Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Γερμανία – Άνοδος ακροδεξιάς: Ανησυχία σε οικονομικούς κύκλους για τη σύμπτωση Ευρωπαϊκών και Δημοτικών εκλογών σε εννιά κρατίδια στις 9 Ιουνίου 2024

Γερμανία – Άνοδος ακροδεξιάς: Ανησυχία σε οικονομικούς κύκλους για τη σύμπτωση Ευρωπαϊκών και Δημοτικών εκλογών σε εννιά κρατίδια στις 9 Ιουνίου 2024

Εντείνει τις ήδη σημαντικές ανησυχίες στους οικονομικούς κύκλους στη Γερμανία η κατάκτηση της πρωτιάς στις δημοτικές εκλογές στην πόλη Πίρνα του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Σαξονίας από το (Alternative fuer Deutschland – Εναλλακτική για τη Γερμανία) στη Γερμανία με 38,5% .

Σύμφωνα με την Handelsblatt,  επόμενο έτος θα είναι καθοριστικό για το πόσο μεγάλη πολιτική επιρροή θα αποκτήσει στις επερχόμενες εκλογές το ακροδεξιό κόμμα AfD (Alternative fuer Deutschland – Εναλλακτική για τη Γερμανία) στη Γερμανία.

Σε τρία ανατολικά γερμανικά κρατίδια θα εκλεγούν νέα κρατικά κοινοβούλια, συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου 2023 στη Σαξονία και τη Θουριγγία και στις 22 Σεπτεμβρίου  στο Βρανδεμβούργο.

Και στα τρία κρατίδια, το AfD συγκεντρώνει δημοσκοπικά ποσοστά γύρω στο 30% και επομένως είναι πιθανό να γίνει η ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα.

H Ηandelsblatt αναρωτιέται πόσο «βιώσιμοι» είναι οι « όρκοι» των άλλων κομμάτων να κρατήσουν πάση θυσία το AfD εκτός κυβέρνησης.

Ακόμη πιο ελπιδοφόρα από την άποψη του AfD είναι η εξής σύμπτωση: Ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, στις 9 Ιουνίου θα διεξαχθούν τοπικές –δημοτικές  εκλογές σε εννέα  (επί συνόλου 16) ομόσπονδα κρατίδια, συμπεριλαμβανομένων των πέντε ανατολικών γερμανικών κρατιδίων.

Τα κρατίδια στα οποία θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου είναι τα ακόλουθα:

·         Βάδη – Βυρτεμβέργη

·         Βραδεμβούργο

·         Αμβούργο

·         Μεκλεμβούργο – Πομερανία

·         Ρηνανία – Πφαλτς

·         Σάαρ

·         Σαξονία –  Άνχαλτ

·         Σαξονία

·         Θουριγγία

 Σε πολλά μέρη, το AfD θα μπορούσε να κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στα δημοτικά συμβούλια και τις περιφερειακές συνελεύσεις, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Σημειώθηκε μια μικρή «βροντή»  την Κυριακή 17.12.23 στην πόλη Πίρνα της Σαξονίας, ως «πρόγευση» των ακραίων πολιτικών καιρικών φαινομένων που διαφαίνονται το 2024: Ο υποψήφιος του AfD Τιμ Λόχνερ κέρδισε τις εκλογές για τη θέση του δημάρχου εκεί. Είναι η πρώτη φορά στη Γερμανία που το AfD κερδίζει ένα τέτοιο αξίωμα στην περιφερειακή πόλη με πληθυσμό 40.000 κατοίκων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις