Οικονομία

Γέφυρες ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον – Πιθανή ξανά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Πριν από λίγες ημέρες το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα φάνταζε μάλλον ως εξαιρετικά δύσκολο, αλλά πλέον, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον δείχνουν να βάζουν νερό στο κρασί τους και να επιδιώκουν συμβιβασμό, ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη Π. Τόμσεν, έχει σειρά επαφών στις Βρυξέλλες, ενώ φέρεται να είχε συνάντηση και με τον Γερμανό υπουργό Όλ. Σόλτς. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν προς τα που γέρνει η πλάστιγγα και βέβαια οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν ερήμην της Αθήνας που στο εν λόγω ζήτημα μένει απλός θεατής.

Το ζητούμενο είναι τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα από ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Κερδίζει σαφώς μία καλύτερη συμφωνία για το χρέος και πιο γρήγορα, αλλά χάνει ακόμη και οποιαδήποτε σκέψη για αναβολή στην μείωση των συντάξεων, ενώ μένει να δούμε τι θα συμβεί με το αφορολόγητο.

Εν μέσω αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το αυριανό Eurogroup και ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και να αρχίσει να ξεκαθαρίζει ο ρόλος που θα παίξει το ΔΝΤ.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συνεδρίαση με τον αέρα της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη σε χρόνο-εξπρές  το περασμένο Σάββατο για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.  Τα κείμενα του SLA (τεχνικής συμφωνίας) είναι έτοιμα και εξετάσθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης για να προετοιμάσει την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Αύριο στις Βρυξέλλες θα γίνει νέα κουβέντα  για το χρέος ενώ όλα δείχνουν ότι θα φθάσουμε τουλάχιστον έως το επόμενο Eurogroup, στις 21 Ιουνίου, για να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Οι αποφάσεις για τα μέτρα αυτά, στο βαθμό όπου δεν «ξεφύγει» η κατάσταση στην  Ιταλία, θα κρίνουν το χρόνο των επόμενων εκδόσεων ελληνικών ομολόγων. Προς το παρόν το μόνο δεδομένο είναι ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει να εκδώσει ετήσια έντοκα γραμμάτια τον Ιούνιο, συνολικού ύψους 1 δις ευρώ,  θα ακολουθήσουν δύο αντίστοιχες εκδόσεις Σεπτέμβρη και Δεκέμβρη ενώ στο μεταξύ «χτίζεται» με όλα τα μέσα το μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων.  Τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στο τέλος Μαρτίου τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου είχαν κάνει άλμα  στα 12,328 δις ευρώ έναντι μόλις 934 εκατ. ευρώ του περασμένου Δεκέμβρη.  Το χρέος αντίστοιχα από τα 328 δις ευρώ έκανε άλμα στα 343 δις ευρώ και τα ρέπος από 14,9 δις ευρώ τον Δεκέμβριο εκτοξεύτηκαν σε 22,5 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου έχουν φτάσει πλέον τα 15,5 δις ευρώ. Στον επίσημο cash buffer account στην Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται 6,2 δις ευρώ τα οποία προέρχονται από τις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων και την πρόσφατη δόση του ESM. Από τα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος αναμένεται η εκταμίευση περίπου  12 δις ευρώ, με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης εκ των οποίων 9 δις ευρώ θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον λογαριασμό.

To Eurogroup

Το ελληνικό ζήτημα φιγουράρει στην πρώτη θέση της ατζέντας του αυριανού Eurogroup με την πρόβλεψη ότι θα συζητηθούν η πρόοδος της 4ης αξιολόγησης και η στρατηγική αναφορικά με το χρέος. Η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα λάβει χώρα σε δύο μορφές – το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει την τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ και θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ενώ το δεύτερο μέρος θα περιλαμβάνει συνάντηση των υπουργών των 27 κρατών μελών της ΕΕ και θα αρχίσει στις 5:30 το απόγευμα.  Στο πρώτο μέρος του Eurogroup θα εξεταστεί το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Η τρόικα και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και θα παρουσιάσουν τη συμφωνία που συνήψαν τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές στις 19 Μαΐου.

Στο κείμενο της ατζέντας τονίζεται πως «η Ελλάδα σχεδιάζει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018» και πως η επίσημη ημερομηνία λήξης του προγράμματος είναι η 20η Αυγούστου 2018.

Στην ίδια βάση υπογραμμίζεται πως το Eurogroup «θέλει να συνεχίσει τις συζητήσεις του για τη στρατηγική του χρέους».

Τα προαπαιτούμενα της τελευταίας αυτής αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τα μέσα Ιουνίου, ώστε να εξεταστούν στις 7 Ιουνίου από τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group), ενώ πιθανώς να συνεδριάσει και το ΔΝΤ στις 11-12 Ιουνίου για την Ελλάδα.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχθηκε χθες ότι ο χρόνος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λιγοστεύει και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε, προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή». Όπως είπε, η συμμετοχή του Ταμείου με χρηματοδότηση παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ενώ διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στη μεταμνημονική εποπτεία. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις σε χθεσινή συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα