Στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ έχουν καταθέσει δεσμευτικές προτάσεις δύο σχήματα. Το ΤΑΙΠΕΔ ασχολήθηκε και την περασμένη εβδομάδα με την αναλυτική εξέταση των δικαιολογητικών των φακέλων των υποψηφίων. Το ταμείο έχει ζητήσει από τις δύο κοινοπραξίες διευκρινιστικές απαντήσεις σε σχέση με τα μερίδια και τη διάρθρωση των σχημάτων, τις συμβάσεις μετόχων κλπ, με μοναδικό στόχο να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει κανενός είδους εμπλοκή στο διαγωνισμό.
Να υπενθυμίσουμε ότι στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ συμμετέχουν δύο κοινοπραξίες: η πρώτη αποτελείται από την Ιταλική Snam, τη Βελγική Fluxys και την Ισπανική Enagas ενώ η δεύτερη αποτελείται από την Ισπανική Reganosa, τη Ρουμανική Transgaz και την αναπτυξιακή τράπεζα EBRD. Εκτός από τα τυπικά θέματα που αφορούν στη συμμόρφωση με τους όρους του διαγωνισμού αλλά και με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο, η καθυστέρηση καλλιεργεί τη φημολογία ότι γύρω από το διαγωνισμό εξελίσσεται ένα παρασκηνιακό θρίλερ με οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές διαστάσεις, την ίδια στιγμή που τα δύο εταιρείες που διαδραματίζουν τον πιο κομβικό ρόλο, η ιταλική Snam και η ρουμανική Transgaz δεν κρύβουν τη σημασία που αποδίδουν στο διαγωνισμό.
Εδώ να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπουν την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς και στη συνέχεια ζητείται από τον προτιμητέο επενδυτή βελτίωση. Σε περίπτωση που συμμετέχουν δύο σχήματα, εάν η διαφορά στις προσφορές δεν ξεπερνά το 15%, τότε ζητείται και από τους δύο συμμετέχοντες να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές.
Σε κάθε περίπτωση η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, συνδέεται με τις εξελίξεις στα ενεργειακά στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και εκτιμάται ότι έχει «ειδικό βάρος». Συχνά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις από την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ μέσω των οποίων υπογραμμίζεται η σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακής προμήθειας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τελευταία παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ, για το διαγωνισμό, μέσω της οποίας δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πολιτική της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη παραμένει μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον.
Το ποια από τις δύο κοινοπραξίες θα κληθεί ως νέος μεγαλομέτοχος του ΔΕΣΦΑ να υλοποιήσει τα επενδυτικά σχέδια για νέες ενεργειακές υποδομές με σημασία για την ευρύτερη περιοχή, απομένει να φανεί εντός των επόμενων ημερών ίσως και εβδομάδων, όταν και θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές. Δεν αποκλείεται χρονικά να ξεπεράσουμε και το Πάσχα, εάν τελικά υπάρξει και δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών…
Του Θανάση Παπαδή