Πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι η «επόμενη Κύπρος», καθώς πρόκειται για μία μικρή χώρα με υπερτροφικό τραπεζικό τομέα, πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυξανόμενο χρέος, το οποίο πάντως δεν ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Οι ίδιοι οι Σλοβένοι όχι μόνο αρνούνται να μπουν στη λογική της σύγκρισης, αλλά και εξοργίζονται όταν την υφίστανται από άλλους.
Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Γέλκο Κατσίν ανήκει στους πιο ψύχραιμους συνομιλητές. Και αυτός θεωρεί πάντως υπερβολική τη σύγκριση. «Ο τραπεζικός τομέας στη Σλοβενία είναι πέντε φορές μικρότερος από την Κύπρο, οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η εξυγίανση των τραπεζών είναι και δικό μας στοίχημα. Σύντομα θα ιδρυθεί μία «κακή τράπεζα», η οποία θα απορροφήσει τα τοξικά δάνεια, ώστε αυτά να αφαιρεθούν από τους ισολογισμούς των υπολοίπων τραπεζών. Από κει και πέρα δύο από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας παραμένουν υπό κρατική ιδιοκτησία, οπότε εκκρεμεί η ιδιωτικοποίησή τους. Πρόκειται όμως για μικρές τράπεζες και οι ανάγκες τους για ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι τόσο μεγάλες όσο στην Ελλάδα ή στην Κύπρο» λέει ο Σλοβένος πολιτικός στην DeutscheWelle.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου. Η διάδοχός του Αλένκα Μπράτουσεκ έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες δικό της πρόγραμμα λιτότητας και περιμένει απάντηση μέχρι τον Ιούνιο. Στόχος της είναι να προχωρήσει μόνη της η Σλοβενία στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με όρους λιγότερο επαχθείς από αυτούς που θα επέβαλε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα λιτότητας.
Ο Γέλκο Κατσίν αισιοδοξεί. «Πιστεύω ότι η Σλοβενία δεν θα γίνει το έκτο πιόνι του ντόμινο και δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Κύπρου. Ήδη η κατάσταση βελτιώνεται με μία σειρά από συναινετικές συμφωνίες με τα συνδικάτα, για παράδειγμα έχουμε συμφωνία για μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα. Πάντως δεν υπάρχει σύγκριση με την Ελλάδα, γιατί και παλαιότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Σλοβενία δεν έπαιρναν 13ο και 14ο μισθό».
Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εξελίξεις μέχρι την απάντηση της Κομισιόν στο σλοβενικό πρόγραμμα λιτότητας. Πάντως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο Ζόζεφ Ντολ επισημαίνει ότι και η Σλοβενία θα πρέπει να κριθεί με τα ίδια κριτήρια όπως και όλοι οι υπόλοιποι: «Η Σλοβενία αξίζει την ίδια αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η ΕΕ και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Από κει και πέρα βέβαια, πρέπει και η ίδια να βάλει σε τάξη τα του οίκου της» δηλώνει ο Γάλλος πολιτικός στην Deutsche Welle.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διάρκεια συζήτησης για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Λόιζε Πέτερλε τοποθετεί τη χώρα του σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ζητώντας κοινές λύσεις για τα κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα: «Είδαμε πόσο ευαίσθητο είναι το τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ, ιδιαίτερα στα μικρότερα κράτη-μέλη, και πόσο υψηλό είναι το κόστος για τη διάσωση τραπεζών. Χρειαζόμαστε λοιπόν κοινούς κανόνες, χρειαζόμαστε όμως και μία διαφορετική ΕΕ. Το σύστημα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο που να αποτρέπει ολέθριες πρακτικές, ακόμα και όταν δεν διαφαίνεται συστημικός κίνδυνος».
Μετά το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αυξάνεται η πίεση των αγορών προς τη Σλοβενία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν προειδοποιεί ότι ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη μόνο αν αναληφθεί αμέσως δράση. Έτσι, η Σλοβενία αναζητεί λύσεις σε δύο βασικά προβλήματα, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Γιέλκο Κατσίν: «Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το χρήμα έχει γίνει πολύ ακριβό, δηλαδή το επιτόκιο που πληρώνουμε στο δεκαετές ομόλογο ήταν 5,35% στην τελευταία έκδοση, ενώ η Πολωνία πληρώνει 3% και η Γερμανία λιγότερο από 2%. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αρνητικοί δείκτες ανάπτυξης. Πρέπει να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό κλίμα με κύριο μοχλό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις».
Διαβάστε επίσης:
Πηγή Deutsche Welle