Οικονομία

Γενιά των 500 ευρώ και χωρίς αποζημιώσεις

- Το NewsIt αποκάλυψε πρώτο το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Απασχόλησης και όλες τις ανατροπές
- Προβλέπει μείωση των αποζημιώσεων από απόλυση κατά 50% μέσω της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης
- Στο 5% πλέον το όριο των απολύσεων από 2% που ισχύει
- Στα 630 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός ενός νέου κάτω των 25 ετών, δηλαδή γύρω στα 500 καθαρά
- Αναλυτικοί πίνακες με τις αποζημιώσεις

Δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα που συνέταξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού μειώνονται κατά 50% οι αποζημιώσεις εφόσον ειδοποιηθεί ο εργαζόμενος από έναν ως τέσσερις μήνες νωρίτερα (από 24 μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα), ενώ ταυτόχρονα η γενιά των 700 ευρώ θα θεωρείται “τυχερή”, αφού τώρα έρχεται η γενιά των 500 ευρώ (630 οι μικτές αποδοχές). Επίσης υπερδιπλασιάζεται το όριο των απολύσεων, που από το 2% φτάνει στο 5%.

Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει: 

– για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

– για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα 

Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, που είναι στο ποσό των 630 ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Επίσης στο Προεδρικό Διάταγμα ορίζεται ότι για προσφυγή σε διαιτησία θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και από τις δύο πλευρές.

Αναλυτικός πίνακας με όλες τις αλλαγές. Από την εφημερίδα "Το Βήμα"

Το υπουργείο Απασχόλησης είχε καλέσει σε διαβούλευση εργοδότες και εργαζόμενους. Στο διάλογο όμως έστειλαν προτάσεις μόνο οι εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ η ΓΣΕΕ απείχε. Έτσι η πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου δεν περιλαμβάνει τις θέσεις της. 

Παρόλα αυτά το υπουργείο Απασχόλησης σε μία προσπάθεια συναίνεσης δίνει επτά ημέρες μέχρι την επόμενη δηλαδή Τετάρτη στη ΓΣΕΕ να υποβάλλει τις αντιπροτάσεις της. Εάν δεν το κάνει τότε η πρόταση αυτή θα κυρωθεί ως έχει.
 

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το Προεδρικό Διάταγμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τονίθζοντας ότι η συνομοσπονία θα κάνει τα πάντα για να το ανατρέψει σχολιάζοντας πως “ο,τι δεν κατάφεραν επί 10ετίας οι βιομήχανοι το παίρνουν σήμερα με την αρωγή της τρόικας και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την κρίση. Το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος ωχριά μπροστά στο μνημόνιο που έχει προηγηθεί”.

Διαβάστε επίσης:

Αναλυτικά όλο το Προεδρικό Διάταγμα με τις ανατροπές στα εργασιακά

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα