Το ασφάλιστρο που πληρώνει η Γαλλία για να δανειστεί είναι το «νέο φυσιολογικό» καθώς τα οικονομικά της χώρας επιδεινώνονται και το χρέος παραμένει υπέρογκο, σύμφωνα με την Pacific Investment Management.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιπλέον απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να κρατήσουν γαλλικά ομόλογα έναντι του γερμανικού χρέους κυμαίνεται γύρω στις 70 μονάδες βάσης εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής σύγχυσης και των ανησυχιών για τον προϋπολογισμό από τότε που ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, διεξήγαγε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.
Το spread αντανακλά «την αυξημένη δημοσιονομική αβεβαιότητα», δήλωσε στο Bloomberg ο Nicola Mai, αναλυτής κρατικών πιστώσεων στην Pimco.
Ενώ ο Μακρόν αναμένεται να ορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες, η κεντρώα κυβέρνηση που πιθανότατα θα προκύψει θα είναι «αδύναμη» και θα αντιμετωπίσει «σκληρές» διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φθινόπωρο,υπογραμμίζει ο Mai.
Η εξεύρεση ενός νέου επικεφαλής της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο επείγουσα καθώς η Γαλλία προετοιμάζει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση κυβερνά από τις εκλογές του Ιουνίου και οι επενδυτές τηνπαρακολουθούν στενά, αφού έστειλαν το κόστος δανεισμού της Γαλλίας στα ύψη λόγω της ανησυχίας ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα ελέγξει τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέος της χώρας.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Economics, η γαλλική απόδοση θα διατηρηθεί άνω των 70 μονάδων βάσης μέχρι το 2024, πριν διευρυνθεί σημαντικά το 2025.
Αν και το κόστος δανεισμού θα μειωθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, οι αποδόσεις των πιο «ριψοκίνδυνων» γαλλικών ομολόγων δεν θα υποχωρήσουν τόσο πολύ όσο στα ασφαλέστερα γερμανικά ομόλογα το 2025, προβλέπει η έρευνα.
Το spread μεταξύ των γαλλικών ομολόγων και του γερμανικού χρέους εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2012. Το ασφάλιστρο ήταν κάτω από 50 μονάδες βάσης πριν ο Μακρόν προκηρύξει την πρόωρη ψηφοφορία.
Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαχειρίζονται το βάρος του χρέους τους, ο Mai δήλωσε ότι βλέπει χαμηλό κίνδυνο μιας νέας κρίσης δημόσιου χρέους στην περιοχή.
«Η δημοσιονομική υποδομή έχει βελτιωθεί. Η ΕΚΤ έχει επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως πιστωτής έσχατης καταφυγής», δήλωσε ο Mai.
«Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι η δημοσιονομική δυναμική αμφισβητείται σε αρκετές χώρες, εκτός από τη Γερμανία. Θα δούμε λίγο υψηλότερο πιστωτικό spread, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας».