Παρασκευή, 27 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Γέφυρες Βερολίνου – Ουάσιγκτον με φόντο την προληπτική γραμμή

ΔΝΤ χρεος Γερμανία

Νέα σενάρια πέφτουν στο τραπέζι για τον ρόλο του ΔΝΤ την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. Το Βερολίνο θέλει πάση θυσία να αποφύγει δραστική λύση για το ελληνικό χρέος τώρα, ενώ από την άλλη δεν θέλει με κανένα τρόπο να κουνήσει μαντίλι το Ταμείο από την Ελλάδα. Από την άλλη το ΔΝΤ θέλει να μείνει αλλά με τους όρους του. Πάνω σε αυτό επιχειρείται να βρεθεί λύση και αυτή που προκρίνεται επί του παρόντος είναι να παραμείνει με τον ρόλο που έχει σήμερα, δηλαδή ως τεχνικός σύμβουλος, δηλαδή κάτι σαν «με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω».

Ωστόσο όλοι δείχνουν να συγκλίνουν στην θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα και μάλιστα σοβαρές. Ήδη και στην Αθήνα δείχνουν να το αποδέχονται σε ένα βαθμό και να αναζητούν έναν τρόπο προκειμένου να μην εκτεθεί η κυβέρνηση που εδώ και καιρό διαφημίζει την καθαρή έξοδο.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να συζητάει σοβαρά, για πρώτη ίσως φορά, το θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Στο μεταξύ ένα στοιχείο που ενισχύει το ενδεχόμενο να κάνουν δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για προληπτική γραμμή είναι και η εικόνα των αγορών τις τελευταίες ημέρες. Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα και στις τραπεζικές μετοχές, ενώ και οι οίκοι αξιολόγησης στέλνουν μήνυμα προς την Αθήνα, ότι πιθανή χρηματοδοτική γραμμή είναι ευπρόσδεκτη και θα επιδράσει θετικά σε πιθανές μελλοντικές αναβαθμίσεις.

Ομόλογα – μετοχές

Η αναστάτωση στην Ιταλία, ήταν η αφορμή και όχι η αιτία, προκειμένου για μία ακόμη ημέρα να ενταθούν οι πιέσεις στα ομόλογα. Το 10ετές έφτασε χθες να διαπραγματεύεται στα 4,366%, ενώ στις αρχές της εβδομάδος ήταν 4%. Σε τρεις ημέρες δηλαδή αυξήθηκε το spread κατά 366 μονάδες βάση.

Την ίδια στιγμή στο Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές πιέστηκαν για μία ακόμη συνεδρίαση, απόρροια της αβεβαιότητας γύρω από την επόμενη ημέρα του Μνημονίου. Στις τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδος ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει 8,2%.

Απάντηση σε Τσακαλώτο

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των τεσσάρων Οίκων Αξιολόγησης διαψεύδουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε πει σε γερμανική εφημερίδα ότι δεν θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα αν η χώρα επιλέξει την προληπτική πιστωτική γραμμή, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των τεσσάρων οίκων (Moody’s, DBRS, Fitch, Standard & Poor’s), μιλώντας στην Καθημερινή, σημειώνουν πως αυτό που έχει σημασία είναι η ύπαρξη αυστηρών όρων που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο μιας εξόδου χωρίς χρηματοδότηση αλλά με ενισχυμένη εποπτεία.

Η προληπτική γραμμή στήριξης δεν θα ήταν ένας αρνητικός παράγων για την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, προσθέτουν.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις