Το μπαλάκι πλέον έχει περάσει στην ΤτΕ, η οποία κατ’ απαίτηση της ΕΚΤ, καλείται να γνωμοδοτήσει, εάν και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν τα κεφάλαια των τραπεζών, από την εφαρμογή του νέου «ν. Κατσέλη».
Η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα πίσω σε σχέση με την αρχική της προσέγγιση, αλλά οι δανειστές και κυρίως η ΕΚΤ, δείχνουν δύσπιστοι απέναντι στην Ελλάδα. Βασικός λόγος αποτελεί η δυσπιστία απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.
[read4more]
Επιδίωξη της ΕΚΤ είναι να κλείσει κάθε παράθυρο διπλής ερμηνείας στο νόμο, έτσι ώστε ότι συμφωνηθεί να είναι γραμμένο σε… πέτρα. Και βέβαια να μπουν στο περιθώριο όσοι μπορούν να πληρώσουν και δεν το πράττουν, οι αποκαλούμενοι κακοπληρωτές. Επίσης θέλουν περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες για τα επιχειρηματικά δάνεια.
Από χθες στο «παιχνίδι» μπήκε και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένη από τις συζητήσεις. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, αν και δεν προσήλθε στην σύσκεψη με τις ηγεσίες των συστημικών τραπεζών, εντούτοις είναι αυτός που θα έχει τον τελικό λόγο και θα είναι αυτός που θα ανάψει το «πράσινο φως» για πάει ο νόμος στην Βουλή.
Η ΤτΕ θα γνωμοδοτήσει, με βάση και την χθεσινή συζήτηση, σε ποιο βαθμό επηρεάζονται τα κεφάλαια των τραπεζών. Στη συνάντηση χθες από την πλευρά της ΤτΕ συμμετείχε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Σπύρος Παντελιάς, ενώ από την πλευρά των τραπεζών οι διευθύνοντες σύμβουλοι Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) και ο Παύλος Μυλωνάς. Συμμετείχε επίσης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και υπεύθυνος του τομέα διαχείρισης προβληματικών δανείων κ. Θοδωρής Καλαντώνης, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό του NPL Forum όλων των συστημικών τραπεζών.
Που έκανε πίσω η κυβέρνηση
Ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι για να ενταχθεί κάποιος στην πλατφόρμα θα έπρεπε να μην έχει άνω του 50% του υπολοίπου του δανείου, τραπεζικές καταθέσεις. Το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 20% – 30%, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Παράλληλα το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά το 100% του υπολοίπου τού υπό ρύθμιση δανείου. Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε 200%.
Πηγές πάντως που είναι κοντά σε αυτούς που συμμετέχουν στις συζητήσεις, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μέχρι την Πέμπτη ή το αργότερο Παρασκευή θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε να πάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Δευτέρας με ψηφισμένο τον νέο «ν. Κατσέλη».