη πόρτα της εισόδου ενώ άλλοι, καθισμένοι έξω από το κτίριο, δέθηκαν μεταξύ τους, με τα χέρια περασμένα σε σωλήνες, ώστε να είναι δύσκολο για τις δυνάμεις της τάξης να τους «λύσουν».

«Πρέπει να δώσουμε στις χώρες τα μέσα για να αγωνιστούν κατά της κλιματικής αλλαγής, αυτές θα είναι τα πρώτα θύματα και οι μόνες που δεν ευθύνονται», είπε η «Σαλού», μια ακτιβίστρια της Extinction Rebellion.

Γύρω στο μεσημέρι, ορισμένοι διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία και κάλεσαν τα στελέχη του ΔΝΤ να κατέβουν στον δρόμο «για να διαπραγματευτούν το χρέος». Στη συνέχεια διαλύθηκαν χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Οι χώρες του Νότου «είναι υποχρεωμένες να εκμεταλλεύονται τα ορυκτά καύσιμα για να έχουν ρευστότητα» και «να αποπληρώνουν το χρέος» τους, εξήγησε η ακτιβίστρια «Ζήτα» της Extinction Rebellion. Αυτός ο «φαύλος κύκλος» τις εμποδίζει «να επενδύσουν σε αειφόρες λύσεις».

«Το πραγματικό χρέος, είναι το οικολογικό χρέος των χωρών του Βορρά προς τις χώρες του Νότου», υποστήριξε ο Ζιλιέν Ριβουάρ της Attac France, ζητώντας «να σπάσει αυτή η αποικιοκρατική διαχείριση» ώστε να υπάρξει «μια δίκαιη μετάβαση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version