Οικονομία

Γενναία μείωση στις εισφορές υγείας για 2 εκατ. μισθωτούς!

Ελαφρύνει περίπου 2 εκατ. μισθωτούς το Υπουργείο Εργασίας που ετοιμάζει ψαλίδι στις εισφορές υγείας. Όλα όσα σχεδιάζει για μισθούς πάνω και κάτω από 1000 ευρώ, αλλά και για συντάξεις.

Γενναία μείωση στις εισφορές υγείας για 2 εκατ. μισθωτούς έχει στα σκαριά το υπουργείο Εργασίας ακολουθώντας τα πρότυπα των εισφορών που θεσπίζονται από φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται το «μοντέλο»για τις σταθερές εισφορές υγείας και για τους μισθωτούς με στόχο να είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο μετά το καλοκαίρι για να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά ή και νωρίτερα.

Οι ενιαίες εισφορές για τους μισθωτούς κατά ορισμένες πληροφορίες και «σενάρια» που εξετάζονται έχουν διάφορες εκδοχές με κλίμακες μηνιαίων ποσών από 40, 50, 60 ως 80 ευρώ (33, 55 και 66 ευρώ είναι στους επαγγελματίες).

Τις εισφορές αυτές θα καταβάλλουν κατά τα 2/3 σχεδόν οι εργοδότες και κατά το 1/3 οι εργαζόμενοι. Η ίδια σχεδόν αναλογία είναι και σήμερα, με την εισφορά υγείας για τους μισθωτούς να υπολογίζεται σε ποσοστό 7,10% επί των μικτών μηνιαίων αποδοχών τους, με τους εργοδότες να καταβάλλουν το 4,55% και οι εργαζόμενοι να πληρώνουν το υπόλοιπο 2,55%.

Το καθεστώς όμως που εφαρμόζεται από φέτος με τις νέες εισφορές για τους μη μισθωτούς που έχουν αποσυνδεθεί από το εισόδημα, δημιουργεί «ντε φάκτο» ανισότητες στα βάρη καθώς οι μεν ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι ελαφρύνονται σημαντικά σε σχέση με αυτά που πλήρωναν, ενώ οι μισθωτοί όπως και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα χωρίς φυσικά να πιάνουν τόπο οι εισφορές τους, αφού έχουν τις ίδιες υπηρεσίες και παροχές περίθαλψης με τους επαγγελματίες που δίνουν λιγότερα!

Στις εισφορές υγείας μάλιστα των μισθωτών υπάρχουν και «εσωτερικές αδικίες», καθώς οι εισφορές ενός εργαζόμενου με αποδοχές 940 ευρώ «αγοράζουν» τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ που αγοράζει και ένας μισθωτός των 2.000 ευρώ! Η διαφορά στις καταβολές είναι τεράστια καθώς ο εργαζόμενος των 2.000 ευρώ πληρώνει περισσότερα, αλλά δεν απολαμβάνει τίποτε καλύτερο από τον εργαζόμενο των 940 ευρώ που δίνει λιγότερα στον ΕΟΠΥΥ!

Η ανταποδοτικότητα στις εισφορές του ΕΟΠΥΥ είναι μηδενική όσο ανεβαίνουν οι μισθοί.

Για παράδειγμα για εργαζόμενο με μισθό 940 ευρώ οι εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) υπέρ ΕΟΠΥΥ είναι 67 ευρώ τον μήνα ενώ για μισθωτό των 2.000 ευρώ οι εισφορές ανέρχονται σε 142 ευρώ τον μήνα, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιες. Παρά ταύτα, οι παροχές δεν διαφέρουν για κανέναν!

Εχει ανάψει το ”πράσινο φως” ο Βρούτσης

Το σχέδιο που έχει πάρει έγκριση σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο και έχει αναλάβει να επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας υπό την εποπτεία του υπουργού Γιάννη Βρούτση προβλέπει την αλλαγή του συστήματος εισφορών υγείας για τους μισθωτούς στα πρότυπα των ελευθέρων επαγγελματιών δηλαδή με κλίμακες ποσών (αντί ποσοστών) και με πλαφόν. Μια άλλη εκδοχή είναι να διατηρηθεί ο υπολογισμός των εισφορών με ποσοστά, όπως σήμερα, αλλά με σημαντική μείωση, ώστε το 7,1% για παράδειγμα να μειωθεί κάτω από το 5%.

Η επικρατέστερη εκδοχή που εξετάζεται πάντως και θα μετρηθεί στο προσεχές διάστημα είναι να εφαρμοστεί στους μισθωτούς κάτι ανάλογο με αυτό που ψηφίζεται στο ασφαλιστικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν τρεις κλίμακες στις εισφορές υγείας, με 33 ευρώ τον μήνα για την πρώτη πενταετία της ασφάλισής τους, με 55 ευρώ τον μήνα στην 1η υποχρεωτική κατηγορία και με 66 ευρώ τον μήνα για τις υπόλοιπες 5 κατηγορίες.

Για τους μισθωτούς το σχέδιο των «σταθερών» εισφορών ανεξαρτήτως εισοδήματος περιλαμβάνει ως σενάρια ποσά που ξεκινούν από 40-60 ευρώ τον μήνα για μισθούς μέχρι 3.000 ευρώ και 70-80 ευρώ τον μήνα για υψηλότερες αποδοχές. Ο σχεδιασμός είναι να ισχύσουν οι νέες εισφορές από το 2021, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στις μειώσεις των εισφορών ασθένειας και οι συνταξιούχοι.

4,8 δισ. οι εισφορές στον ΕΟΠΥΥ, μόλις 100 εκατ. η κρατική επιχορήγηση!

Κρίσιμο ρόλο στην ελάφρυνση των μισθωτών παίζει η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία σήμερα προέρχεται σχεδόν στο σύνολό της από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων ενώ η αμιγώς κρατική χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού έχει περιοριστεί δραστικά.

Ο ιδρυτικός νόμος του ΕΟΠΥΥ (του 2011) προβλέπει κρατική χρηματοδότηση ίση με το 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ για το 2020, αλλά δεν εφαρμόζεται. Με εξαίρεση το 2012 που δόθηκαν 820 εκατ. ευρώ, τις επόμενες χρονιές ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έδινε το μερίδιό του. Για το 2019 και το 2020 ο ΕΟΠΥΥ επιχορηγείται από τον τακτικό προϋπολογισμό με μόλις 100 εκατ. ευρώ και βασίζεται σε έσοδα 4,8 δισ. ευρώ από τις εισφορές εργαζομένων, επιχειρήσεων και συνταξιούχων.

Οι εισφορές ασφαλισμένων ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ, οι συνταξιούχοι πληρώνουν 1,39 δισ. ευρώ από την εισφορά 6% στην κύρια και 161 εκατ. ευρώ από το 6% στην επικουρική σύνταξη ενώ άλλα 202 εκατ. ευρώ είναι έσοδα από ρυθμίσεις και άλλα 163 εκατ. ευρώ δίνει ο ΕΦΚΑ στον ΕΟΠΥΥ για να καλύψει την απώλεια εισφορών από την προσωπική διαφορά των συνταξιούχων που δεν χρεώνεται με το 6% για ασθένεια.

Η σχεδιαζόμενη μείωση των εισφορών μπορεί να αναβαθμίζει -λένε οι γνωρίζοντες- τις παροχές περίθαλψης ως και 20%, καθώς θα υπάρξει αύξηση της εισπραξιμότητας η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με αύξηση της σχεδόν μηδενικής σήμερα κρατικής επιχορήγησης.

Έμμεσες αυξήσεις αποδοχών ως και 100 ευρώ τον μήνα 

Από τις αλλαγές στις εισφορές οι εργαζόμενοι θα έχουν έμμεσες αυξήσεις μισθών που ξεκινούν από 5 ευρώ τον μήνα για τους χαμηλόμισθους και φτάνουν ως και τα 100 ευρώ για τους υψηλόμισθους. Σήμερα έχουμε εισφορά υγείας 7,1% στον μικτό μισθό, όπου το 4,55% είναι του εργοδότη και 2,55% του εργαζόμενου. Η αναλογία είναι 65% εργοδότης, 35% εργαζόμενος. Με το νέο σύστημα (πλαφοναρισμένες εισφορές ανεξάρτητα από τον μισθό) και με την ίδια αναλογία (65/35) στην τεκμαρτή εισφορά, προκύπτουν σημαντικά οφέλη όπως φαίνεται στα παραδείγματα και στον αποκαλυπτικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακή.

Μισθός 800 ευρώ

Εισφορά υγείας σήμερα 57 ευρώ (εργοδότης 37 ευρώ, εργαζόμενος 20 ευρώ)

Εισφορά υγείας με πλαφόν 40 ευρώ (εργοδότης 26 ευρώ, εργαζόμενος 13 ευρώ).

Διαφορά: 11 ευρώ τον μήνα μείωση κόστους στον εργοδότη, 7 ευρώ τον μήνα κέρδος στον μισθό ο εργαζόμενος.

Μισθός 1.000 ευρώ

Εισφορά υγείας σήμερα 72 ευρώ (εργοδότης 46 ευρώ, εργαζόμενος 26 ευρώ)

Εισφορά υγείας με πλαφόν 50 ευρώ (εργοδότης 33 ευρώ, εργαζόμενος 17 ευρώ)

Διαφορά: 13 ευρώ τον μήνα μείωση κόστους στον εργοδότη, 9 ευρώ τον μήνα κέρδος στον μισθό ο εργαζόμενος.

Μισθός 2.000 ευρώ 

Εισφορά υγείας σήμερα 142 ευρώ (εργοδότης 91 ευρώ, εργαζόμενος 51 ευρώ)

Εισφορά υγείας με πλαφόν 60 ευρώ (εργοδότης 39 ευρώ, εργαζόμενος 21 ευρώ)

Διαφορά: 52 ευρώ τον μήνα μείωση κόστους στον εργοδότη, 30 ευρώ τον μήνα κέρδος στον μισθό ο εργαζόμενος.

Μισθός 3.000 ευρώ 

Εισφορά υγείας σήμερα 214 ευρώ (εργοδότης 137 ευρώ, εργαζόμενος 77 ευρώ)

Εισφορά υγείας με πλαφόν 70 ευρώ (εργοδότης 46 ευρώ, εργαζόμενος 24 ευρώ)

Διαφορά: 91 ευρώ τον μήνα μείωση κόστους στον εργοδότη, 53 ευρώ τον μήνα κέρδος στον μισθό ο εργαζόμενος.

Μισθός 5.000 ευρώ

Εισφορά υγείας σήμερα 355 ευρώ (εργοδότης 228 ευρώ, εργαζόμενος 127 ευρώ)

Εισφορά υγείας με πλαφόν 80 ευρώ (εργοδότης 52 ευρώ, εργαζόμενος 28 ευρώ)

Διαφορά: 176 ευρώ τον μήνα μείωση κόστους στον εργοδότη, 99 ευρώ τον μήνα κέρδος στον μισθό ο εργαζόμενος.

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα