Οικονομία

Γαλλικές τράπεζες λένε ΝΑΙ στα ελληνικά ομόλογα

Διαβάστε ποιούς θα τίναζε στον αέρα η ελληνική χρεοκοπία, ποιοί είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ισοτιμίας, το σχέδιο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή ιδιωτών, που έχει πέσει στο τραπέζι έχει το πλεονέκτημα ότι ικανοποιεί τους δανειστές και παράλληλα, δεν δημιουργεί πιστωτικό γεγονός.

Οι ιδιώτες πιστωτές συνεχίζουν να αντιδρούν – γρηγορότερα σίγουρα από τις κυβερνήσεις της ΕΕ – στην πρόταση Σόιμπλε για ανταλλαγή των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, με άλλα που λήγου μετά από επτά χρόνια.Μετά την JP Morgan και την Credit Agricole, γαλλικές τράπεζες δέχονται επί της αρχής μια τέτοια συμφωνία υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής Financial Times.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές που γνωρίζουν τι διαμείφθηκε στις διαπραγματεύσεις για το θέμα, ανέφερε πως οι τράπεζες συμφώνησαν να προβούν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τους FT η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποτελέσει έναν τρόπο να συμμετάσχουν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο δανεισμό της Ελλάδας, αν και δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της Γερμανίας, η οποία ήθελε να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν.

Την Πέμπτη πηγές που γνωρίζουν τις θέσεις της Γαλλικής κυβέρνησης είχαν πει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι το Παρίσι θα ταχθεί υπέρ της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, υπό τον όρο ότι θα βρεθεί ένας τρόπος αυτό να γίνει εθελοντικά ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε χθες τη βουλή της χώρας του να ταχθεί υπέρ του νέου δανεισμού της Ελλάδας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε αυτόν είναι “αναπόφευκτη” και προτείνοντας την ανταλλαγή των ομολόγων με νέα επταετούς διάρκειας.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ισοτιμίας, η γαλλική BNP Paribas έχει στα χέρια της 5 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, η γαλλική Societe Generale 4,225 δισ. ευρω, η γερμανική Commerzbank 2,9 δισ. ευρώ, η ΙΝG 2,425 δισ., η HSBC 1,5 δισ. ευρώ, η Deutsche Bank 1,09 δισ. ευρώ, η γαλλική Credit Agricole 854 εκ. ευρώ, η Santander 513 εκ. ευρώ. Όσον αφορά τους Γερμανούς, η MS Wertmanagement 7,4 δισ. ευρώ, η Munich Re 1,1 δισ. ευρώ, η DZ Bank 1 δισ.

Παρά τις φοβέρες και τα σενάρια για επιστροφή στη δραχμή, μία ελληνική χρεοκοπία δεν συμφέρει κανέναν και κυρίως τους Γερμανούς, γιατί έχουν στα χέρια τους μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ισοτιμίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει 47 δισ. ευρώ ελληικά ομόλογα. Είναι ο δεύτερος φορέας μετά τις ελληνικές τράπεζες σε έκθεση στο ελληνικό χρέος.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την έκθεση της Ευρωζώνης σε ελληνικά ομόλογα. Ο γερμανικός δημόσιος τομέας είναι ο πιο εκτεθειμένος. Ακολουθεί η Γαλλία, όπου περισσότερα ελληνικά ομόλογα έχουν ιδιώτες.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα σε ξένα χέρια – Οι δανειστές μας επιβάλλουν: Κεφαλικούς φόρους σε όλους, ξένους επίτροπους στις αποκρατικοποιήσεις!

Πιο σκληρά μέτρα δεν έχει ξαναζήσει ο σύγχρονος Έλληνας – Έκτακτη εισφορά σχεδόν σε όλους και χαράτσι παντού

Der Spiegel: Με 20 έως 35 δισ. θα «βοηθήσουν» οι ιδιώτες την Ελλάδα

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα